LAKI PINGVINI<>
112014<><>

Cheese 3.10.2

Fotografije i video zapisi iz kamerice

Linux program Cheese služi za pravljenje fotografija i snimanje videa veb-kamericom, uz poneki zabavan specijalni efekat. Koristan je i za brzu proveru rada ovog sveprisutnog optičkog uređaja i stabilnosti upravljačkog programa na distribuciji.

Cheese je GNOME aplikacija, napisana u Vali, programskom jeziku koji se pojavio 2006. godine usled programerske potrebe da se pojednostave pozivi ka biblioteci GObject u okviru projekta GNOME. Program je dostupan u zvaničnim repozitorijumima za većinu distribucija, a moguće ga je pokrenuti i na KDE okruženju. Mi smo ga testirali na Mintu KDE, nakon instalacije komandom

sudo apt-get install cheese.

Cheese ima jednostavno sučelje sa elementima za odabir načina rada (fotografija, video, više fotografija odjednom), za izbor specijalnih efekata i dugmeta za fotografisanje, odnosno snimanje. U podešavanjima se nalaze opcije za rezoluciju, za korekciju osvetljenosti, kontrasta i zasićenosti boja i odabira intervala snimanja u automatskom modu. Tu je i „opcija za blic”, zbog koje u trenutku fotografisanja ekran postane beo i time obezbedi više svetlosti. Fotografije i video zapisi smeštaju se u istoimene fascikle u radnom okruženju. Traka ispod glavnog prozora prikazuje njihov umanjeni prikaz, odakle se mogu pregledati ili izbrisati. Program radi i u režimu za prikaz preko čitavog ekrana.

Zabavna strana ovog programa počinje klikom na dugme za efekte. Spomenimo neke: prikaz u ogledalu, starinska kamera, pojačan kontrast, fokalna zamućenost, odraz kao u tečnom ogledalu... Efekti se prikazuju u realnom vremenu, preko Gstreamera, pa će tako Cheese raditi samo na distribucijama na kojima je instalirano ovo multimedijalno okruženje. Dopalo nam se kako su pretpregledi efekata uživo prikazani i raspoređeni u kockice na posebnom ekranu, odakle se uključuju klikom miša.

Cheese ne omogućava promenu izlaznog formata, dok kvalitet zapisa i broj piksela u fotografijama i videu zavisi od hardverskih mogućnosti kamere koju koristite. Tako se fotografija snima sa jpeg, a video zapis sa webm ekstenzijom. Ovo nije ograničenje kada pogledamo ukupnu jednostavnost programa. Primetićemo zanimljiv izbor video formata: webm će se uspešno reprodukovati na mašinama sa starijim hardverom i u većini web čitača koji podržavaju HTML5 video, te Android tabletima i telefonima. Jedna od praktičnih, servisnih, mogućnosti ovog programa jeste brza promena USB kamerice koja se koristi za ulazni signal. Prilikom pokretanja Cheese će indeksirati kamere i učiniti ih dostupnim u opcijama. Ovo je zanimljivo svima koji žele proveriti da li je određeni model veb-kamerice podržan u distribuciji, ili onima koji žele imati podešeno nekoliko kamera na jednom računaru.

Cheese radi baš onako kako je i osmišljen za vreme Google Summer of Code 2007: slika i snima koristeći web kamericu. Nadamo se da će autor program razvijati u istom duhu, zabavnom i jednostavnom, i u skladu sa GNOME filozofijom jednostavnosti.

Romeo MLINAR

 
Zablude o Linuxu
Cheese 3.10.2
Šta mislite o ovom tekstu?
AppGrid 2.12.23
cmus 2.6

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv3, GNU GPLv2
Veličina:
2,7 MB Download, 3,6MB na HDD
Cena:
Besplatno
Adresa:
wiki .gnome .org /Apps /Cheese
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera