TEST RUN<>
082017<><>

fman 0.5.4

Menadžer tastaturaš

Sigurno već naslućujete po sufiksu u naslovu da se radi o friškom projektu, toliko zelenom da još uvek nije ispuzao iz pelena. Fman se na softverskoj pijaci nalazi od prošle godine, a donosi posve drugačiji princip „komandovanja” fajlovima i folderima. Naime, ovaj program se ne trudi da bude ni File Explorer ni Total Commander, što je bilo logično očekivati. Iako je od ovog drugog preuzeo princip rada u dual-pane okruženju, gotovo sve ostalo je sveže, neobično i neočekivano.

Fman je fajl-menadžer koji se u potpunosti oslanja na tastaturu. Možete da ga koristite i mišem, ali za to nije namenjen. Da stvar bude još luđa, na ekranu ne dobijate gotovo nikakve hintove o tome kako se resursi koriste – nema prečica do najčešće korišćenih funkcija, nema pull-down menija, nema čak ni ikonica koje predstavljaju detektovane drajvove. Jedina veza sa Windowsom je titlebar koji je klasičan, dok sve ostalo podseća na DOS u visokoj rezoluciji.

Pritiskanjem kombinacije tastera ’Ctrl+P’ otvara se takozvani Goto dijalog, preko kojeg se pristupa direktorijumima/drajvovima. Jednostavno krenete da kucate i sadržaj na ekranu se filtrira sa svakim unetim karakterom. Nedavno posećene lokacije smeštaju se na vrh liste, dok se drajvovima pristupa kao u DOS-u (kucate C:, D:...). Kada ste savladali osnove navigacije, vreme je da pozovete spisak komandi, a to se radi kombinacijom tastera ’Shift+Ctrl+P’. Otvara se poduža lista u kojoj detektujete komande na koje ste navikli koristeći druge fajl-menadžere, odnosno sam Windows. Na raspolaganju je selektovanje, kopiranje, premeštanje, brisanje i tako dalje. Zanimljivo je da je i ovde primenjen princip filtriranja sadržaja kao u Goto dijalogu, tako da se kucanjem karaktera smanjuje broj potencijalnih pogodaka. Naravno, ovo radite samo na početku, dok ne naviknete na to šta sve fman može, a onda se iz osnovne radne forme komande lako zadaju pritiskanjem željenih „vrućih tastera”. Komande koriste prepoznatljiv radni raspored, identičan onom u Total Commanderu i ostalim popularnim fajl-menadžerima (’F5’ za kopiranje, ’F6’ za premeštanje...), što znatno olakšava rad.

Fman je u ovom momentu ogoljen do krajnjih granica, čak ne postoji mogućnost korišćenja kontekstualnog menija. Ako ga koristite za kopiranje, premeštanje ili brisanje datoteka, stvar teče bez većih problema, naročito ako su vam ruke mahom na tastaturi. Kada izvodite složenije radnje, problemi iskaču jedan za drugim, uglavnom zbog ograničenog manevarskog prostora. Stvar donekle može da se popravi instalacijom plug-inova, kojih je u momentu pisanja teksta bilo tek petnaestak. I to se radi pozivanjem glavnog menija i ukucavanjem komande Install Plugin.

Iako je hitar kao hrt, fman je u ovom momentu neupotrebljiv za ozbiljan rad. Njegov razvoj teče ubrzano, ali brojni nedostaci i bagovi pale lampicu za oprez. Međutim, bez obzira na klimavu integraciju sa sistemom i trenutnu ogoljenost, fman je izuzetno zabavno koristiti. Krajnje je neuobičajen i u svakodnevne, dosadne poslove sa datotekama i folderima donosi dašak svežine. Zbog toga nam se projekat i svideo, ali verujemo da u ovom momentu „generalnoj populaciji” nema šta da ponudi. Možete da ga probate iz radoznalosti, ali ćete se vrlo brzo vratiti na TC i kompaniju. Neprijatno nas je iznenadilo to što je projekat već sada komercijalizovan i što košta čitavih 14 evra. Valjda je red bio da se prvo definiše sadržaj i ispegla engine, pa tek onda da se traži lova za gotov proizvod. No, hajde, zažmurićemo na ovo i sa nestrpljenjem čekati da vidimo kako će se stvari razvijati do zvaničnog izdavanja verzije 1.0.

Vladimir PISODOROV

 
Core Temp 1.9, GPU Temp, Hard Disk Sentinel 5, SpeedFan 4.52, CPUID HWMonitor 1.31, Open Hardware Monitor 0.8.0 Beta
ESET Internet Security 10
Krita 3.1.4
fman 0.5.4
Šta mislite o ovom tekstu?
CheckDrive 2017
MyPC 9.5
NPS Image Editor 3.1
Black Bird Image Optimizer
MetaX 2.60
XRECODE3 1.62
MediaPortal 2.1
Blaze Media Pro 10
Corel Website Creator 2017
Gilisoft Video Converter 10
3D Maker
PingGUI 1.1
TextAloud 3.0
Chrome Delight
Edge & Frame Galaxy
Thumbico 1.5
XMeters
EZ Mask 3.0

Tip:
fajl-menadžer
Potrebno:
Windows, Linux, Mac OS X
Veličina:
1 MB
Cena:
14 evra
Adresa:
fman .io
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera