INTERNET<>
032006<><>

Hosting fajlova

Dovoljno za sve

Koliko puta ste poželeli da pošaljete fajl koji je prevelik za e-mail?

Najlogičniji i najrasprostranjeniji način slanja fajlova na Internetu jeste putem elektronske pošte. Kada poželeite da nekome pošaljete fajl, jednostavno mu napišete e-mail poruku i na nju zakačite fajl. Međutim, takva poruka putuje preko vašeg odlaznog SMTP servera do odredišnog mail servera, često i sa usputnim stanicama. Na svim stanicama, uključujući i početnu i krajnju, vaša poruka može biti odbijena zbog prevelike dužine. Provajderi veličinu e-mail poruke ograničavaju različito, a današnji maksimum je 10 MB čak i kod najboljih Web mail sistema.

Rešenje ovog problema može se naći kroz ftp ili Web servere. Zakup ovakvih servera košta od nekoliko dolara mesečno i zahteva nešto komplikovaniji rad. Besplatni Web serveri nisu dobro rešenje za ovaj problem jer većina njih, i pored postojanja reklama, ograničava vrste fajlova koji se mogu postaviti (npr. zip ili ppt).

Zbog svih navedenih razloga napravljen je poseban Internet servis. Reč je o sajtovima koji putem Web interfejsa omogućavaju da uploadujete fajl i da svojim prijateljima pošaljete direktan link na fajl. Ovakvi sajtovi nemaju precizno zajedničko ime. U opticaju su: web file share, one click web hosting, remote file storage, on-line file storage... Svoje usluge ovi sajtovi uglavnom naplaćuju, a u demo i besplatnim nalozima omogućavaju ipak dovoljno funkcionalnosti za „prvu pomoć”.

Neki od poznatijih sajtova ovog tipa su rapidshare.de, www.filesanywhere.com, www.web-a-file.com... Razlike između servisa se odnose na broj, količinu i veličinu pojedinačnog fajla koji možete uploadovati i, naravno, cenu. Svi fajlovi koji se uploaduju imaju određeni rok trajanja nakon kog se automatski brišu (osim ako niste platili za profil koji će vaše fajlove čuvati iz bezbednosnih razloga). Neki od većih file share sistema imaju i sopstvene programe koje korisnici mogu da instaliraju i koriste za lakši transfer i održavanje fajlova.

Uzmimo za primer rapidshare.de kako bismo bolje predstavili ovakve sisteme. Rapidshare ima link od 22 Mbit/s, sa preko 200 TB diskova i preko dvanaest miliona uploadovanih fajlova. Limit po fajlu iznosi 100 MB i sistem poseduje proveru fajlova koji se uploaduju kako bi se izbeglo dupliranje. Ako to učinite, umesto novog linka s vašim fajlom sistem će vam izbaciti URL već postojećeg fajla. I sve to što smo naveli je besplatno. Ako ipak poželite nešto više i platite nekoliko evra mesečno, dobićete dodatne opcije: vaši fajlovi se neće brisati nakon trideset dana, dobićete mogućnost da koristite softver RapidGet za lakši rad, podršku za download akceleratore i mogućnost nastavljanja fajlova čije je preuzimanje prekinuto, prednost ukoliko su serveri zagušeni...

Ovim smo praktično rekli sve što treba da znate o ovakvim servisima. No, pre nego što odete na neki pretraživač i potražite sistem koji vama najviše odgovara, mi vam preporučujemo da pogledate jedan file share sistem domaće proizvodnje.

Reč je o servisu www.filedepartment.com (za domaće tržište registrovana je adresa www.odeljenjefajlova.com). Reč je projektu agencije Brand Co. iz Novog Sada koji nudi većinu opcija kao i mnogo veći i poznatiji sajtovi. Zanimljivo je što ćete, ukoliko je vaš Regional Settings podešen na srpski, dobiti kompletan sajt na srpskom jeziku, što može biti zanimljivo pojedinim korisnicima. Postoje dva tipa naloga, FreeShare i TotalShare, od kojih je prvi besplatan i ne zahteva registraciju.

Sa rastom broadband Internet pristupa u svetu file share sajtovi dobijaju sve veći značaj. Kod nas nisu ništa manje značajni jer postoje provajderi koji ograničavaju dužinu mail poruka na tek nekoliko megabajta tako da ovi sistemi postaju jedino rešenje za razmenu fajlova.

Dušan DINGARAC

 
.yu
Hosting fajlova
Šta mislite o ovom tekstu?
Budite pronađeni (4)
Internet kultura
Bezbednost
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera