TEST RUN<>
082017<><>

Krita 3.1.4

Može to i besplatno

Ovomesečni grafički specijalitet je Krita, program koji je nastao pre deset godina sa misijom da bude odličan, a besplatan. I veoma mu dobro ide. Od 2009. godine Krita se najviše fokusira na slikanje i unapređivanje funkcija vezanih za digitalno slikanje i vektorsko crtanje. Međutim, to nisu jedine funkcije ovog programa: Krita je savršeno sposobna da izvede foto-editing, uključujući i komplikovanije foto-manipulacije, a od verzije 3.0 Krita i animira. Sve to za nula dinara.

Krita nas je osvojila obiljem mogućnosti i otvorenim prostorom za prilagođavanje i inovaciju koje sami korisnici mogu da primenjuju i eksperimentišu sa njima. Glavna alatka za digitalno slikanje su brushevi, a Krita nudi veliki broj prilagodljivih alatki za crtanje i bojenje. Praktično, ikonica freehand brush too krije 124 varijante brusheva, a na izvornom sajtu se može pronaći još. Ukoliko ni to nije dovoljno, napredniji korisnici uvek mogu napraviti neke svoje.

Generalno, Krita dopušta neobično mnogo konfigurisanja i prilagođavanja. Brushevi su samo jedan primer. Ukoliko znate šta želite, otvorite Configure Krita u meniju Settings i birajte opcije za oblik kursora, način na koji će se prikazivati dokumenti, definišite prečice na tastaturi, resurse koje će program koristiti u radu i slično. Mi smo pronašli da nam ne odgovara dosta default opcija i bili smo veoma zadovoljni promenama koje je Krita dopustila, a koje su nam olakšale rad.

Ovde bismo želeli da pomenemo da je i pored toga što je interfejs dosta prilagodljiv, potrebno neko vreme da naučite gde se šta nalazi i kako funkcioniše. Neophodno je neko vreme za prilagođavanje i otkrivanje svih mogućnosti, a ima ih mnogo. Uzevši to u obzir, Kritu bismo ipak preporučili naprednijim korisnicima. Ne zato što mislimo da se početnik nikako ne bi snašao – svakako da je Krita opremljena bazičnim alatkama za podmirivanje i nekih skromnih potreba, ali smatramo da je potrebno malo više znanja da bi se iskoristio sav potencijal ovog programa.

U padajućem meniju Filters nema velikog broja filtera, osim uobičajenih, rekli bismo ništa posebno, sve dok ne vidite još jednu zanimljivost – G’MIC. Iako najpoznatiji kao plug-in za GIMP, G’MIC smo zatekli i ovde. On nudi nekoliko stotina filtera, a mi smo se uverili da odlično rade.

Možda najatraktivnija funkcija, a svakako najkrupnija novost koja je došla sa verzijom 3.0, jeste mogućnost animiranja. Krita nudi nekoliko vrsta radnog prostora. Osnovni ne predviđa animaciju, ali ukoliko kliknete na ikonicu u samom gornjem desnom uglu prozora, otvoriće se sedam različitih varijanti za uređivanje radnog prostora, od kojih su neke više okrenute vektorskom crtanju, a druge slikanju, dok je ona nama najzanimljivija predviđena za animiranje. Po odabiru ove opcije, svi radni elementi i alatke se prebacuju na levu stranu, a u donjem delu ekrana pojavljuje se prepoznatljiv timeline sa brojačem frejmova. Iako će iskusni animatori pronaći dosta nedostataka u ovoj opciji, mi smo zadovoljni ponuđenim, pogotovo što se ova opcija sada prvi put pojavljuje. U timelineu se mogu importovati frejmovi iz spoljašnjeg izvora, ali gde je tu zabava? Ukoliko se odlučite da pravite animacije „od nule”, pre svega nacrtajte objekat ili glavnog junaka priče, a onda ga po frejmovima modifikujte kako bi ispričao svoju priču. Nema prečica u vidu automatskih kreiranja pokreta, već se sve radi ručno i to je možda glavni nedostatak. S druge strane, svaki lejer se može ubacivati odvojeno, pa tako i animirati odvojeno ili paralelno, u zavisnosti od zgode i potrebe. Pomenućemo i da Krita dozvoljava ubacivanje audio-fajlova koji će upotpuniti animaciju.

Lutajući po interfejsu može se desiti da naiđete na vama nepoznate opcije ili da ne znate kako da ostvarite neku zamisao. Programeri su u tom slučaju obezbedili vrlo detaljan i pouzdan User Manual koji će biti od pomoći u samom početku dok se još prilagođavate i učite. Možete ga pronaći u Help meniju ili na sajtu.

Pomenuli smo na početku da Krita postoji kao besplatan softver već 10 godina, i za to vreme je stekla mnogo fanova među korisnicima. Ta baza korisnika u kombinaciji sa odrešenim rukama u eksperimentisanju pri radu i stvaranju novih alatki za rad, pretvara se u izvor dodatnih alatki i opcija koje se mogu pridodati osnovnoj verziji. Posetite sajt i priključite se svojevrsnoj zajednici Krita korisnika. To će učiniti vaš rad još raznovrsnijim.

Kada je eksport u pitanju, slike i crteži se pamte po defaultu na svakih pet minuta (mada to može da se podesi na bilo koju vrednost), formatu KRA karakterističnom za Kritu. Međutim, sem ovog formata, program nudi pregršt poznatijih. Osim klasičnih JPG, BMP i PNG formata, dokument se može sačuvati i u PSD-u. Ukoliko ste napravili novi brush, recimo, možete da ga sačuvate tako da bude kompatibilan sa Kritom (KPP) ili GIMP-om (GBR).

Sve u svemu, moramo da priznamo da smo vrlo zadovoljni onim što Krita ima da ponudi. Bez imalo gledanja kroz prste, može da se takmiči sa komercijalnim programima za crtanje i slikanje. Ono što nas stvarno oduševljava, jeste multifunkcionalnost bez gubitka u kvalitetu. Krita je dobro opremljena za vektorsko crtanje, ali i za crtanje veoma realnih portreta ili ilustracija, kao i kreiranje stripova. Vaš tek kreiran crtež možete, na istom mestu, propuštati kroz filtere i koristiti se velikim brojem kompozitnih modova, a ako želite da udahnete još više života u crtež – uz malo veštine on može oživeti putem animacije, sve to koristeći samo jedan program, Stvarno odlična ideja.

Ovako, pobrojavši i poslagavši sve što Krita može i što vi možete pomoću nje postići, preostaje nam da vas pozovemo da što pre instalirate i isprobate ovaj program. Mi smo se zabavili, a uz zabavu smo bili i vredni, pa to i vama želimo.

Gordana RADOVIĆ

 
Core Temp 1.9, GPU Temp, Hard Disk Sentinel 5, SpeedFan 4.52, CPUID HWMonitor 1.31, Open Hardware Monitor 0.8.0 Beta
ESET Internet Security 10
Krita 3.1.4
Šta mislite o ovom tekstu?
fman 0.5.4
CheckDrive 2017
MyPC 9.5
NPS Image Editor 3.1
Black Bird Image Optimizer
MetaX 2.60
XRECODE3 1.62
MediaPortal 2.1
Blaze Media Pro 10
Corel Website Creator 2017
Gilisoft Video Converter 10
3D Maker
PingGUI 1.1
TextAloud 3.0
Chrome Delight
Edge & Frame Galaxy
Thumbico 1.5
XMeters
EZ Mask 3.0

Tip:
program za crtanje
Potrebno:
Windows, Linux, Mac OS X
Veličina:
254 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
krita .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera