TEST DRIVE<>
092017<><>

LC-Power Gaming 988W Blue Typhoon

Određeno imenom

Kućišta namenjena entuzijastima (igračima) često imaju nomenklaturu koja uključuje „teške reči”, kao što su Vindicator ili Interceptor. One bi, valjda, treblo da vlasnika učine ponosnim na svoju novu igračku gvožđuriju. Nažalost, ovi nazivi ne daju dovoljno informacija o samom proizvodu. Situacija je drugačija sa LC-Power Gaming 988W Blue Typhoon modelom, jer Blue označava boju osvetljenja i plastične maske, dok Typhoon asocira na promaju koju stvaraju četiri ventilatora. Da pogledamo šta „Plavi tajfun” još ima da ponudi potencijalnom kupcu.

Kućište je kompaktno, ali relativno standardnih dimenzija za Midi Tower (489 × 208 × 450 milimetara) i teško je nešto manje od pet kilograma. Velika, providna plastična maska praktično definiše izgled modela, a mi smo na testu imali verziju bele boje koja se sjajno uklapa sa plavim LED osvetljenjem. Postoji i crni model sa crvenim osvetljenjem.

Upotrebljeni materijali su očigledno jeftiniji, ali je sve lepo uklopljeno i solidno. Završna obrada je na visokom nivou za jeftinija kućišta i teško da će vas Typhoon „osakatiti” dok sastavljate konfiguraciju. Bočna stranica je sačinjena od providne plastike solidne debljine, čvrstine i završne obrade, što je možda i bolje rešenje od „kilavog” limenog rama i relativno tanke plastike u sredini, koje možemo videti na mnogim kućištima. Na „čelu” prednje maske nalazi se veliki, srebrni taster za uključivanje i isključivanje, dok se veliko dugme za reset nalazi na gornjoj strani zajedno sa USB portovima, audio-konektorima i regulatorom brzine obrtaja ventilatora. Dva USB porta izvedena su po modernom 3.0 standardu, dok preostali služi za komunikaciju po starijem 2.0 standardu. Mesto za ventilatore na gornjoj strani pokriva metalna mrežica/filter koja se, kao na mnogim modernim kućištima, magnetima drži za kućište. Gornja stranica ima škrge za „dodatno hlađenje”. Slično nekim rešenjima na automobilima, u pitanju je čisto estetski dodatak koji i pored činjenice da se radi o pravim otvorima, neće poboljšati performanse, tj. hlađenje.

Oblik kućišta je, na žalost, rezultovao „skupljenim nogama”, pa prazan 988W lako može da se obori, čak i sa ugrađenom konfiguracijom. Ovo je česta pojava na modernim kućištima i nadamo se da će se proizvođači opametiti i eliminisati ovaj feature sa budućih modela.

U skladu sa trendovima, unutrašnji prostor je podeljen na dve celine kojima se pristupa sa različitih strana kućišta. Nedostatak kaveza za uređaje od 5,25 inča ostavlja veliki prostor za manipulaciju komponentama. Iako postoje nosači za dva uređaja pomenutog formata, oni su tu zbog unificirane osnove kućišta koju Blue Typhoon deli sa drugim LC-Power modelima. Prednja maska i ventilatori onemogućavaju ugradnju bez kvarenja suštine kućišta. Grafičkim kartama ostavljeno je oko 360 milimetara, što je sasvim dovoljno i za najveće zveri koje prosečan (pa i natprosečan) korisnik može da kupi. Procesorski hladnjaci imaju nešto manje mesta – 155 milimetara, što onemogućava ugradnju većih hladnjaka. Otvor za montažu backplatea dovoljno je veliki za praktično svaki koji dolazi u pakovanju modernih hladnjaka.

Otvori za sprovođenje kablova nešto su manji, ali ovo je kućište skromnijih dimenzija, pa je prostor racionalno iskorišćen. Prostora za uklanjanje viška kablova sa zadnje strane ima zahvaljujući izbočini na stranici, ali i ovaj prostor je skromniji, pa treba obratiti pažnju na količinu i debljinu kablova koji treba da se zavuku iza ploče. Iako je unutrašnji prostor izdašan, postoje samo četiri predefinisane lokacije za uređaje za skladištenje podataka - dva HDD/SSD se montiraju na nosač matične ploče, iza ventilatora na prednjoj stranici, dok dva uređaja formata 3,5 inča staju u nosače (kavez) koji dele „podrum” sa napajanjem.

Četiri ugrađena ventilatora pružaju prilično dobre mogućnosti za hlađenje, ali bi te mogućnosti bile poboljšane da se dizajn nije isprečio funkcionalnosti. Naime, kao i mnoga druga moderna kućišta, iz čisto estetskih razloga LC-Power Gaming 988W Blue Typhoon prednjom maskom blokira direktan protok vazduha, koji ima prostora samo da se po obodu maske „provuče” u unutrašnjost. Tri ventilatora, koji praktično definišu izgled kućišta, mnogo bolje bi obavljali svoju funkciju da se ispred njih nalazi mreža ili rešetka koja minimalno ograničava protok vazduha.

Što se tiče potencijala za ugradnju vodenog hlađenja, teoretski je moguća ugradnja dva 240 radijatora (30 milimetara debljine) sa ventilatorima i nekom manjom pumpom i rezervoarom (DDC kombo), ali ovakvi modeli kućišta ipak nisu namenjeni vodenom hlađenju. Uz to, „neverovatna lakoća prevrtanja” – ne pomaže.

Blue Typhoon je sasvim solidno kućište sa nekoliko nedostataka u koje spadaju i „klimave noge”. Cena je takođe problematična. Za 7500 dinara, koliko ovaj model košta na našem tržištu, konkurencija, čini nam se, nudi konkretnija rešenja.

Danilo LUKINOVIĆ

 
AMD Radeon Pro WX 4100, WX 5100 i WX 7100
Asus ROG Strix RX 570 O4G Gaming
AMD Ryzen 3 1200, Ryzen 3 1300X; Gigabyte A320M-DS2, MSI A320M Gaming Pro, Asus Prime A320M-K
Apacer AST 280 M.2 SATA III 120 i 240 GB
Aorus AC300W
LC-Power Gaming 988W Blue Typhoon
Šta mislite o ovom tekstu?
Dell UltraSharp U2417HJ
Tracer Bluetone BT i Traveltube BT
Acer Aspire V 17 Nitro Black Edition (VN7-793G-59EQ)
Gembird N2000IV i N2000FS
Adata XPG EX500 External Enclosure
Synology DiskStation DS115j (DSM 6.1.3)
Foscam FI9816P i FI9803P
Microlab M-600 BT i M-200 BT Platinum
DJI Spark
Klipsch R-15PM

Osnovno:
2 × 3,5” + 2 × 2,5” HDD/SDD, 1 × 2,5”, 2 × USB 3.0, 1 × USB 2.0, audio konektori
Ventilatori:
4 × 120 mm (plavo LED osvetljenje), mogućnost ugradnje još dva ventilatora od 120 mm
Ostalo:
podržava ATX, Micro-ATX, Mini-Itx standard, filter za prašinu ispod napajanja i na gornjoj strani, kontrola obrtaja ventilatora, bočna strana i prednja maska izrađene od providne plastike
Proizvođač:
LC-Power
Kontakt:
Mid9
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera