PHONE ZONE<>
102017<><>

Samsung Galaxy Note 8

Jedan da vlada svima

Iza pomalo izanđalog, ali sasvim prikladnog naslova krije se kratka priča o najboljem pametnom telefonu koji se u ovom trenutku može kupiti. Ovo krunsko delo Samsunovog opusa i pokajanje za grehe iz prošlosti pokazuje gde su nove granice mobilnih tehnologija, ispitujući u isto vreme i koliko duboko su ljubitelji mobilnih uređaja spremi da zavuku ruku u džep.

Što se dizajna tiče, Galaxy Note 8 je više nego „samo malo izdužen” Galaxy S8+: kućište ima jasnije izražen pravougaoni oblik i njegove konture su manje zaobljene, ivice su oštrije, a i modul kamere ima oblik pravougaonika. Sve to ovom uređaju daje „poslovni” izgled. Staklo koje potpuno prekriva prednju i zadnju stranu kućišta savija se sa obe strane, ali nije u ravni sa metalnim rubom, koji je malo odignut i gradi diskretnu ivicu koja ovom prilično klizavom telefonu obezbeđuje bolji grip. Metalni okvir na boku je deblji, a i masa telefona je veća, što uz pozamašne gabarite uređaj čini glomaznim i ne naročito udobnim za korišćenje jednom rukom.

U gornjem delu prednje strane kućišta nalazi se otvor sočiva selfi-kamere, skener dužice oka, zvučnik i signalni LED, dok je u donjem delu ekrana postavljen Home taster osetljiv na pritisak, koji može da se koristi za uključivanje ekrana umesto tastera na levom boku. Sa zadnje strane su sočiva glavne kamere, optički skener srčanog pulsa (i oksimetar), LED blic i čitač otiska prsta. Zadnja strana telefona se znatno lakše prlja od prednje, verovatno zbog manje efikasnog oleofobnog premaza.

Kao i Galaxy S8, novi Note ima tzv. InfinityEdge ekran sa veoma tankim rubovima, koji zauzima maltene čitavu prednju stranu telefona. Dijagonala od 6,3 inča zvuči mnogo, ali zbog proporcije od 18,5:9, ekran više „vuče” u visinu nego u širinu. Super AMOLED panel je fantastičan na svakom planu, obezbeđuje živahne boje, odličan kontrast i intenzivno crnu boju, dok visoka rezolucija (2960 × 1440 piksela ili 3K QHD+) služi samo za hvalisanje – aplikacije i fotografije renderuju se do rezolucije 2220 × 1080 piksela, odnosno 1480 × 720 piksela u režimu štednje energije. Osvetljenje je dovoljno snažno da sadržaj ekrana bude vidljiv na dnevnom svetlu: 1200 nita je zaista impresivan rezultat (dobar ekran laptop računara ima oko 300 nita, a HDR televizor oko 1000). Sertifikat o HDR kompatibilnosti garantuje kompatibilnost sa pravim HDR sadržajima, kojih je sve više. Super AMOLED ekran omogućuje i always-on prikaz servisnih informacija, ali treba znati da ova funkcija skraćuje autonomiju i do sat vremena dnevno.

Sa hardverske strane, Note 8 najvećim delom koristi ono što Galaxy S8 već ima: brzo bežično punjenje, Bluetooth 5, gigabitni LTE, dual-band Wi-Fi, NFC, senzor dužice, barometar, RGB svetlosni senzor, microSD slot i 3,5-mm audio-priključak (FM radio nedostaje). Sertifikat IP68 garantuje otpornost na prašinu i vodu, odnosno na potapanje do dubine od 1,5 metara u trajanju do pola sata. Zvučnik je dovoljno glasan, ali mono zvuk je ipak bolje zameniti eksternim zvučnicima (preko Bluetooth 5 veze Note 8 može da strimuje zvuk istovremeno na dva zvučnika, a zanimljiva je i mogućnost da se zvuk iz plejera prenosi na zvučnik, dok se istovremeno tonovi upozorenja reprodukuju isključivo na telefonu). Čitač otiska prsta je blicem i senzorom pulsa odvojen od kamere, pa prstom nećete toliko često zamašćivati kameru; međutim, on je još uvek daleko od idealne pozicije, jer ga je teško dohvatiti prstom. Skener dužice i funkcija prepoznavanja lica su alternativni načini za otključavanje telefona, ali nijedan nije toliko efikasan kao skener otiska prsta. Note 8 podržava Samsung Dex priključnu stanicu za povezivanje sa monitorom i tastaturom u režimu desktop računara, a i brzo punjenje je prilično efikasno: potrebno je 90 minuta da bi se prazna baterija potpuno napunila. Autonomija nije za radovanje, ali nekako se može izgurati 15 do 18 sati bez punjenja (kapacitet baterije je manji nego kod S8, verovatno zbog ležišta za olovku). Što se radne temperature tiče, Note 8 ume propisno da se zagreje tokom dužeg razgovora, snimanja ili igranja, ali ne pokazuje tendenciju pregrejavanja kao Note 7 (a i brzo se hladi).

Glavna džidža-bidža i ono što čini razliku u odnosu na klasične pametne telefone jeste olovka, tzv. S-Pen, koji kao poseban sloj upravljačkog interfejsa u velikoj meri oplemenjuje korisničko iskustvo. Olovka ima gotovo isti hardver kao prethodna verzija (prekidač, bočni taster, tanak vrh), ali izgleda lepše i sa svojih 2,8 grama i 4096 stepeni osetljivosti na pritisak pruža neprevaziđenu udobnost u radu. S-Pen takođe ima IP-68 sertifikat i, zahvaljujući simetričnom obliku, ne postoji opasnost od zaglavljivanja i oštećenja mehanizma za izbacivanje. Još više je napredovala softverska podrška za S-Pen, tako da karusel meni koji se aktivira kada se olovka izvadi nudi čitav niz korisnih opcija (beležnicu, prevodilac, lupu, opciju za snimanje delova ekrana, Bixby Vision za prepoznavanje objekata na ekranu, dok nova opcija Live Message omogućuje jednostavno kreiranje animiranih poruka koje se mogu poslati bilo kojim programom za ćaskanje kao animirani GIF). Postoji i Screen Off Memo, veoma korisna opcija za brzo hvatanje beleški na statusnom ekranu (bez otključavanja ekrana). Softver Notea 8 zaista obiluje korisnim funkcijama i aplikacijama (npr. App Pairing – pokretanje aplikacija u paru, Dual Messenger – podrška za dva naloga na društvenim mrežama, Secure Folder – napredne opcije za skrivanje sadržaja od radoznalih očiju, Bixby – konačno sa funkcijom za prepoznavanje govora...).

Note 8 je prvi Samsungov telefon sa dvostrukom kamerom, pri čemu jedna ima širokougaoni, a druga telefoto objektiv sa optičkim uvećanjem od 2x. Kamere u kombinovanoj akciji daju odlične rezultate, od odlične simulacije bokeh efekta, preko istovremenog snimanja sa oba senzora (dobijaju se dve fotografije, pa korisnik može da bira kvalitetniju), do boljih performansi u mračnom okruženju. Obe kamere imaju rezoluciju od 12 megapiksela i aperturu f/1,7 na glavnom, odnosno f/2,4 na sekundarnom senzoru, pri čemu oba senzora imaju optičku stabilizaciju (Note 8 je prvi takav uređaj). U video režimu posebno su zabavni rezultati pri snimanju 240 fps zapisa u rezoluciji 720p. Kvalitet fotografija i video-snimaka je na nivou Galaxyja S8.

Iskustvo koje donosi korišćenje ovog jedinstvenog uređaja je zaista fantastično, ali koliko god da je Note 8 dobar – a jeste trenutno najbolji pametni telefon – (pre)visoka cena će za većinu korisnika, uključujući i vatrene obožavaoce brenda Note, biti prevelik zalogaj. Da li S-Pen i dvostruka kamera opravdavaju razliku u ceni u odnosu na S8, pitanje je lične procene, ali verovatno ne treba žuriti sa kupovinom, budući da uskoro stižu iPhone X, Google Pixel XL2 i LG V30, spremni da se bore za šampionski pojas do poslednjeg elektrona u matičnoj ploči.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Samsung Galaxy Note 8
Šta mislite o ovom tekstu?
Nokia 8
Motorola Moto Z2 Play i Force
Sony Xperia XZ1
(Huawei) Honor 9
LG Q6
Tinycards by Duolingo
On Second Thought SMS
Control Center IOS 11
Fluenty
Reverse Dictionary
Pronounce
Do!
DreamLab
Tennis Fitness
Home Workouts – No Equipment
Life Hacks: Make Your Life Easier

Operativni sistem:
Android 7.1.1
Dimenzije:
162,5 × 74,8 × 8,6 mm / 195 g
Ostalo:
Exynos 8895 Octa čipset (4x2,3 GHz CPU + 4x1,7 GHz CPU + Mali-G71 MP20 GPU), 6,3” Super AMOLED (1440 × 2960, 521 ppi), 6 GB RAM, 64/128/256 GB interne memorije, microSD do 256 GB, Bluetooth v5.0 A2DP/EDR/LE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/hotspot/Direct/dual band, GSM/HSPA/LTE, USB 3.1 Type-C 1.0, dual 12 MP f/1.7, f/2.4, OIS, 2x optički zum, 2160p@30 fps, 1080p@60 fps, 720p@240 fps / 8 MP 1440p f/1,7, nano-SIM, Corning Gorilla Glass 5, IP68, Li-Ion baterija 3300 mAh
Performanse:
AnTuTu: 176556, Geekbench: 2027 (Single-Core), 6743 (Multi-Core)
Proizvođač:
Samsung
Kontakt:
Vip
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera