TEST RUN<>
082017<><>

Corel Website Creator 2017

Dizajniranje sajtova po Corelu

Kada smo u junskom broju predstavljali CorelDRAW Graphics Suite 2017, rekli smo da je kao sastavni deo tog paketa najavljen i Corel Website Creator, program za izradu veb-stranica, ali da je u finalnoj verziji volšebno nestao i preselio se u opcije koje je moguće instalirati naknadno, uz skromnu nadoknadu od 200 američkih dolara. Naravno, bila je to loša vest za ljubitelje Corela, koji bi za novac vrlo blizak onome koji se plaća za Adobe CS (u čijem sastavu se nalazi i moćni editor Dreamweaver) mogli da koriste i alatku za izradu sajtova.

Ukoliko na računaru nije instaliran JRE (Java Runtime Environment), nećemo biti u stanju da nastavimo sa procesom instalacije dok ne ispravimo taj nedostatak. Java je potrebna zbog toga što je aplikacija svojim dobrim delom rađena u tom programskom jeziku. Brzo dolazimo do jednog značajnog podatka, Website Creator je u stvari specijalna verzija programa pod nazivom NetObjects Fusion. Reč je o naslovu koji spada u najstarije alatke za kreiranje veb-sadržaja i čiji koreni sežu čak u kasne osamdesete godine prošlog veka, kada internet kakav danas znamo još nije ni postojao. Taj WYSIWYG editor se i dalje prodaje pod svojim originalnim imenom, a verzija koju nudi Corel je njegova donekle (ne previše) adaptirana varijanta.

Korisničko okruženje ima dosta izražen „šmek”, karakterističan za ovu vrstu programa. Centralno područje je namenjeno dizajniranju sajta, dok se u zavisnosti od toga da li se nalazimo u WYSIWYG režimu ili u editoru koda, smenjuju sadržaji panela sa leve i desne strane radnog područja. Podržan je prilično veliki broj gotovih komponenti koje se jednostavno smeštaju na stranicu i, nakon što im se dodele parametri neophodni za funkcionisanje, već su spremne za upotrebu. Tako se, između ostalog, tu nalaze komponente za prikazivanje fotografija na više različitih načina, ubacivanje eksternog HTML koda, kreiranje internet prodavnica, lente sa novostima, meniji, komponente za ugrađivanje audio i video-sadržaja (uključujući poznate servise, kao što su YouTube ili Vimeo), dodavanje formi, kontaktiranje putem elektronske pošte, knjige gostiju, administraciju sajta i još dosta toga. Deo tih sadržaja se može dodavati i preko menija koji se nalazi u gornjem delu ekrana. Komponente se ubacuju jednostavnim selektovanjem određene oblasti u okviru editora, nakon čega se pojavljuje dijalog za regulisanje parametara vezanih za funkcionisanje komponente.

Što se tiče rada sa editorom HTML koda, za njega možemo reći da je potpuno funkcionalan, ali i da je udobnost rada u njemu daleko iza savremenih tekst editora. Naročito frustrira nemogućnost da se u opcijama bilo šta izmeni i prilagodi potrebama korisnika, kao i nedostatak automatskog kompletiranja koda. Dok radimo u režimu editora, sa leve strane se nalazi panel sa prikazom stabla dokumenta koji olakšava navigaciju kroz sadržaj stranice. Deo koda koji je generisao „čarobnjak” ili postojeći šabloni, nije moguće menjati.

Sa editorom nismo baš zadovoljni, ali nas je zato prijatno iznenadio editor stilova, preko kojeg je na jednostavan način moguće promeniti svojstva postojećih objekata. Nije nam se dopala dosta bleda ponuda šablona za sajtove koji dolaze uz program i koji po kvalitetu i kvantitetu zaostaju za pojedinim konkurentskim naslovima. Na dnu početne stranice se nalaze linkovi za preuzimanje dodatnih sadržaja, uključujući i teme, ali to nije mnogo doprinelo popravljanju utiska.

Teško je izneti jednoznačnu ocenu u vezi sa ovim programom. S jedne strane, na raspolaganju imamo veliki broj komponenti za jednostavno kreiranje kvalitetnog sadržaja, s druge, ako se uporedi sa Dreamweaverom, glavnim rivalom iz konkurentskog paketa, možemo samo konstatovati da se radi o mnogo slabijem programu, pogotovo kada je u pitanju deo vezan za editor koda. Zanimljivo je da trenutno na sajtu proizvođača nije moguće pronaći cenu i umesto toga piše da je program deo paketa Graphics Suite, dok se u našoj instalaciji CorelDRAW Graphics Suite 2017 i dalje nudi kao dodatna stavka. Ukoliko bi Corel ovaj program nudio besplatno, to bi bio lep poklon vlasnicima paketa CorelDRAW, uz pomoć kojega bi mogli da naprave dovoljno kvalitetne sajtove manjeg stepena složenosti. U suprotnom, teško možemo da ga vidimo kao dostojnog rivala Dreamweaveru. Postoji više programa slične koncepcije koji nude sličan nivo funkcionalnosti po znatno nižim cenama.

Igor S. RUŽIĆ

 
Core Temp 1.9, GPU Temp, Hard Disk Sentinel 5, SpeedFan 4.52, CPUID HWMonitor 1.31, Open Hardware Monitor 0.8.0 Beta
ESET Internet Security 10
Krita 3.1.4
fman 0.5.4
CheckDrive 2017
MyPC 9.5
NPS Image Editor 3.1
Black Bird Image Optimizer
MetaX 2.60
XRECODE3 1.62
MediaPortal 2.1
Blaze Media Pro 10
Corel Website Creator 2017
Šta mislite o ovom tekstu?
Gilisoft Video Converter 10
3D Maker
PingGUI 1.1
TextAloud 3.0
Chrome Delight
Edge & Frame Galaxy
Thumbico 1.5
XMeters
EZ Mask 3.0

Tip:
izrada internet prezentacija
Potrebno:
Windows
Veličina:
500 MB
Cena:
besplatno (u okviru Graphics Suite paketa)
Adresa:
www .coreldraw .com /en /product /website -creator
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera