TEST RUN<>
022016<><>

MusicBee 2.5

Moderni „muzikant”

Izgleda da se vremena menjaju, barem kada su u pitanju klasični muzički plejeri. AIMP se još uvek koprca iznad površine vode, čak je nedavno javnosti predstavljena četvrta, velika revizija programa, ali nam se čini da korisnici trenutno ipak traže nešto drugo. Famozni AMP stil prolazi jedino još kod ljudi koji barataju manjim bazama pesama koje često menjaju, dok oni sa gabaritnijim kolekcijama preferiraju drugačiji pristup.

Tu na scenu stupaju programi kao što je MusicBee, kojima je reprodukcija muzičkih numera tek jedan od poslova koji (uspešno) umeju da obavljaju. Oni su koncipirani tako da budu svojevrsni muzički menadžeri, alatke uz čiju pomoć ćete sortirati numere, gradirati ih po kvalitetu, izvlačiti podatke o autorima i pesmama, pa čak i obaviti konvertovanje između različitih formata zapisa ili izvršiti narezivanje audio-materijala na optički medijum.

Iako zvuči pomalo nestvarno, MusicBee sve nabrojano obavlja bez većih muka i problema, a na sto donosi još nekoliko veoma korisnih mogućnosti koje ga izdvajaju iz gomile sličnih programa. Nagledali smo se ostvarenja u klasi i slobodno možemo da tvrdimo da je MusicBee jedno od najboljih, ako ne i najbolje. Obratite pažnju na to da je ovaj program za krajnjeg korisnika potpuno besplatan, te da postoji i u portabilnoj verziji koju svuda možete da nosite sa sobom – zajedno sa zbirkom omiljenih pesama.

Upravljački interfejs je manje-više standardan. Ekran je natrpan podacima koji su podeljeni (po defaultu) na osam segmenata. U centru ekrana nalazi se spisak pesama, dok je ispod njega svojevrsni info-tab u kojem se prikazuju informacije o izvođačima. Pored mnoštva fotografija, ovde se ispisuju i tekstualni podaci koji se mogu dovlačiti sa Vikipedije, a dozvoljeno je otvoriti i servis YouTube i pogledati šta se tamo od dotičnog izvođača može naći. Zanimljivo je da MusicBee po učitavanju pesama u kolekciju (postupak se obavlja ručno ili „nadgledanjem” unapred označenih direktorijuma) automatski vrši sortiranje po žanrovima, izvođačima, odnosno albumima. Svaka od pomenutih stavki ima svoju radnu celinu, tako da se na veoma jednostavan način mogu locirati željene numere, čak i kada se barata bazama koje sadrže na desetine hiljada pesama. Tokom reprodukcije, u posebnoj formi, prikazuju se reči pesama, a tu su i coveri albuma koji se automatski „povlače” sa interneta. Sigurno se pitate šta je sa komandama za kontrolu toka reprodukcije? One su smeštene na dnu ekrana i nalaze se u drugom planu. Tu je samo ono osnovno: komande, seekbar, slajder za kontrolu jačine zvuka, baš kao i tasteri za ponavljanje pesama, pozivanje grafičkog ekvilajzera i tome slično. Međutim, ovo je tek početak...

MusicBee reprodukciju može da obavi na nekoliko vizuelno upečatljivih načina. Na primer, može da se pozove prikaz u čijem centru se nalaze grafičke vizuelizacije koji iz vidnog polja sklanja sve nepotrebne informacije. Vizuelizacije mogu da se „razvuku” preko celog ekrana, ali i „gurnu” na desktop. Dalje, naročit Theater mod program pretvara u (wannabe) video-plejer koji za vreme reprodukcije numera na ekranu prikazuje slideshow prezentaciju sastavljenu od fotografija dotičnog izvođača. Ako vam je potreban nešto klasičniji look & feel možete da posegnete za kompaktnim ili minijaturizovanim režimom rada. U prvom slučaju, na ekranu imate fotografije izvođača koje se smenjuju, baš kao i cover albuma koji se preslušava, osnovne komande za kontrolu toka reprodukcije i spisak pesama sa kojima radite. Sve to upakovano je u jedinstvenu celinu i smešteno na malom prostoru. U drugom slučaju, dobijaju se samo osnovne komande, thumbnail covera za album i jednostavna grafička vizuelizacija.

Podrazumeva se da program podržava baratanje plejlistama, da može da otvara streamovan sadržaj, da se snalazi sa ocenjivanjem pesama dodeljivanjem zvezdica, odnosno bistrenjem zaglavlja koji sadrže bitne informacije o numerama. Međutim, pored svega toga, na raspolaganju je i ozbiljno dobar konverter koji će vam pomoći da numere „pretabavate” iz jednog formata u drugi, potom CD ripper za pretakanje audio-CD sadržaja u klasične fajlove, a na kraju i rutina koja služi za njihovo narezivanje na optičke medijume. Sve pomenute akcije obavljaju se iz sâmog programa, bez pozivanja third party ostvarenja i napuštanja osnovnog radnog okruženja. Šlag na torti predstavlja algoritam za detekciju duplikata, automatsko tagovanje numera, podrška za DSP filtere... Izgled programa može da se prilagodi sopstvenim potrebama, a tu ne mislimo samo na zamenu skinova koja se podrazumeva. Omogućena je zamena fontova, određivanje šta će od podataka biti vidljivo, a šta ne, na kom delu ekrana će se obaviti „iscrtavanje”...

Pretrčali smo MusicBee, priznajemo! Jednostavno, ovaj program nudi toliko toga da je nemoguće usredsrediti se na konkretnu mogućnost, pa čak i odabrati kategoriju koju ćete proglasiti lajtmotivom. Da je u pitanju komercijalni program, rekli bismo da vredi svaku paru, ovako ostali smo bez teksta. U pitanju je mnogo više od muzičkog plejera namenjenog radu sa velikim kolekcijama pesama. MusicBee je pravi dragulj među ostvarenjima iz klase i ohrabrujemo vas da ga instalirate i probate. Jedini problem može da bude to što ne koristi klasičan AMP layout komandi, ali ako vam je to bitno onda ste zalutali i promašili sekciju. Ovo nije bio opis novog AIMP-a.

Vladimir PISODOROV

 
BlueStacks 2
Soft4Boost Suite 3.1.3
MusicBee 2.5
Šta mislite o ovom tekstu?
WhySoSlow 0.95 Beta
Torch Browser 45.0
WordCreator 15.12
Wise Care 365 3.95
Screen2SWF 3.7
SUMo 4.2 i DUMo 2.3
RogueKiller 11
Freemake Audio Converter 1.1.7
Aliexpress Seller Check 1.8
Luxand Mirror Reality 2.0
Ditto Clipboard Manager 3.21
Topaz Clarity
Shareaholic 7.8
Move Aside Please
WindowGrid 1.2
Color Efex Pro 4

Tip:
muzički plejer
Potrebno:
Windows
Veličina:
15 MB, 35,9 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
getmusicbee .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera