TEST PLAY<>
012009<><>

Grand Theft Auto IV

Trideset šest nedelja PC igrači plivali su u uzburkanom moru vesti, mešanih osećanja, strahovanja, glasina i nagađanja u vezi s najkontroverznijom igrom u istoriji igračkog biznisa. Devet meseci duga trudnoća okončala se 3. decembra 2007. porođajem toliko željenog deteta (za utehu, slonovi na svet dolaze posle 22 meseca). Kamere snimaju, blicevi sevaju... Da li je to najlepša beba koju je svet video, novi ponos PC igračke zajednice koja se topi brže od glečera na Alpima, ikona koju ćemo developerima u budućnosti stavljati pod nos svaki put kada budu razmišljali o podršci za PC? Ili je u pelenama nedonošče koje ćemo s bolom u grudima kriti od javnosti dok ne poraste?

Igrački forumi diljem planete zatrpani su pitanjima: Da li je igra lepša nego na konzolama? Koja su unapređenja PC verzije? Hoće li to da radi na mojoj mašini? Kako se ovo uopšte pokreće? Ima li kraja bagovima? Petnaes’ i kusur giga na disku, brdo propratnih programa koje ću kasnije skidati uz pomoć egzorciste, beskrajna instalacija samo da bih shvatio da su mi potrebni novi grafički drajveri! Disonantni tonovi komentatora, koji, s jedne strane, ne kriju zadovoljstvo što je GTA IV uopšte stigao na računare i ističu da je to najbolje igračko iskustvo u čitavom životu, a s druge strane čupaju kosu, prozivaju istaknute članove familija programera i prete demonstrativnim paljenjem računara i puštanjem zlatne ribice u kanalizaciju, došli su i do ušiju autora igre. Priznajući da se „finalna” verzija igre možda pojavila koji dan ranije nego što je trebalo (uobičajen danak trke s Deda Mrazom), bogovi sa planete Rockstar poslali su 13. decembra slatki nektar zakrpa (nVidia i Ati su ranije objavili optimizovane drajvere) u vidu prvog oficijelnog peča, koji treba da reši problem nestajućih tekstura, bagovitog video editora, izletanja u Windows i drugih problema koje su autori u prvi mah stavljali na dušu dotrajalih grafičkih drajvera, Service Packova, svetske ekonomske krize, inteligencije igrača („Oni su slabići, u svakom slučaju” – Niko Belić).

Naša iskustva s ovom igrom, tačnije njenim ružnim tehničkim licem, nisu baš toliko tragična. Na mašini, čije specifikacije odgovaraju preporučenom minimumu, ostvarili smo u doba punog meseca i povoljnog astrološkog aspekta nekih desetak frejmova u sekundi. Instalacijom nove verzije grafičkih drajvera, promenom rezolucije i kvaliteta prikaza, distancom iscrtavanja, detaljnošću senčenja i drugim parametrima, o kojima blaženi vlasnici konzola ni ne razmišljaju, nismo postigli mnogo, što upućuje na zaključak da je problem u samoj igri, njenom nedorađenom engineu, odnosno lošoj optimizaciji i generalnom „boli me uvo” stavu nemotivisanih programera, koji se kupaju u parama zarađenim na konzolaškom tržištu. Na high-end računaru, bliskom preporučenoj konfiguraciji, priča poprima sasvim drugu dimenziju, jer animacija ni u najvećoj saobraćajnoj gužvi nije padala ispod 24 fps, uz veću distancu iscrtavanja (i više detalja nego u Xbox 360 varijanti), ali i dalje prisutnim problemima s probijanjem i preklapanjem tekstura i povremenim „zaglupljivanjem”. Naravoučenije: menjajte konfiguraciju ili zaboravite GTA IV na PC-ju (ili kupite Xbox i uživajte u iskustvu koje je Kuzma podelio sa nama u broju 6/2008). Za kraj tehničkog brifinga jedan hint: ako pri pokretanju igre na Windowsu XP dobijate poruku „FATAL ERROR: RMN40”, ne morate instalirati Service Pack 3, kako se obično savetuje. Dovoljno je da u instalacionom folderu locirate datoteku LaunchGTAIV.exe, kliknete na nju desnim dugmetom, odaberete Properties i pod Compatibility menijem odaberete opciju Windows 2000.

Mogućnost snimanja video odlomaka (Video Editor), multiplayer podrška za 32 igrača i Social Club TV (https://tv.rockstargames.com) jesu osnovne prednosti PC verzije četvrtog Grand Theft Auta. Sve ostalo poklapa se sa zapažanjima iznetim u opisu verzije za Xbox 360 – stereotipna, ali konzistentna satira o „američkom snu” ispredana dogodovštinama plitkoumnog imigranta s brdovitog Balkana, velelepna free roaming pozornica, odličan fizički model vožnje i prava doza raznovrsne akcije. Sve to je upakovano u oblandu prelepe kvazirealistične grafike i bogate muzičke podloge. Ljubitelji online igranja uživaće u dvostruko većem društvu od konzolaša, ali će zarad pristojnih performansi morati da obezbede veoma brz link (red veličine megabita ili brži) i najverovatnije žrtvuju dobar deo grafičkih ukrasa (više informacija o GTA IV multiplayingu očekujemo iz pera dražesnog kolege Aškovića). Pritiskom na ’F2’ u bilo kom trenutku igre možete zabeležiti tridesetak sekundi najspektakularnije akcije na „video traci” i podeliti ih sa drugim GTA zavisnicima – to je pun pogodak, upravo ono što je nedostajalo ovom serijalu od samog početka.

Upravljačka kombinacija miša i tastature na pucačkim deonicama je idealna (ništa nije bolje od preciznog headshota), dok je za vožnju preko tastature potrebno privikavanje – ako vam to nikako ne bude išlo od ruke, u svakom trenutku možete uzeti džojped i voziti kako Bog zapoveda. Na kraju, važna prednost PC verzije, pored mogućnosti modovanja (u najavi su već i neki domaći radovi), jeste Independence FM, radio-stanica koja pušta vaše melodije (MP3 melodije ili prečice kopirajte u My Documents\Rockstar Games\GTA IV\User Music, pa u igri pokrenite opciju Audio options; Complete scan). Šta god da slušate, biće bolje od Ruslaninih „Wild Dances” i razuzdanih ruskih repera.

GTA IV jeste jedno od najboljih iskustava u karijeri jednog igrača i, uz bajkoviti Fallout 3, najozbiljniji kandidat za igru godine. Da ne bude zabune, osetno niža ocena od one kojom je nagrađena verzija za „kutiju” ne znači da je igra lošija, već da gore pomenuti tehnički propusti ne smeju proći nekažnjeno.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Prince of Persia
Neverwinter Nights 2: Storm of Zehir
Gothic 3: Forsaken Gods
Grand Theft Auto IV
Šta mislite o ovom tekstu?
Legendary
Rise of the Argonauts
Silent Hill: Homecoming
CSI: NY - The Game
A Vampyre Story
Hired Guns: The Jagged Edge
FaceBreaker K.O. Party
Sonic Unleashed
Resistance 2
Pyroblazer
Panzerkrieg: Burning Horizon 2
Football Manager Live

Varanja
Tokom igre pritisnite kursorsku strelicu na gore dva puta i u Nikov mobilni telefon ukucajte šifre za varanja. Po pravilno ukucanom kodu, varanja će se pojaviti u okviru novog menija Cheats u telefonu. Napomena: korišćenje šifara može doprineti nestabilnosti igre i sprečiti nagrađivanje. Kodovi: 3625550100 (energija i oklop, popravka automobila), 4825550100 (energija, oklop, municija), 4865550100 (bejzbol palica, ručni top, sačmara, MP5, M4, snajperska puška, RPG, granate), 4865550150 (nož, molotovljev koktel, ručni top, sačmara, Uzi, Kalašnjikov, snajperska puška, RPG), 2675550100 (skida vam policiju s vrata), 2675550150 (zvezdica više na Wanted skali), 3595550100 (policijski helikopter Anihhilator). Ostale šifre: 2275550142, 2275550175, 2275550100, 9385550100, 6255550100, 6255550150, 2275550168, 2275550147, 4685550100.

Platforma:
PC, Xbox 360, PlayStation 3
Potrebno:
Core 2 Duo 1,8 GHz (radi i na P4 3 GHz), 1,5 GB RAM-a, D3D 256 MB VRAM-a (GeForce 7900, Radeon X1900)
Poželjno:
Core 2 Quad 2,4 GHz, 2,5 GB RAM-a, D3D 512 MB VRAM-a (GeForce 8600, Radeon 3870)
Veličina:
2 DVD
Adresa:
www .gtaiv .com

92
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera