PD KUTAK<>
012007<><>

MusiCat 1.03

Katalogizacija muzike

Slušanje muzike za vreme rada na računaru postalo je uobičajena pojava kod gotovo svih korisnika računara. Zavisno od ličnih prohteva, postoje korisnici koji na računaru „gaje” samo nekoliko omiljenih pesama, ali i oni koji imaju po nekoliko hiljada uskladištenih numera. Organizacija u tim slučajevima težak je posao. Pronalazak željene pesme i izvođača je zahtevna rabota, posebno ako pesme nisu imenovane kako treba (što, nažalost, nije retka pojava). U tim slučajevima pomažu programi kao što je MusiCat.

Iako relativno „mlad”, ovaj program ima čime da se pohvali. Rad sa bazom podataka je besprekorno izveden. Program ne pokazuje nikakve slabosti u radu s velikim brojem fajlova (što je i njegov osnovni zadatak). Njegova namena je da korisniku olakša organizaciju pesama. Mogu se dodavati pesme koje su na CD/DVD-u ili pesme koje se nalaze na hard disku. Od odabrane kompilacije moguće je napraviti listu pesama koja se kasnije može otvoriti u svim poznatijim medija plejerima. Prilikom unošenja pesme moguće je dodati joj nekoliko osnovnih informacija kao što su ime autora ili izvođača (ukoliko je pesma obrađena), godina nastanka, muzički žanr i podžanr. Tu se nalaze i ostale esencijalne opcije poput određivanja nivoa popularnosti pesme i dodavanja proizvoljnog komentara za svaku pesmu. S obzirom na to da su ljubitelji dobre muzike redovno u potrazi za novim pesmama, postoji i mogućnost pravljenja „liste želja” sa određivanjem prioriteta.

Jedna od zanimljivih opcija jeste Loan Manager (menadžer pozajmica). Sigurno ste nekad pozajmili CD prijatelju i kasnije zaboravili kome ste ga dali. Loan Manager nema samo funkciju da zapiše kada i kome je neki CD/DVD pozajmljen. Ukoliko se program tako podesi, postoji mogućnost slanja e-mail poruke datom korisniku sa naznakom da treba da vrati CD. Ovo je krajnje korisna opcija jer ne zahteva akciju korisnika (koji može zaboraviti na CD), već program automatski šalje poruku.

Statistika programa prebrojava ukupan broj pesama, a ukoliko je prilikom unosa navedena cena kompilacije, sabira ukupnu vrednost svih kompilacija i sve to prikazuje kao grafikone. Programeri su omogućili rad sa više baza podataka tako da to što računar koristi više korisnika koji imaju različite kompilacije neće biti nikakav problem. Ako korisnik ne zna informacije vezane za određenu CD kompilaciju ili album, tu je mogućnost preuzimanja informacija sa Interneta, kao i slanje informacija za određene kompilacije ili CD-ove. Korišćenje ovih servisa potpuno je besplatno i može biti od koristi, posebno kada se uzme u obzir to da se korisnik oslobađa obaveze da ručno unosi informacije o određenoj kompilaciji i za svaku pesmu ponaosob.

Bojan NOVAKOVIĆ

 
Ekstenzije koje razvoj znače
Total Movie Converter
Auto Gordian Knot 2.37b
Okoker Mp3 Splitter 1.2
Business Card Designer Pro 4.2
TUGZip 3.4
MusiCat 1.03
Šta mislite o ovom tekstu?
HTML Guard 2.33
PiXPO 3.0.2.4
Gigaget
IceChat 7.0
Error Doctor 2007 1.4
FastStone MaxView 1.8

Potrebno:
Windows
Veličina:
12 MB (trial), 25 MB na HD
Cena:
30 dolara, proba 15 dana.
Adresa:
www .music -catalog .co .uk
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera