PD KUTAK<>
122008<><>

DVDStyler 1.7.1

Besplatno autorizovanje DVD sadržaja

Kada se pomene autorizovanje DVD sadržaja, po automatizmu se pomisli na ostvarenja kompanija Ulead i Pinnacle. Tokom godina iz kuhinje ova dva softverska giganta izašlo je toliko kvalitetnih ostvarenja za obradu video materijala da je prosto nemoguće da ne postoje ona koja bi se kvalitetno bavila autoringom. Tvrdnja je u potpunosti tačna, ali mnogi korisnici ipak se ne odlučuju tako rado za nabavku jednog od pelcera pomenutih kompanija. U pitanju nije orijentisanost ka profesionalnim korisnicima (mada ima i odgovarajućih komplemenata), već, naprosto, visoka cena. Platiti nešto 20, 30 ili 40 zelenih novčanica samo da bi se materijal „nabacao” na radnu površinu i uobličio menijima zvuči kao suluda ideja. Ništa ne pomaže – ni omogućen capturing, jednostavna upotreba, brz rad... Većina korisnika sa ovih prostora radije bi koristila nešto besplatno, a opet podjednako upotrebljivo. Da li je tako nešto uopšte moguće?

Sudeći prema onom što smo videli testirajući DVDStyler, stvari baš i ne stoje najbolje kada je freeware segment tržišta u pitanju. Naime, ovaj program zaista će vam omogućiti da bez ulaganja novca svoj video materijal pretočite u MPEG-2 kompatibilan sadržaj, ali ništa više od toga. Kao dan je jasno da je ovaj projekat (bez obzira na oznaku u imenu) još u teškoj fazi razvoja i da se od njega tek može očekivati da zasija punim sjajem. Upravljački interfejs je spartanski, a radna površina podeljena je na tri celine. U levom uglu nalazi se svojevrsna komandna kartica, dole je thumbnail linija, koja sadrži implementirani video materijal, dok je centralni deo ekrana rezervisan za rad sa menijima. Da biste „pripremili scenografiju za nastup” dovoljno je da iz ugrađenog File browsera označite željene video klipove, potom odaberete jednu od ponuđenih pozadina (Backgrounds) i eventualno nalepite komandne dugmiće (Buttons). To je to! Ne postoji podrška za capturing, nema nikakvih obradnih alata, nema šarolikog izbora templejta...

Kad ovako postavimo stvari čini se da DVDStyler nema mnogo toga da ponudi. S jedne strane, to je istina, ali kome je potrebno više neka se ne libi da to i plati. S druge strane, ovaj program više je nego dovoljan da dogodovštine sa odmora ili svadbe za tili čas „obuče” u šareno odelo zajedno sa menijima. Nama nedostatak sadržaja zaista nije zasmetao, ali jeste pomalo mušičav algoritam, koji ne odgovara na izazov onako kako bi to trebalo. Program često zna da izbacuje gomilu nerazumljivih grešaka, na izlazu ponudi loš kvalitet ili jednostavno odbije da uradi ono što ste mu „naredili”, iako naizgled niste uradili ništa što ne valja. Na sreću, autor vredno radi na otklanjanju nedostataka, pa sa izbacivanjem novih verzija valja očekivati i neka poboljšanja.

Jedna od najvećih mana programa jeste to što nema opcije preview. Doduše, ona postoji, ali ćete program morati interno da linkujete sa nekim softverskim DVD plejerom. Inače, materijal se na hard disku može uskladištiti u okviru VIDEO_TS datoteka, kao ISO fajl ili narezati direktno na DVD (uz mogućnost „nulovanja” izbrisivih medija). Ovde se priča o DVDStyleru, bar s naše strane, završava, a vi isprobajte program – ne košta ništa, osim malo vremena.

Vladimir PISODOROV

 
TortoiseSVN 1.5.2
PC Fixer 2.5.1
K-Meleon 1.5.1
Better JPEG 2.0.0.3
DriverScanner 2009
Media Convert Master 2.1.1.2
DVDStyler 1.7.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Gadwin PrintScreen 4.3
SUMo 2.3.6.62
PC Lighthouse 2.5.0

Potrebno:
Windows, Linux
Veličina:
5,6 MB, 18,5 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .dvdstyler .de
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera