TEST RUN<>
022016<><>

Soft4Boost Suite 3.1.3

Novogodišnji paketić

Sva je prilika da za kompaniju Soft4Boost nikad niste čuli. Međutim, ako se „drznete” i instalirate njihov paket (jednostavno nazvan) Suite, zapamtićete ih za sva vremena. Pod njegovim skutima nalazi se, verovali ili ne, 28 alatki koje su mahom okrenute ka multimediji. Ako malo jače zagrebete po površini, uvidećete da je Suite mnogo više od klasičnog ostvarenja u klasi – kako zbog organizacije, tako i zbog tipa uključenog softvera. Krenimo redom...

Autori su primenili opušten prilaz oblikovanju paketa, tako da Suite nema upravljački interfejs, nema uzletnu pistu za aplikacije i inicijalno će vas zapljusnuti sadržajem. Bez mogućnosti da promenite stvari i načinite izbor, nakon instalacije završićete sa 20+ novih ikonica na desktopu. Da situacija bude još gora, ne postoji opcija izbora programa koji će se instalirati, tako da se Suite može isključivo koristiti u as is formi. Instalirane aplikacije se čak ne mogu ni deinstalirati pojedinačno i primenjen je identičan „sve ili ništa” princip postavljanja/uklanjanja.

Osim što će vam napraviti papazjaniju na desktopu, Suite neće učiniti ama baš ništa da vam pokaže šta to njegova instalacija donosi. Nepostojanje komandnog centra otežava pronalaženje željenih programa, a samim tim i poimanje šta to Suite u praksi može da učini. Kao što smo već nagovestili, Suite se prevashodno bavi multimedijom na koju „otpada” 75 procenata uključenih alatki. Ostatak čine utility programi u bukvalnom smislu te reči. Tu je, recimo, program za narezivanje sadržaja na optičke medijume (sa podrškom za Blu-ray komplemente), pa onda program za optimizovanje sistema, alatka za detektovanje instaliranih aplikacija i pronalaženje novih verzija, tu je i alatka za bezbe-dno brisanje podataka...

Kada je multimedija u pitanju, nema tog posla koji Suite ne može da obavi. Na raspolaganju je program za izradu slideshow prezentacija, multimedijalni konverter, alatka za pravljenje „zvonjave” za mobilne telefone, pa čak i program za „čupanje” screenshotova i snimanje video-klipova korisnikovih radnji na desktopu. Ne treba zaboraviti ni to da je pomenuti multimedijalni konverter segmentiran tako da se pored audio/video-datoteka mogu „pretabavati” i klasični dokumenti. Video-klipovi mogu da se seckaju, zvučne datoteke da se miksuju, a sve može da se reprodukuje na licu mesta iz ugrađenog multimedijalnog plejera koji donosi i podršku za prikazivanje tekstualnih datoteka sa prevodima. U vreći goodiesa nalaze se i alatke za transfer materijala na mobilne uređaje, aplikacija za kloniranje DVD-ova, baš kao i program za kontrolu TV kartice sa podrškom za snimanje posmatranog sadržaja.

Iz mora sadržaja izdvaja se šest aplikacija koje u nazivu imaju sufiks Studio. U pitanju su alatke koje pokrivaju kompletan dijapazon rada sa multimedijom: od njihovog kreiranja i obrade, pa sve do skladištenja na optičke medijume.

Sliedeshow Studio 3.1

Slideshow Studio je program za izradu jednostavnih multimedijalnih prezentacija sastavljenih od slika. Funkcionisanje se oslanja na vremensku liniju po kojoj su postavljene kućice u koje se „prevlače” slike koje želite da prikažete na ekranu tokom reprodukcije. Kućice se automatski povezuju tranzicionim efektima kojih ima preko 100 i podeljeni su u devet kategorija. Dužina držanja svake pojedinačne slike na ekranu i trajanje pripojenog tranzicionog efekta može da se podešava, a na raspolaganju su i slajderi za kontrolu osvetljenosti, kontrasta i game. Naravno, svaka slika može da se rotira, zumira ili kropuje, dozvoljeno je ubacivanje okvira i teksta, kao i postavljanje pozadinske muzičke numere. Slideshow Studio se lako zauzdava, nudi sasvim dovoljno manevarskog prostora, ali nam se jedna stvar kod njega ipak nije svidela. Naime, ovaj program na izlazu proizvodi jedino i isključivo Video-DVD sadržaj koji se odmah može i narezati. Kreacija može da se uobliči komandnim menijima i nosećom temom, ali je nemoguće sve to snimiti u obliku AVI ili neke druge multimedijalne datoteke.

Photo Studio 5.6

Photo Studio je u isto vreme i pregledač slika, ali i alatka za njihovu obradu. Sa osnovne radne forme, na kojoj se nalaze thumbnailovi čija veličina „u letu” može da se podešava, lako se prebacujete na fullscreen prikaz ili pozivate obradne alatke. Program izdvaja retuširanje slika, uklanjanje efekta „crvenih očiju”, rad sa četkicama i kropovanje kao glavne funkcije, mada se na meniju nalazi i ručno igranje sa parametrima koji se mogu snimiti kao šabloni i kasnije automatizovano koristiti. Tweakovanje opcija se mahom obavlja preko naročitih slajdera, a od velike pomoći je to što se sve radnje momentalno „ocrtavaju” u preview prikazu. Ekran se po horizontali/vertikali može podeliti u After/Before maniru kako bi korisnik stekao uvid u načinjene izmene u direktnoj komparaciji sa originalnom slikom. Što se propratnih mogućnosti tiče, valja napomenuti da Photo Studio ima mogućnost dodavanja „vodenih žigova” na slike, a pomalo nas je iznenadio izostanak podrške za rad sa naročitim grafičkim filterima.

Burning Studio 3.7

Iako se čini veoma jednostavnim, Burning Studio je program za narezivanje sadržaja na optičke medijume koji će zadovoljiti sve prosečne prohteve. Svidelo nam se što su dostupni poslovi „parkirani” na horizontalnoj paleti alatki postavljenoj pri vrhu ekrana. Program je opremljen rutinama za kreiranje Data kompilacija, 1:1 kopiranje sadržaja, izradu audio-CD-ova, pravljenje MP3 miksova, baš kao i nullovanje izbrisivih medijuma. Sve prolazi uz izbor brzine rezanja, odabir da li će se disk „zatvoriti” ili ne, da li će se koristiti Joliet ili UDF struktura, hoće li se obaviti verifikacija narezanog sadržaja i tome slično. U dodatne funkcije spadaju poslovi kao što je rad sa ISO datotekama koje podrazumevaju izradu slika diskova u ovom formatu, njihovo narezivanje, ali i editovanje. Tu je i podrška za izradu butabilnih diskova, rad sa WMA datotekama i Photo diskovima, što je na kraju dana više nego dovoljno za opušteno korišćenje u kućnom okruženju. U uvodu smo već napomenuli da Burning Studio podržava rad i sa Blu-ray drajvovima, te da ima kompaktni režim koji omogućava brz pristup rezaču i „postavljanje” na disk selektovanih fajlova i foldera, odnosno kopiranje čitavih diskova.

Disk Cover Studio 4.0

Definitivno je u pitanju jedan od najkvalitetnijih programa za izradu i štampanje omota za optičke medijume. U isto vreme, Disk Cover Studio omogućava automatizaciju posla, ali i podstiče kreativnost korisnika. Za ovo prvo zaduženo je postojanje čak 17 šablona koji pokrivaju rad sa običnim i slim kutijicama za CD-ove, multi-DVD pakovanjima, mini-DVD komplementima, odnosno Blu-rayevima. Učitavanje bilo kojeg preseta podrazumeva izlistavanje na ekranu svih dostupnih objekata na koje se može izvršiti upisivanje i štampanje materijala. Program radi sa nalepnicama za diskove, omotima za kutijice, baš kao i sa prednjim/zadnjim umecima. Na jednostavan način vrši se unos teksta ili pozadinske grafike, pa čak i preduzimanje naprednih radnji kao što je upisivanje teksta po krivim linijama, teksturiranje prikaza, učitavanje slika, ucrtavanje geometrijskih oblika i tako dalje. Baterija funkcija podrazumeva i podešavanje debljina linija, određivanje transparencije prikaza, pomeranje objekata „po dubini”... Gotove kreacije direktno iz programa mogu da se štampaju ili eksportuju u vidu BMP, JPG, TGA i PNG slika. Mala zamerka je što se ovako izrađen materijal može pohranjivati samo kao slike „gustine” 96 ili 300 DPI.

Audio Studio 3.5

Audio Studio nije Sound Forge, ali može da prođe kao priručni wave editor. Program radi sa većinom najčešće korišćenih audio-formata (nedostaje APE, recimo), mada je sposoban i da učitava video-klipove iz kojih automatski „čupa” zvučnu komponentu. U tom slučaju, moraćete da se zadovoljite podrškom za AVI, MPG, 3GP, FLV, MOV i MTS formate i nadom da će u nekoj od narednih verzija biti pridodata podrška za MKV. Audio Studio, zapravo, nudi prilično velik manevarski prostor kada je obrada zvuka u pitanju. Normalno da je podržano odsecanje i nalepljivanje segmenata, normalizovanje zvuka, ubacivanje Fade In/Out i drugih „običnih” efekata, ali to je tek početak priče. Podržan je rad sa DX i VST filterima, implementacija specijalnih efekata, pojačavanje basova, pa čak i grebovanje audio-CD-a i importovanje materijala na obradu. Upravljački interfejs je jednostavan i čist i u potpunosti prati trendove koji su postavljeni u ovom žanru. Svidelo nam se to što se koriste krupne i razumljive ikonice koje jasno kazuju o domenu primene naročitih funkcija. Inače, kada je snimanje gotovih kreacija u pitanju, Audio Studio nudi i više od potrebnog. Na raspolaganju su formati MP3, WAV, WMA, AAC, M4A, MP2, AMR, OGG i FLAC i u svakom slučaju imate mogućnost podešavanja radnih parametara. Tweakovati se može format zvuka, bit/samplerate, a dozvoljen je i rad sa unapred pripremljenim profilima.

Video Studio 2.6

Uz Audio Studio, Video Studio je zvezda paketa, ako ne i najsvetlija tačka čitave priče. Program je neka vrsta nelinearnog „montažera” koja koristi prepoznatljiv layout komandi i dobro poznatu organizacionu strukturu (vremenska linija sa „kućicama” za gradivne komponente projekta). U projekat mogu da se „umeću” audio i video-datoteke, baš kao i obične slike. Zanimljivo je što se pored fajlova pohranjenih na hard-disku mogu iskoristiti i kreacije koje direktno iz programa prebacite sa prikačene kamere, a dozvoljeno je i snimanje korisnikovih aktivnosti na desktopu i direktan import materijala u program.

Video Studio dolazi sa gomiletinom tranzicionih i specijalnih video-efekata koji su podeljeni po kategorijama i lako se listaju zahvaljujući ugrađenoj preview rutini. Tu je i podrška za rad sa statičnim, ali i animiranim, tekstom, mogućnost semplovanja govora i tako dalje. Materijal može da se autorizuje i uobliči u format pogodan za reprodukciju sa linijskih DVD uređaja. Na raspolaganju je definisanje upravljačkih menija, numeracija poglavlja, rad sa vizuelnim temama... Konačno, finalni proizvod može da se snimi na nekoliko različitih načina. Podrazumeva se beleženje u okviru AVI, MPG, WMV ili MOV datoteka gde korisnik ima potpunu kontrolu nad izlaznim kvalitetom. Podešava se kodek, rezolucija, bitrate, kvalitet audio-komponente i slično. Kreaciju je dozvoljeno uobličiti u format pogodan za reprodukciju sa mobilnih uređaja i u tom slučaju su na raspolaganju šabloni koji će sve prilagoditi Appleovim ili Samsung gedžetima, prenosnim/stonim konzolama, mobilnim telefonima, tabletima... Opcija postoji i za izradu materijala u obliku pogodnom za web okruženje, baš kao i direktan transfer na optički medijum.

• • •

Šta na kraju reći za Soft4Boost Suite? Na gomili se našla hrpa korisnog softvera da bukvalno ne znate gde ćete pre da posegnete rukom. Tokom testiranja smo imali osećaj kao da smo otvorili novogodišnji paketić u kojem se nalaze čokoladice, bombonjere, keksići, igračke... Nažalost, to je i najveći problem Suitea i prosto ne možemo da verujemo da autori nisu našli vremena da izrade nekakvu komandnu formu iz koje će se pristupati programima iz paketa. Ovako cela stvar izgleda krajnje neozbiljno – kao da su je radili amateri. To je prava šteta s obzirom na to da se u paketu nalazi nekoliko vrhunskih programa i još toliko one time wonder alatki koji u određenim situacijama mogu da se pokažu kao veoma korisne. U miks treba dodati i više nego prihvatljivu cenu – za svega 70 „zelenih novčanica” dobija se gotovo 30 programa.

Vladimir PISODOROV

 
BlueStacks 2
Soft4Boost Suite 3.1.3
Šta mislite o ovom tekstu?
MusicBee 2.5
WhySoSlow 0.95 Beta
Torch Browser 45.0
WordCreator 15.12
Wise Care 365 3.95
Screen2SWF 3.7
SUMo 4.2 i DUMo 2.3
RogueKiller 11
Freemake Audio Converter 1.1.7
Aliexpress Seller Check 1.8
Luxand Mirror Reality 2.0
Ditto Clipboard Manager 3.21
Topaz Clarity
Shareaholic 7.8
Move Aside Please
WindowGrid 1.2
Color Efex Pro 4

Tip:
multimedijalna obrada
Potrebno:
Windows
Veličina:
727 MB (demo), 1,07 GB na HD-u
Cena:
70 dolara
Adresa:
soft4boost .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera