PD KUTAK<>
012007<><>

TUGZip 3.4

Besplatno rešenje za „pakovanje”

Programi za komprimovanje (arhiviranje) fajlova verni su pratioci računara još od dana operativnog sistema DOS. Pojava Interneta je drastično povećala potrebu za sličnim programima kako bi se olakšala distribucija softvera i drugih podataka i kompresijom rasteretili mrežni resursi. Najbolji primer rasprostranjenosti ovakvog softvera jeste činjenica da je Microsoft odlučio da uključi osnovnu podršku za ZIP format u Windows XP. Ipak, Microsoftovo rešenje nije kompletno i većina korisnika će pribeći nekom od popularnih programa koji imaju daleko veće mogućnosti, kao što su WinZIP ili WinRAR.

Pomenuti programi svakako odgovaraju zahtevima, ali nisu besplatni, što domaće korisnike računara dovodi u iskušenje da zbog relativno trivijalnog programa zaplove piratskim vodama. U proteklih nekoliko godina stanje na tržištu softvera se bitno promenilo i za većinu poznatih programskih paketa koji upotpunjavaju i zaokružuju osnovnu funkcionalnost računara može se pronaći besplatna zamena. Popularizaciji ovakvog softvera je doprinela prezasićenost tržišta i pojava savremenih Linux distribucija koje instaliraju većinu sličnih aplikacija uz operativni sistem. Najpoznatiji primer ovakvog softvera svakako je OpenOffice.

Postoji samo nekoliko besplatnih programa koji pružaju većinu funkcija WinRAR-a i WinZIP-a. Jedan od njih je TUGZip. Lista formata koje TUGZip podržava je opširna. Podržano je „raspakivanje” ZIP, 7Z, A, ACE, ARC, ARJ, BH, BZ2, CAB, CPIO, DEB, GCA, GZ, IMP, JAR, LHA/LZH, LIB, RAR, RPM, SQX, TAR, TGZ, TBZ, TAZ, YZ1 i ZOO arhiva, kao i BIN, C2D, IMG, ISO i NRG image fajlova koji su poznati iz programa za rezanje CD/DVD medija. S druge strane, omogućeno je kreiranje arhiva u formatima ZIP, 7Z, BH, BZ2, CAB, JAR, LHA/LZH, SQX, TAR, TGZ i YZ1. Primetićete da kreiranje RAR arhiva nije na spisku. Ono je ipak moguće, ali uz pomoć eksternog programa koji radi u DOS modu u pozadini. Ova mana je rezultat razlike u licencama između TUGZipa i dodatnog programa koji je vlasništvo kompanije koja prozvodi WinRAR. Što se ostalih funkcija tiče, omogućena je integracija u shell koja će vam pružiti zgodan kontekstni meni ako kliknete na fajl ili folder desnim dugmetom miša, kreiranje samoraspakujućih i kriptovanih arhiva, raspakivanje arhiva podeljenih na više fajlova, skeniranje nekim od popularnih antivirusnih programa i slične funkcije koje zaokružuju mogućnosti programa. Korisnički interfejs je vrlo lepo i logično implementiran, za razliku od većine besplatnih programa slične namene.

Osim pomenutog nedostatka vezanog za kreiranje RAR arhiva, TUGZipu se malo toga može zameriti, postoji čak i pristojan prevod na srpski jezik. Ipak, nova verzija programa nije se pojavila gotovo godinu dana, a obećanja autora da će nova verzija imati potpuno redizajniran korisnički interfejs i da će sam kôd programa biti napisan od početka do sada nisu ispunjena.

Veljko KOŠ

 
Ekstenzije koje razvoj znače
Total Movie Converter
Auto Gordian Knot 2.37b
Okoker Mp3 Splitter 1.2
Business Card Designer Pro 4.2
TUGZip 3.4
Šta mislite o ovom tekstu?
MusiCat 1.03
HTML Guard 2.33
PiXPO 3.0.2.4
Gigaget
IceChat 7.0
Error Doctor 2007 1.4
FastStone MaxView 1.8

Potrebno:
Windows
Veličina:
3,83 MB, 12,3 MB na HD
Cena:
Program je besplatan.
Adresa:
www .tugzip .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera