TEST DRIVE<>
092017<><>

Aorus AC300W

RGB pogled sa visine

Marka „igračkih” proizvoda Aorus deluje kao budućnost kompanije Gigabyte. Nakon odluke da se odeljenja za matične ploče i grafičke karte spoje, verovatno će ubuduće u ponudi biti više proizvoda sa oznakom Aorus nego Gigabyte, i to ne samo core komponenata, već i periferija i kućišta. Upravo nam se takav proizvod, kućište, našao na testu.

Aorus AC300W je prvi model kućišta pod ovom markom, ali daleko od toga da je u pitanju prvo kućište u istoriji matične kompanije Gigabyte. U stvari, za neupućene, oni kućišta prave duže nego mnoge kompanije čija je to jedina grana proizvodnje. AC300W jeste kvalitetno, kompaktno kućište namenjeno smeštanju (i promociji kroz veliki bočni prozor) komponenti visokih performansi, koje nose potpis matične kompanije. Naravno, sve ovo je začinjeno RGB osvetljenjem koje može da se kontroliše sa vaše Aorus matične ploče.

Kućište izgleda jednostavno, sa prednjom maskom koja podseća na vrata, ali to nije. Obogaćeno je geometrijskim prorezima kroz koje izbija osvetljenje, metalnim limčićem, velikom površinom „brušene” plastike i svetlećim logom. Nakon što su estetske kućice štiklirane, da pređemo na upotrebljene materijale. Kućište je izrađeno od kvalitetnog i čvrstog lima, ne preterano debelog, ali veoma čvrstog. Čak se ne uvija ni bočna strana, koja je više prozor nego lim. Prednja maska je izrađena od, opet, kvalitetne i dobro obrađene plastike sa pomenutim estetskim zahvatima. Sa strane se nalaze prorezi za uvlačenje vazduha i filter za prašinu koji se veoma lako izvlači i vraća na mesto. Metalni limčić se nalazi na gornjem delu prednje maske i sadrži I/O panel sa jednim USB 3.1 tip C i dva USB 3.0, porta, kao i HDMI izlazom za VR kacigu. Moderno, nema šta. Pored ovih konektora tu je i očekivani par audio ulaza i izlaza, veliki on/off taster i taster za kontrolu osvetljenja. Aorus je još jedan u nizu proizvođača/marki koji su eliminisali reset taster. Ostaje još da dodamo metalnu mrežicu koja služi kao filter za ventilatore na gornjoj strani i koja se drži na magnetnim trakama.

 
Ovo je još jedno kućište čija je unutrašnjost podeljena na dve celine. Donji deo, kojem se pristupa sa leve strane, može da ugosti napajanja maksimalne dužine 180 milimetara, koje će se udobno smestiti na gumene odstojnike. Pored napajanja, u „podrumu” ima mesta i za dva uređaja za skladištenje podataka. Ukoliko ipak želite da ugradite duže i jače napajanje, moguće je ukloniti lim koji drži fioke za hard-diskove. Prostor za osnovne komponente je izdašan. U skladu sa trendovima, kavezi za optiku i hard diskove su iščezli i ostavili „pećinu” za grafičke i procesorske zveri i mašineriju za njihovo hlađenje.

Moguća je ugradnja grafičkih karti dužine 395 milimetara. Proizvođač navodi 400, ali ćete u tom slučaju „češati” ugrađeni ventilator ili biti primorani da ga premestite. Procesorski hladnjak na raspolaganju ima 170 milimetara, što je dovoljno za većinu popularnih modela. Veliki otvor na nosaču matične ploče olakšaće montažu svakog hladnjaka sa backplateom. Dodatnih otvora za sprovođenje kablova nema mnogo i nisu obloženi gumom, mada je lim vrhunski obrađen, tako da ovo ne uzimamo kao falinku. Između nosača ploče i bočne strane ima oko centimetar i po prostora, što će umnogome olakšati sprovođenje kablova.

Na zadnjoj strani nosača matične ploče nalaze se i tri fiokice za uređaje formata 2,5 inča, koje se postavljaju na mesto putem žabice i učvršćuju šrafom koji može da se zavrne prstima. Uz pomenuta dva mesta za uređaje od 3,5 (ili 2,5) inča, ovo daje ukupan kapacitet kućišta od pet uređaja: premalo za neke, dovoljno za većinu. Kuriozitet ovog modela je podrška za vertikalno postavljenje grafičke karte, što je u skladu sa idejom „demonstracije sile” kroz veliki bočni prostor. Naročito je efektno ako je karta hlađena vodom.

Što se tiče hlađenja, AC300W dolazi sa dva izuzetno tiha ventilatora prečnika 120 milimetara, što može da deluje škrto ili velikodušno, u zavisnosti od toga sa kojim ga kućištem konkurencije upoređujete. Moguća je ugradnja maksimalno šest ventilatora prečnika 120 ili 140 milimetar, tri iza prednje maske, dva na gornjoj strani i jedna na zadnjoj. U kućište može da se ugradi vodeno hlađenje, ali je neophodno ozbiljno planiranje i pažljiva ugradnja, uz možda malo modovanja. Kompaktne dimenzije i podeljen unutrašnji prostor donekle otežavaju ovu operaciju. Iza prednje maske može da se smesti 360/420 radijator debljine 30 milimetara, ali onda mora da se izbije lim koji zatvara kavez za hard-diskove, a koji je zanitovan, da bi se omogućilo povezivanje fitinga i creva. Zbog ovoga je 240/280 realnija opcija. Blizina „plafona” i komponenata matične ploče, takođe onemogućava ugradnju radijatora na gornjoj strani, osim ako se ventilatori ne presele van kućišta, a i u tom slučaju može da bude problema.

Ovaj opis ne bi bio potpun bez pominjanja RGB Fusion osvetljenja koje može da se kontroliše putem Aorus Graphics Enginea. Trenutno nema informacija o podršci za softver konkurencije, ali ukoliko nemate „odgovarajuću” ploču, osvetljenje i dalje može da se poveže sa pločom jednim molex i jednim USB konektorom i da ga kontrolišete tasterom na I/O panelu. Na svu sreću, osvetljenje dva loga, na prednjoj i bočnoj strani i useka na krajevima maske, nije preterano nametljivo i neće smetati većini korisnika koji se gnušaju ove pojave, naravno, ukoliko se boje ne smenjuju i intenzitet nije preteran.

Gigabyte je kućište-prvenac Aorus brenda dizajnirao kao „pametan” proizvod. Kvalitetna izrada pre svega, uz dobar balans trezvenosti i mladalačkog ludila, čine da ovaj model može da zadovolji širok spektar potencijalnih korisnika. Ono što nama malo smeta, jesu kompaktne dimenzije koje donekle ograničavaju mogućnosti, pre svega vodenog, hlađenja. A tu je i cena. Naravno da smo očekivali da će Aorus kućište koštati više, i rekli bismo da cenu od oko 100 evra donekle opravdava kvalitetom. Međutim, u ovaj cenovni rang često „upadnu” kućišta koja imaju više prostora i dodatne opreme, pa treba sondirati tržište pre eventualne kupovine.

Danilo LUKINOVIĆ

 
AMD Radeon Pro WX 4100, WX 5100 i WX 7100
Asus ROG Strix RX 570 O4G Gaming
AMD Ryzen 3 1200, Ryzen 3 1300X; Gigabyte A320M-DS2, MSI A320M Gaming Pro, Asus Prime A320M-K
Apacer AST 280 M.2 SATA III 120 i 240 GB
Aorus AC300W
Šta mislite o ovom tekstu?
LC-Power Gaming 988W Blue Typhoon
Dell UltraSharp U2417HJ
Tracer Bluetone BT i Traveltube BT
Acer Aspire V 17 Nitro Black Edition (VN7-793G-59EQ)
Gembird N2000IV i N2000FS
Adata XPG EX500 External Enclosure
Synology DiskStation DS115j (DSM 6.1.3)
Foscam FI9816P i FI9803P
Microlab M-600 BT i M-200 BT Platinum
DJI Spark
Klipsch R-15PM

Osnovno:
2 × 3,5” (ili 2,5”) HDD/SSD, 3 × 2,5” HDD/SSD, 2 × USB 3.0, 1 × USB tip C, HDMI izlaz za VR, audio konektori
Ventilatori:
2 × 120 mm, mogućnost ugradnje do šest ventilatora prečnika 120 ili 140 mm
Ostalo:
Micro-ATX, Mini-Itx i ATX standard, veliki prozor na bočnoj strani, filteri za vazduh na prednjoj, gornjoj strani i ispod prostora za napajanje, solidan prostor za uklanjanje viška kablova, RGB Fusion osvetljenje
Proizvođač:
Aorus
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera