LAKI PINGVINI<>
082016<><>

rEFInd 0.9.2

Maksimalno uEFIkasan

Velike su šanse da niste ni primetili da je BIOS otišao u zasluženu penziju i da ga je nasledio (U)EFI koji smo pominjali u SK 9/2012. Tada smo izrazili strah od moguće zloupotrebe pojedinih opcija novog sistema, ali sa ove distance možemo reći da je tranzicija prošla bez većih problema i da korisnici slobodnog softvera ne samo da nemaju razloga za strah, već verovatno i nisu svesni da koriste UEFI koji je postao standard na novim računarima. Za instalaciju i upotrebu Linuksa ili nekog drugog open source sistema, sa aspekta običnog korisnika, potpuno je nebitno da li koristi BIOS ili (U)EFI.

Ali, većina korisnika slobodnog softvera ne može baš da se strpa u grupu „običnih korisnika”, zar ne? Na primer, dobar deo njih, uključujući i autora, ima odbojnost prema reinstalaciji sistema. Ne zato što je Linuks savršen OS na kome se problemi nikada ne javljaju ili zato što je instalacija teška i mučna, već zato što su slobodni sistemi dovoljno fleksibilni da najveći broj problema može da se reši bez tako ekstremnih poteza. Toliko fleksibilni, da trpe i migraciju na računare sa drugačijim komponentama. Nekoliko puta. Problem nastaje kada smene tehnologija, kao što je ona sa početka teksta, dodatno zakomplikuju proces migracije. U konkretnom slučaju, autor teksta je imao situaciju u kojoj SSD particionisan po GPT šemi (sa sistemom koji je već kloniran sa HDD), prebacuje u nov računar koji ima (U)EFI. Naravno, od butovanja nema ništa, ali uz malo istraživanja reinstalacija sistema je još jednom izbegnuta.

Ovako dugačak uvod za prikaz tako jednostavnog programa kao što je rEFInd opravdavamo činjenicom da on može da se opiše u jednoj rečenici, ali da je potrebno nekoliko pasusa da se pokaže koliko može biti koristan u pojedinim situacijama. Rečenica bi glasila: rEFInd je boot manager naprednih funkcija za računare bazirane na (U)EFI standardu. Iako su EFI i UEFI u suštini jednaki, neke razlike postoje, otuda zagrada oko početnog slova, ali za većinu prilika i potreba misli se na istu stvar. Kao i svaki (pravi) boot manager, rEFInd je sposoban da automatski prepozna i pokrene sve moderne sisteme koji podržavaju (U)EFI u native ili legacy režimu, kako na GPT, tako i na MBR šemama particionisanja, što ga čini odličnom alatkom u multiboot okruženjima. Pri tome ima gomilu pratećih opcija i mogućnosti za podešavanje od kojih se većina odnosi na specifičnosti pojedinih sistema tako da ih nećemo posebno nabrajati. Ovaj program zahteva određen nivo poznavanja materije pa je čitanje dokumentacije neizbežan korak pre nego krenete u primenu, ukoliko želite pozitivan rezultat.

Ono što je najveća prednost ove aplikacije je automatizovana skripta za instalaciju koja će, nakon pripreme i u većini slučajeva, samostalno završiti posao pokretanjem samo jedne komande:

# refind-install

Pomenuta priprema svodi se na odvajanje ESP (EFI System Partition) na hard-disku računara, a kompletno uputstvo, detaljno i razumljivo, treba pročitati na sajtu projekta.

Nemamo dovoljno reči kojima bismo nahvalili rEFInd, za kratko vreme spasao nas je u dva navrata (naknadno je rađena još jedna migracija na veći SSD), ali ironično, istovremeno vam želimo da ne dođete u situaciju da morate da ga koristite. I da ne zaboravimo, rEFInd može da se instalira i na USB fleš memoriju.

Goran STRIČIĆ

 
Linux Lite 3.0
MikroLock 1.0
Synkron 1.6.2
rEFInd 0.9.2
Šta mislite o ovom tekstu?
Prelazak u viši rang

Platforma:
boot manager
Licenca:
GNU GPLv3
Veličina:
4 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
www .rodsbooks .com /refind
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera