LAKI PINGVINI<>
092016<><>

Grub Customizer 5.0.6

Fino podešavanje za GRUB loader

Koju god Linux distribuciju da koristite, morate da imate instaliran neki boot loader kako biste uopšte uspeli da podignete sistem. Većina korisnika u ove svrhe koristi GRUB koji je trenutno najpopularniji softver ove namene i podrazumevano se instalira uz većinu distribucija. S obzirom na to da postoji već duži vremenski period, normalno je da je došlo i do promena u njemu i njegovoj konfiguraciji. Dok ste u verziji 1 mogli uz malo čitanja sami da izmenite tekstualnu konfiguracionu datoteku, od verzije 2 ovaj posao ipak postaje nešto veći izazov. Daleko od toga da ga nije moguće konfigurisati, samo je sintaksa potpuno drugačija i zahteva mnogo više pažnje, čitanja i znanja. Na našu sreću postoji Grub customizer koji je tu da nam olakša ovaj posao kroz jednostavan GUI.

Na zvaničnoj stranici se nalazi izvorni kod koji možete kompajlirati, dok korisnici distribucija baziranih na Ubuntu mogu dodati PPA. Korisnici Arch Linuxa mogu naći prekompajlirani paket u AUR-u. Zamerka je to što ste osuđeni na kompajliranje ukoliko ne koristite pomenute distribucije, a ukoliko želite da koristite ovaj program, vrlo je moguće da vam konzola i nije prijatelj, tako da to može biti mali problem. Nakon instalacije programa sledi prvo pokretanje. Normalno, s obzirom na to da se radi o programu koji menja sistemske postavke, potrebno je da ukucate administratorsku šifru da bi ga pokrenuli.

Sam rad sa postavkama je podeljen u tri taba. U prvom imate pregled trenutnih GRUB/BURG postavki. Desnim klikom na neku od stavki dobijate meni za izmenu imena, brisanje i izmenu stavke, njeno pomeranje po pitanju prioriteta kao i dodavanje podmenija. U meniju postoji i opcija pod nazivom „About the entry types” gde imate opis tipova unosa, što vam može biti od pomoći. U sledećem tabu se nalaze opšte postavke vezane za dužinu vremena pre učitavanja sistema, izbor podrazumevanog operativnog sistema i još par opcija. Treći tab je možda i najzanimljiviji jer se tu nalaze postavke vezane za izgled GRUB menija. Ne samo što je moguće podesiti rezoluciju i boju slova, nego je moguće promeniti boju pozadine, čak i dodati sliku po izboru. Deo ekrana programa je ostavljen da vam prikaže kako će izgledati vaša nova kreacija kada joj promenite izgled. Postoji opcija i za dodavanje već gotovih tema, a uz program dolazi jedna kao primer. U donjem desnom uglu, u drugom i trećem tabu, nalazi se meni kojim otvarate dodatne napredne opcije. Naš savet je da ukoliko ne znate šta radite, ne zalazite u ovaj deo. Nakon što ste izmenili sve željene postavke, dovoljno je kliknuti na dugme Save i novi grub.cfg će biti upisan. Ukoliko želite, i ako je to potrebno, iz padajućeg File menija je moguće i instalirati GRUB u MBR. Zanimljiva stavka je i promena okruženja, tj. moguće je menjati i postavke ukoliko imate GRUB meni i na nekoj drugoj particiji bez paljenja sistema odakle je on instaliran.

Program je kod nas radio savršeno i od nas dobija pohvale što se tiče opcija i samog rada u njemu. Od zamerki izdvajamo samo onu gorepomenutu koja se tiče dostupnih paketa, ali na ovome bi mogla i zajednica više da uradi, da približi ovako koristan program i manje iskusnim korisnicima.

Bojan STOJANOVIĆ

 
Mitovi i legende
Grub Customizer 5.0.6
Šta mislite o ovom tekstu?
Variety 0.6.2
Razvojna platforma Arduino

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv3
Veličina:
507 kB
Cena:
besplatno
Adresa:
launchpad .net /grub -customizer
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera