INTERNET<>
102005<><>

Rasprava o strategiji o informacionom društvu

U korak sa svetom

Naša strategija o informacionom društvu će uskoro biti ozvaničena

U sredu 7. septembra promovisana je srpska Strategija o informacionom društvu (www.bos.org.yu/cepit/strategija). Reč je o dokumentu od velikog značaja za priključenje naše zemlje savremenim IT tokovima, ali i o dokumentu koji je obaveza naše zemlje preuzeta potpisivanjem eSEE agende (www.undp.org.yu/tareas/ict4d/nat_strategy.cfm) krajem 2002. godine, kao i jedna od stavki plana akcije usvojenog na Svetskom samitu o informacionom društvu u Ženevi (www.wsis.org) krajem 2003. godine.

Na izradi Strategije radna grupa (u sastavu: prof. dr Marijana Vidas Bubanja – koordinator, prof. dr Jovan Radunović, mr Milan Anđelić, Milenko Vasić i mr Siniša Nešković) radila je nekoliko meseci u saradnji sa inostranim konsultantima, a ceo projekat je realizovan pod okriljem Ministarstva za nauku i zaštitu životne sredine, uz pomoć Programa za razvoj UN (UNDP), a pod pokroviteljstvom Fonda za otvoreno društvo. Nakon rasprave Strategija će biti upućena Vladi Srbije na usvajanje.

Smatrajući da je sektor civilnog društva neophodan i nezaobilazan faktor svakog demokratskog procesa koji (re)definiše društvene odnose, Centar za razvoj Interneta i Centar za proučavanje informacionih tehnologija Beogradske otvorene škole odlučili su da iniciraju učešće predstavnika građanskog društva u konsultativnom procesu rada na formulisanju Strategije. Upravo zbog toga je, u petak 9. septembra u Medija centru u Beogradu, organizovan okrugli sto nevladinih organizacija posvećen Strategiji. Na ovom okruglom stolu okupilo se oko 60 učesnika, predstavnika civilnog sektora, medija i stručnjaka. Skupu su prisustvovali i predstavnici predlagača i članovi radne grupe za izradu Strategije.

Okrugli sto je započeo obraćanjem Slobodana Markovića i Tanje Milovanović, koji su kao predstavnici organizatora upoznali okupljene s najnovijim dešavanjima u vezi sa završetkom Strategije o informacionom društvu. Zatim je usledilo predstavljanje Strategije u kom su predstavnici predlagača i članovi radne grupe pojasnili predloženi dokument. Pored toga, Snežana Krstić sa Tehnološkog fakulteta u Beogradu govorila je o značaju ove Strategije u kontekstu WSIS procesa.

U nastavku je usledilo uključivanje ostalih učesnika okruglog stola u raspravu o Strategiji. Svi prisutni su se složili da je veoma važno što je država odlučila da se pozabavi ovim pitanjem i što je okupila stručnjake da prirede ovako važan dokument za budući razvoj naše zemlje. Učesnici rasprave su sa različitih strana osvetlili teme kojima se Strategija bavi, a bilo je i više oštrih kritika i pitanja koja su zadirala duboko u suštinu stvari.

Jedna od tema koje su se pojavile tokom rasprave jeste i pitanje o osnovnom motivu države za izradu Strategije o informacionom društvu. Da li se njenim usvajanjem samo formalno zadovoljava još jedan od uslova koji su potrebni na putu naše zemlje ka evropskim integracijama ili je u pitanju istinska želja i shvatanje potrebe za ovako važnim dokumentom? Naravno, predlagači su tvrdili da je u pitanju ovo drugo, ali se onda postavlja pitanje zašto se čekalo toliko dugo da se počne rad na izradi Strategije, kada se još od 2002. (eSEE), tj. 2003. (WSIS) znalo do kada treba da završimo taj dokument.

Pored okruglog stola, diskusija o nacrtu Strategije biće vođena i putem elektronskog foruma na adresi www.bos.org.yu/cepit/strategija/forum.

 
Kako ni sedam dana od prezentacije Strategije ona nije postavljena na Web sajt Ministarstva za nauku i zaštitu životne sredine (www.mntr.sr.gov.yu/mntr/sr/index.php), a nije bio obezbeđen ni obećani prevod na srpski jezik, na raznim forumima pojavile su se kritike. Kao reakcija usledilo je obećanje Čedomira Šuljagića, pomoćnika ministra, da će prevod Strategije, kada ga radna grupa verifikuje, biti dostupan javnosti do 19. septembra i da će od tada početi da teče zakonsko vreme za javnu raspravu od dve nedelje.

Centar za razvoj Interneta i Centar za proučavanje informacionih tehnologija Beogradske otvorene škole na kraju Okruglog stola pozvali su sve zainteresovane organizacije i građane da se uključe u proces javne rasprave o Strategiji razvoja informacionog društva u Srbiji i tako doprinesu usvajanju dokumenta koji će obezbediti zaštitu interesa građana Srbije i ispuniti njihova očekivanja.

Zaključci i preporuke iz javne rasprave biće objedinjeni u dokumentu koji će biti dostavljen Ministarstvu za nauku i zaštitu životne sredine i radnoj grupi za izradu Strategije.

Na kraju ostaje nada da će dokument koji je predstavljen biti dobro analiziran i da će se napraviti sve neophodne izmene kako bi učinak radne grupe bio još bolji, kao i da bi Vlada Srbije na kraju mogla da usvoji Strategiju kojom će svi biti zadovoljni i koja će našem društvu omogućiti priključenje razvijenom svetu, bar što se tiče stručnih i zakonskih okvira.

Nikola BOŽIĆ

 
Rasprava o strategiji o informacionom društvu
Šta mislite o ovom tekstu?
Aktuelnosti
Zarada na Internetu (3)
Online servisi
Bezbednost podataka
.yu
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera