INTERNET<>
082011<><>

.rs

Jesenja berza

Pet godina RNIDS-a • RATEL-ov godišnji izveštaj • Omogućeno prenošenje brojeva

RNIDS je proslavio pet godina postojanja. Kada se samo setimo neizvesne sudbine naslednika nesrećnog .yu domena, problema sa razumevanjem čitave problematike od strane državnih organa, problema sa zatvaranjem finansijske konstrukcije, organizovanja udruženja i ostalog... Međutim, kada danas pogledamo RNIDS, možemo da kažemo da je u pitanju redak primer uspešne inicijative sprovedene u delo. Pored ispunjenja početnog cilja upravljanja .rs domenom, uskoro će zaživeti i ćirilični .. Sada već i kao fondacija, RNIDS donira projekte od društvenog značaja, a kupljen je i poslovni prostor na Dorćolu (Dom internet domena Srbije), u sklopu kog je i sala za javne prezentacije. Tu je održana proslava i dodeljene su zahvalnice ljudima koji su pre pet godina bili na važnim mestima i koji su pomogli celu stvar.

U pomenutom prostoru biće organizovani i skupovi (najavljene su teme poput IPv6 i sigurnog potpisivanja domena), koji će se prenositi preko Interneta, a od septembra će internet gledaoci moći aktivno da se uključe u diskusije (www.rnids.rs/cir/дом-интернет-домена-србије).

RNIDS i ove godine daje šest miliona dinara za projekte popularizacije Interneta. Prijave su se podnosile do 31. jula, a ako se ne podele sva sredstva, prijava projekata za drugi krug trajaće do 1. oktobra.

U Novom Sadu će 14. i 15. septembra biti održana 4. Međunarodna konferencija administratora i registara nacionalnih internet domena najvišeg nivoa za Centralnu i Istočnu Evropu. Organizator konferencije je Koordinacioni centar ruskog nacionalnog registra internet domena (TLD RU), uz pomoć ICANN-a. Podršku konferenciji pružiće i RNIDS i Uprava za digitalnu agendu Republike Srbije.

Prvi put u jugoistočnoj Evropi održaće se RIPE NCC Regional Meeting. Domaćin će biti Dubrovnik od 6. do 9. septembra, a zainteresovani se mogu prijaviti za učešće bez naknade (www.ripe.net/dubrovnik-2011/).

RATEL je objavio godišnji izveštaj tržišta telekomunikacija za 2010. godinu (www.ratel.rs/upload/documents/Pregled_trzista/Ratel%20Pregled%20trzista%202010.pdf). U publikaciji na 134 stranice Internet je obrađen na čak sedam stranica. Površna analiza, sa čestim prikazima trendova rasta u proteklih tri-pet godina, ima i netačne podatke (npr. brzina broadband priključka je do 16 Mbit/s). Zanimljivo je to da je stepen digitalizacije u fiksnoj mreži sa prošlogodišnjih 96,95 odsto narastao na čak 97,85 odsto! Poseban deo publikacije čini pregled telekomunikacionih mreža javnih preduzeća pod direktnom kontrolom republičke vlade (EPS, Elektromreža Srbije i Železnice Srbije). Tu se čak pominje i koja je oprema ugrađena u IP telefonski sistem EPS-a i pružnu telefoniju u železnici, uz podatke o AMRES-u, koji je zasnovan na iznajmljenim optičkim vlaknima. Sve to smešteno je na 18 stranica, bez pominjanja komercijalnih optičkih mreža, zbog kojih je u protekloj godini čitava Srbija prekopana, kao i optičkih mreža javnih preduzeća na nižim nivoima (Beograd), koje se lako mogu komercijalizovati. Dakle, pregled tržišta više je godišnji izveštaj aktivnosti RATEL-a sa nešto statističkih podataka. Šteta.

Prvog jula konačno je omogućena prenosivost brojeva u mobilnoj telefoniji. Nakon desetak dana, napravljen je presek dešavanja koji je pokazao da je najveći gubitnik Telekom Srbija, dok je Vip imao neznatno više zahteva za prebacivanje u mrežu u odnosu na Telenor. Da bi se sagledale prave razmere ove usluge, treba sačekati neki mesec, pa tek onda donositi prave zaključke. Zasad broj zahteva uopšte nije veliki u odnosu na broj korisnika.

Izlazak Telekoma Srbija na berzu se najavljuje, ali se rok pomera. Sada je aktuelan rok početak jeseni. Pominje se i eventualan otkup akcija, čiji je vlasnik OTE, od strane Srbije. Brokeri to jedva čekaju, jer su investitori veoma zainteresovani za te akcije. One su posebno zanimljive jer neće imati većinskog vlasnika, a 4,8 miliona građana i 25 hiljada sadašnjih i bivših radnika Telekoma će ih dobiti...

Digitalni TV signal neće biti jedini za prenos TV slike od aprila 2012. godine. Ranije je najavljeno da je razlog za odlaganje predizborna kampanja, za koju je televizija od suštinskog značaja. Sada se nalaze i drugi razlozi. U potezima definisanim Strategijom postoji niz problema, tako da bi realan rok za završetak ovog posla mogao da bude april 2013. godine. Zbog toga se planira da se do kraja ove godine počne sa emitovanjem probnog signala na probnoj mreži na određenom području.

Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva pokreće javne konsultacije o Predlogu pravilnika o tehničkim zahtevima za uređaje i programsku podršku za zakonito presretanje elektronskih komunikacija i zadržavanje podataka o elektronskim komunikacijama. Javne konsultacije će trajati od 21. jula do 4. avgusta 2011. godine (www.kultura.gov.rs/?p=6152).

Ovog meseca moramo da pomenemo jednu novu mogućnost koja se tiče e-uprave, ako se to uopšte može smatrati e-upravom. Naime, od avgusta Sekretarijat za poslove legalizacije objekata grada Beograda odgovaraće putem emaila na pitanja građana u vezi sa postupkom legalizacije. Devet centralnih opština imaju zasebne email adrese, dok je deseta rezervisana za prigradske opštine.

Telenor je objavio da u Srbiji više od 120 hiljada njegovih korisnika ima mogućnost da koristi sistem plaćanja preko mobilnih telefona PlatiMo. Do sada su u sistemu 28 trgovaca i četiri banke, a odnedavno je Philip Morris postao prva firma koja koristi ovu uslugu u B2B segmentu, omogućavajući tako plaćanje faktura za svoju robu.

Telenor je renovirao 50 odsto svoje mreže pripremajući je za sledeću generaciju. Ujedno je dovršen i projekat konverzije mreže, tako da je sada moguće da se putem IP protokola vrši nadgledanje i upravljanje tom modernizovanom mrežom. Telenor je u drugom kvartalu ostvario rast prihoda od 17,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu i sada ima 3,061 miliona korisnika, tj. više od 35 odsto svih korisnika mobilne telefonije u Srbiji. Isto tako, otvorio je i tri nova internet parka u Lazarevcu, Subotici i Loznici.

Vip će graditi regionalni telekomunikacioni centar u Kragujevcu. On je pobedio na tenderu za zemljište i moći će da gradi objekat koji će verovatno prevazilaziti njegove tehničke potrebe, pa se očekuje da će deo prostora ponuditi drugim kompanijama.

Srpsko-američka kompanija Konsing Group investiraće oko pet miliona evra u naredne dve godine u razvoj Interneta u Srbiji, planira da zaposli oko 200 novih radnika i da učestvuje u procesu digitalizacije televizije u zemlji. Da podsetimo, ova kompanija je provajder bežičnog Interneta za poslovne korisnike sa pedeset lokacija, ali se bavi i montažom opreme.

Orion Telekom je ovog leta napravio promociju VoIP usluge ka petnaest najzanimljivijih lokacija po ceni od 3,9 dinara za minut, uz dupliranje kredita za uplate preko 500 dinara.

I dok leto na severnoj hemisferi polako ulazi u svoju drugu polovinu, Google Insights i Google Trends su dopunjeni rezultaima pretrage za Srbiju (adwords-rs.blogspot.com/2011/07/google-google.html). Anonimusi su hakovali NATO i preuzeli 1 GB poverljivih dokumenata. Broj korisnika Interneta u Kini dostigao je 485 miliona. Naravno, trend rasta broja korisnika ozbiljno se smanjio, tako da je u prethodnih šest meseci zabeleženo samo 27 miliona novih korisnika. Doduše, i broj Kineza može da se izrazi konačnim brojem...

Dušan DINGARAC

 
.rs
Šta mislite o ovom tekstu?
Da li je Facebook ugrožen?
Cloud Computing tržište u Srbiji
Promene na Facebooku
YouTube noviteti
Plaćanje putem Interneta
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera