TEST PLAY<>
112007<><>

The Orange Box: Portal

Još jedna zanimljiva igra koja stiže u okviru The Orange Boxa jeste Portal. Potpuno drugačiji od svega što prvo pomislite o franšizi HL, Portal je veoma zabavna hi-end mozgalica za igrače kojima su poznati elementi serijala HL2, urađena u istom endžinu. U centru igre je žena koja se nekako našla usred eksperimenta koji sprovodi misteriozna kompanija koja se predstavlja kao Aperture Science. Osnovna ideja potiče iz filma „Kocka” (The Cube). S druge strane, igra Prey je autore inspirisala u osmišljavanju, pa čak i samom izgledu portala kroz koji se krećete. Originalno je što ovde pomoću sprave koju kupite usput sami postavljate portale (plavi – ulazni, narandžasti – izlazni) na zidove, plafone, podove i ostale platforme. Od veštine i domišljatosti zavisi koliko ćete brzo preći igru. Usputne sanduke možete stavljati na ogromne tastere, ili portalima usmeravati energetske kugle do prekidača.

Iako na bazi već viđenog, ceo projekat je savršeno unikatan i majstorski sproveden u delo. Ono što će vas oduševiti jeste to što svako saznanje zahteva napor i posledično zadovoljstvo uspehom, kao i to što uporno morate tragati iznova jer sve prethodno naučeno i upotrebljeno – nije dovoljno. Igra vas konstantno tera napred laganim tempom. Heroinu vodite kroz sve teže zadatke. Svaki zadatak se sprovodi u posebnoj test-komori. Najpre morate odustati od normalnog poimanja trodimenzionalnog prostora. Zatim prihvatiti činjenicu da ženski glas računara koji je „navučen” na izražavanje u formi pravoslavnog crkvenog pojanja nije tu da vam pomogne, već da vas zabavi. Kada kaže da je test-komora sa greškom i da se od vas očekuje da odustanete, u nedostatku drugog rešenja ne pokušavajte da pod sekcijom keyboard nađete taster ’quit’, već odradite (relativno) lagan zadatak do kraja. Komentari pijanog kompjutera su krajnje originalni i duhoviti, sve više i više kako napredujete, a njegov ženski glas, dikcija, sklonost ka gašenju i promeni tempa pokazuju koliko je projekat marljivo urađen do detalja.

Nakon završavanja igre otključavate seriju naprednih, težih izazova kao što su teže verzije prethodnih zagonetki, dodatna ograničenja u vremenu, broju napravljenih koraka ili portala, a nagrade su bronzana, srebrna i zlatna medalja.

Nekima će se Portal mnogo dopasti, dok će neki posmatrati ideju kao dekadentni eksperiment programera Valveovog tima, ali zasigurno – svi će je detaljno prokomentarisati. Mi smo pod utiskom da je ideja genijalnih programera dobro prošla, jer de facto ima mnogo dokonih životnih saputnika, kao i roditelja kojima je prvi uslov „da igra nije pucačina s ubijanjem” – mada to ne čini ideju manje dobrom. Prosto, u paketu ima ponešto za svakoga, a Portal je najoriginalniji.

Marin NESTOROV

 
The Orange Box: Portal
Šta mislite o ovom tekstu?
The Orange Box: Team Fortress 2
The Orange Box: Half-Life 2: Episode Two
Settlers VI: Rise of an Empire
Company of Heroes: Opposing Fronts
Sega Rally Revo
Fantasy Wars
Heroes of Might & Magic V: Tribes of the East
Neverwinter Nights 2: Mask of the Betrayer
Race 07: The WTCC Game
Halo 3
NBA Street Homecourt
Prince of Persia: Rival Swords
Boogie
FIFA 08
Enemy Territory: Quake Wars

Platforma:
PC, Xbox360, PS3
Potrebno:
Pentium 4 / 1,2 GHz ili AMD ekvivalent, 256 MB RAM-a, DirectX 7 kompatibilna video kartica
Poželjno:
Pentium 4 / 3,2 GHz ili AMD ekvivalent, 1 GB RAM-a, Radeon X800 ili Geforce 6800
Veličina:
1 DVD
Cena paketa:
2999 dinara
Adresa:
orange .half -life2 .com
Kontakt:
Extreme CC

88
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera