LAKI PINGVINI<>
052013<><>

GParted Partition Editor 0.12.1

Alat za deljenje particija

Ukoliko ste nekad imali problema sa deljenjem particija i radom sa fajl sistemima na svom Linux operativnom sistemu, imamo lek za vas. On se zove GParted Partition Editor, a u slučaju da ste instalirali neku GNOME distribuciju, velika je verovatnoća da ste se susreli baš sa njim.

GParted Partition Editor baziran je na libparted bibliotekama za detekciju i manupulaciju particijama i fajl sistemima. Iako se radi o veoma jednostavnom editoru particija, koji je napravljen 2004. godine, on danas dolazi kao standardni alat za manipulaciju particijama u GNOME distribucijama.

Kao i svaki veći projekat, GParted Partition Editor je portovan i na druge operativne sisteme. Tako ga pored Linuxa možete naći još i na Windows, kao i na Mac OS X operativnim sistemima.

Instalacija GParted Partition Editora kod Debian distribucija svodi se na jednostavno pozivanje komande:

sudo apt-get install gparted

Ako kojim slučajem koristite neki drugi paket menadžer, za uspešnu instalaciju potrebno je samo da zamenite apt-get nazivom vašeg instalera, odnosno paket menadžera.

Dobrodošlicu u GParted Partition Manager će vam poželeti veoma jednostavno, ali odlično GTK bazirano korisničko sučelje. U gornjem delu aplikacije nalazi se grafički prikaz sa osnovnim informacijama o particijama, dok je u centru pozicioniran malo detaljniji prikaz. Uključivanjem prozora Device Information iz menija View možete dobiti detaljnije informacije o svom hard disku.

Kao što smo rekli na početku, radi se o veoma jednostavnom, ali moćnom alatu za rad sa fajl sistemima. Kao i svaki drugi, on pored standardnih mogućnosti dodavanja i brisanja, nudi još i mogućnosti provere, kopiranja i preimenovanja particija. U slučaju da imate instaliran samo jedan operativni sistem, opcija koja može biti veoma korisna, a koja ga pritom izdvaja od njegovih konkurenata jeste mogućnost da se koristi iz boota. To bi značilo da se GParted Partition Editor snimi na LiveCD ili USB i pokrene iz boota, odakle ćete moći da vršite izmene na željenim particijama. Tehnički gledano, ova mogućnost ga svrstava pod neku verziju distribucije.

GParted Partition Manager, osim FAT i NTFS fajl sistema, nudi i rad sa poznatim ext2/ext3/ext4, swap, ufx, xfs i još mnogo drugih. To će biti dovoljno da zadovolji svaku vašu potrebu za novom particijom, odnosno fajl sistemom.

U slučaju da imate potrebe za instalacijom novog operativnog sistema ili jednostavno želite da napravite više particija zbog organizacije postojećeg, naša preporuka definitivno ide malom, ali moćnom GParted Partition Editoru. Sa veličinom od svega 1,9 MB, on će sasvim sigurno rešiti svaki vaš problem.

Dragan KRSTIĆ

 
rekonq 2.2.1
GParted Partition Editor 0.12.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Netrunner Dryland 12.12.1
Rhythmbox 2.98
Krusader 2.4.0

Platforma:
GNU/Linux, Mac OS X, Windows
Licenca:
GNU GPL
Veličina:
1,9 MB
Cena:
Program je besplatan
Adresa:
gparted .sourceforge .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera