LAKI PINGVINI<>
122017<><>

PiBakery

Priprema kolačića sa malinama

U prvim danima bivstvovanja „maline”, za instaliranje operativnog sistema na memorijsku karticu korišćen je softver namenjen zapisivanju takozvanih slika diskova (disk images). Iako je u pitanju jednostavan proces, mnogi početnici su ga smatrali dovoljno komplikovanim, pa se kao glavni alat za kreiranje butabilnog medija počeo koristiti NOOBS (New Out Of Box Software). Kao što sam naziv sugeriše (noob je sleng naziv za početnika nastao od reči newbie), njegova upotreba je krajnje jednostavna i zahteva od korisnika da prosto prekopira podatke na SD karticu i nakon toga na samom uređaju rešava koje operativne sisteme želi paralelno da instalira. Iako je reč o sjajnom rešenju koje uveliko oslobađa korisnike od komplikovanih zahvata, ono ipak ne rešava pitanje podešavanja nekih važnih detalja koji su često potrebni u radu sa računarima klase Raspberry Pi. Upravo iz tog razloga se na tržištu pojavio besplatni program PiBakery, čiji je zadatak da pojednostavi proceduru podešavanja uređaja nakon instaliranja operativnog sistema.

Instalacioni fajl je težak 1,4 gigabajta, a razlog tome je činjenica da se u njemu nalaze kako kompletna instalacija Raspbiana, tako i takozvana lite verzija, koja u sebi sadrži samo OS i osnovne programe. U toku instalacije program će nas pitati da li želimo da instaliramo samo neku od njih ili obe verzije.

Posebna karakteristika ovog programa je to što za izvršavanje naredbi koristi vizuelne blokove poznate sa platforme Scratch (SK 8/2016). Pošto PiBakery nije programski jezik, ti blokovi služe samo za dodeljivanje operacija i njihov položaj ne utiče na konačni rezultat. Jednostavno uzimamo blokove koji su nam potrebni i slažemo ih bilo kojim redosledom. U ovom trenutku broj raspoloživih elemenata nije preterano veliki (ima ih manje od 30), ali očekujemo da će se on vremenom uvećati. Posebno su korisna podešavanja u kategoriji Network i Pi Zero OTG, koja oslobađaju korisnika od upotrebe računara sa monitorom, što je vrlo praktično za modele Zero i Zero W.

Sve operacije su podeljene u dve osnovne grupe koje se nalaze u okviru kategorije Startup: On First Boot i On Every Boot. Uloga prve je da postavi parametre prilikom inicijalnog pokretanja računara, dok se druga opcija izvršava nakon svakog podizanja sistema. To su elementi koji se nalaze hijerarhijski na vrhu svake naše konstrukcije. Nakon njih, iz preostalih pet kategorija biramo željene elemente i postavljamo ih jedan ispod drugog. Kada poslažemo elemente i dodelimo im željene vrednosti, sliku diska na karticu zapisujemo preko opcije Write, koja se nalazi u gornjem desnom uglu prozora. Po potrebi je moguće sačuvati podešavanja i ponovo ih učitati preko opcija Export i Import.

PiBakery je delo 17-godišnjeg Britanca Dejvida Fergusona, koji je, tada još nedovršen, program prikazao na proslavi četvrte godišnjice „maline” i tom prilikom ostavio veoma snažnu impresiju na Ibena Aptona, koji se smatra ocem platforme Raspberry Pi.

Reč je o zanimljivom i korisnom instrumentu uz čiju pomoć možemo uveliko olakšati posao početne inicijalizacije sistema, kao i uštedeti dosta vremena koje bi otišlo na ručna podešavanja parametara. Moguće ga je koristiti kako iz Linuksa, tako i iz sistema sa Windowsom i macOS X-om. Najveću korist će imati korisnici koji računar koriste preko VNC-ja ili putem SSH konzole, pošto ih lišava potrebe korišćenja drugog računara.

Igor S. RUŽIĆ

 
GeckoLinux 422
draw.io 7.6.6
MellowPlayer 3.1.0
FriendlyArm NanoPi Duo
PiBakery
Šta mislite o ovom tekstu?
Štitovi Arduina (3): 2,8” TFT Shield
Arduino Pro Mini

Dodatna literatura

Pošto smo u jednom od prethodnih brojeva predstavili knjigu o Arduinu sa veoma sličnim naslovom i istog autora (postoje njegovi slični naslovi i za PIC mikrokontrolere), bilo nam je zanimljivo da pogledamo način na koji je izloženo gradivo u knjizi „Raspberry Pi: Istražite RPi kroz 45 elektronskih projekata”, Berta van Dama, jer je reč o dosta kompleksnijem hardversko-softverskom sistemu od onoga koji predstavlja Arduino. Očekivano, osim projekta jednostavnog osciloskopa koji smo gledali i u prethodnoj knjizi, sve ostalo je znatno različito. Prva trećina knjige (90 strana) je posvećena uvodnim temama koje je odnose na samu platformu Raspberry Pi, objašnjenju rada sa terminalom i radu sa nekoliko elementarnih aplikacija Debiana /Raspbiana. Treće poglavlje govori o tome kako da se instalira operativni sistem i radi sa nekim od programa za komunikaciju sa Windows računarima, nakon čega sledi poglavlje o osnovnim pojmovima Debian Linuxa, kao i (pre)kratki opis programiranja u Bash konzoli i jeziku Java Script, dok je za upoznavanje osnova Pythona, koji je okosnica programskog koda u knjizi, ostavljeno nešto više prostora, oko trideset stranica.
Nakon uvoda u Python, slede primeri realizacije projekata koji pokušavaju da obuhvate sve aspekte hardvera, pa su tako predstavljena poglavlja koja obrađuju GPIO interfejs, SPI, I2C, UART i PWM, kroz dosta zanimljivih primera. Knjiga se završava sa dva zanimljiva poglavlja o izradi intranet veb servera i kreiranju aplikacija po modelu klijent-server. Stil pisanja autora je pitak i zanimljiv, dok je prateći kod lako razumljiv. Knjiga jeste nešto starijeg datuma, ali to ne ostavlja nikakve negativne posledice po čitaoca, pošto sve što je napisano važi i do današnjeg dana.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera