PD KUTAK<>
122008<><>

PC Lighthouse 2.5.0

Alternativni Task Manager

Kako se pod operativnim sistemom Windows saznaje koji program „vuče” najviše resursa? Pritisne se kombinacija tastera ’Ctrl+Alt+Del’ i iz programčeta nazvanog Task Manager lepo se vidi šta je od programa pokrenuto, koji proces najviše opterećuje procesor, kolika je potrošnja memorije... Mnogi će reći da su plasirane informacije sasvim dovoljne prosečnom korisniku (i verovatno će biti u pravu), ali zašto se zadovoljavati generičkim kada postoje i alternativna rešenja?

PC Lighthouse je jedno od tih alternativnih rešanja, a pažnju nam je privukao zato što je za krajnjeg korisnika potpuno besplatan i zbog toga što nudi pregršt zanimljivih informacija na malom prostoru. Odmah treba da bude jasno to da ovo ostvarenje nije dopuna osnovnog Task Managera, niti pretenduje da ga u bilo kom obliku zameni. Reč je o samostalnom alatu koji se pokreće nezavisno, ima svoju ikonicu u systrayu, pa čak može biti aktivan u isto vreme kada i Windowsov komplement. Nažalost, program se ne može startovati pomoću „vrućih” tastera, već isključivo konvencionalnim putem, dok se njegovo uklanjanje i ponovno vraćanje sa ekrana (kada je već u radnom modu) vrši preko kombinacije tastera ’Ctrl+Alt+F12’. Radna površina je, jednostavno rečeno, pretrpana informacijama, ali ne na onaj loš način kada se sve čini nepregledno i pretenciozno. Naprotiv, važni podaci jasno su istaknuti, a dopao nam se i način na koji je urađen grafički dizajn. Ekranom dominira tabela pokrenutih procesa, koja unose deli na one pokrenute od strane korisnika i na one sistemske. Svaki proces predstavljen je odgovarajućom ikonicom i imenom koje nedovismisleno ukazuje na to o čemu se radi i kudikamo je sadržajnije od naziva u podrazumevanom Task Manageru. Za svaki proces može se videti koliko opterećuje procesor, da li koristi mrežne resurse, koliko „jede” memorije, ali i to da li (i u kojoj meri) pristupa hard disku. Ispod tabele nalaze se grafikoni koji navedene podatke, za svaki proces ponaosob, predstavljaju na vizuelno upečatljiv način, a tu je i onaj koji „nadgleda” opterećenje procesora na globalnom nivou. Zanimljivo je što program može da ažurira podatke u tri različite brzine – na svakih pola sekunde, na sekundu ili na sekundu i po.

PC Lighthouse je program sa veoma malo mana. Kao ostvarenje namenjeno nadgledanju sistemskih resursa donosi apsolutno sve – podaci su pregledno izlistani, omogućeno je terminisanje komponenti na zahtev korisnika, komandni interfejs je jednostavan, nudi više informacija nego generički Task Manager, besplatan je. Ma, probajte sami...

Vladimir PISODOROV

 
TortoiseSVN 1.5.2
PC Fixer 2.5.1
K-Meleon 1.5.1
Better JPEG 2.0.0.3
DriverScanner 2009
Media Convert Master 2.1.1.2
DVDStyler 1.7.1
Gadwin PrintScreen 4.3
SUMo 2.3.6.62
PC Lighthouse 2.5.0
Šta mislite o ovom tekstu?

Potrebno:
Windows
Veličina:
805 KB, 1,8 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .pc -lighthouse .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera