PD KUTAK<>
012007<><>

IceChat 7.0

Hladan kao led

Postalo je već krajnje izlišno komentarisati koliko je pristupačan i u posledenje vreme naročito zastupljen Internet Relay Chat način komunikacije. Proporcionalno, sa sve većom popularnošću ovakvog načina online dopisivanja, rastao je i broj najraznovrsnijih aplikacija koje se u tu svrhu koriste. IceChat spada u popularniju grupu ovakvih ostvarenja jer je potpuno besplatan.

Na samom početku dočekaće vas manje-više neprijatno iznenađenje. Naime, odmah posle završetka instalacije sistem će se restartovati sam od sebe, iako to nigde (pre ili nakon instalacije) nije napomenuto. Stoga je poželjno da pre nego što pokrente setup, pozavršavate sve aktivne poslove kojima ste se bavili na računaru i eventualno pogasite sve tekuće aplikacije. Iako je u neku ruku bezazlen, mora se priznati da je ovo dosta neodgovoran potez autora.

Prvo pokretanje aplikacije inicira prikupljanje osnovnih podataka bitnih za kasnije konektovanje na neki od servera. Dakle, traže se klasične i najrelevantnije informacije od korisnika, poput nadimka, adrese servera i slično. Naknadno možete modifikovati listu servera, uz napomenu da ih možete kreirati koliko god hoćete, a takođe možete (teoretski) biti konektovani na beskonačan broj njih.

Interfejs, kao jedna od ključnih stavki ovakvih aplikacija, rešen je na skoro tradicionalan način, ali opet sa primetnom dozom originalnosti i svežine. Sve najbitnije funkcije i komande su vidljivo i racionalno raspoređene, a isti slučaj je i sa opcijama za generalno podešavanje pa je udobnost korišćenja zagarantovana. Sa desne strane je lista korisnika na kanalu, levo je lista servera i tzv. omiljenih kanala, a u središtu je najvažnija chat konzola. Prvobitni izgled IceChata sa kojim se susrećete podložan je detaljnim promenama. Moguće je menjati font u samoj konzoli ili na listama, tu je i menjanje boja za svaku liniju različitog tekstualnog obaveštenja. Naravno, podržana su i različita zvučna upozorenja (na primer, ukoliko vaš nick bude pomenut na kanalu). Ovaj klijent ima i sopstvene predefinisane emotikone (smajlije), međutim njihovu simaptičnost i šašavost moći ćete da podelite samo sa drugim osobama koje takođe koriste IceChat.

Od dodatnih funkcija pre svih treba pomenuti alatke Flood Protection i Auto Away. Za razmenu podataka sa drugim osobama koristi se vrlo dobro poznati DCC sistem koji u ovom slučaju funkcioniše besprekorno. Odsustvo opcije automatic rejoin je propust koji može da zasmeta, ali taj problem uvek možete rešiti unošenjem jednostavne skripte za tu svrhu. U sekciji koja se zove IceChat Editor možete unositi i sve ostale skripte koje želite, modifikovati prečice nekih komandi, unositi nove promenljive i slično.

Generalna zamerka programerima mogla bi da se uputi kada je reč o tajmingu i odzivu pojedinih komandi. Kod nekih regularnih radnji kao što su pridruživanje nekom kanalu ili identifikacija nadimka, posle egzekucije, programu treba malo više vremena da to obavi nego što je uobičajeno. Naravno, vremenska razlika se može meriti sekundama ili delovima sekunde, ali manji lag je ipak evidentan. Kako se program nezvanično razvija još od davne 2000. godine, tokom svog usavršavanja pretrpeo je zaista puno izmena, a u najnovijoj verziji primetno je da je broj bagova sveden na minimum, što je pohvalno.

Na samom kraju treba istaći da IceChat nije savršen, nekakav savršen IRC klijent i ne postoji, a i slogan IceChataThe chat that cool people use – možda je malo prepotentan. S druge strane, mora se priznati da jednostavnost upotrebe, predusretljivost prema korisniku, raznovrsnost opcija, kao i mnoge sitnice koje život znače ovaj program naprosto „guraju” ka samom vrhu ponude. A to je dovoljno dobar razlog da ga bar isprobate.

Goran TOTOVIĆ

 
Ekstenzije koje razvoj znače
Total Movie Converter
Auto Gordian Knot 2.37b
Okoker Mp3 Splitter 1.2
Business Card Designer Pro 4.2
TUGZip 3.4
MusiCat 1.03
HTML Guard 2.33
PiXPO 3.0.2.4
Gigaget
IceChat 7.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Error Doctor 2007 1.4
FastStone MaxView 1.8

Potrebno:
Windows
Veličina:
2,68 MB, 4,52 MB na HD
Cena:
Program je besplatan.
Adresa:
www .icechat .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera