LAKI PINGVINI<>
052013<><>

Krusader 2.4.0

Vitez od datoteka

Jedno od češćih pitanja onih koji razmišljaju o tome da pređu na neki od GNU/Linux operativnih sistema jeste može li se instalirati Total Commander (TC), neprikosnoveni fajl menadžer za Windows. Njegova instalacija moguća je upotrebom Winea, mada postoje i dostojne zamene, na primer Multi Commander (SK 12/2012), Dolphin, Thunar ili konzolni Midnight Commander. Svi će savršeno raditi, obiluju raznim opcijama (pogotovo Dolphin) i zadovoljiće većinu, ako ne i sve potrebe u pogledu manipulacije fajlovima.

Ovog puta želimo da vam skrenemo pažnju na Krusader, fajl menadžer koji prati „look&feel” Total Commandera. Namenjen je KDE grafičkom okruženju, ali se bez problema instalira gde god je to potrebno. Nalazi se u repoima svih distroa, tako da se instalacija svodi na odabir iz menadžera paketa.

Prilikom prvog pokretanja, Krusader će proveriti da li su instalirani programi za kompresiju fajlova. Ovde valja napomenuti to da aplikacija nema ugrađene programe, već se u potpunosti oslanja na postojeće za tu namenu u sistemu. Ukoliko oni ne postoje (zip/unzip, rar/unrar i slično), jednostavno ih instalirajte i ponovo pokrenite pronalaženje. Kao i većina KDE softvera, podešavanja imaju veliki broj opcija. Između ostalog, postoji mogućnost da se selektovanje stavki vrši kao u TC-u, te nostalgiji nema mesta, što je, priznajemo, korisna opcija za korisnike naviknute na ovakav način rada. Postoji mogućnost pravljenja profila, kojih može biti više za razne namene, a može se odrediti i koji će se učitati po pokretanju. U profilu je moguće podesiti tabove sa folderima na oba panela, tako da je sve pri ruci. Podešavanja zaista ima mnogo i trebalo bi napisati poseban tekst samo o njima, ali da pomenemo najbitnije: način sortiranja, boje za različite akcije, podešavanja pretrage, izgleda, izbor dugmadi iznad panela, pokretanje u sistemsku paletu i mnoga druga. Treba napomenuti to da se ispod panela nalaze prečice istovetne onima u TC, koje se takođe mogu pozvati i funkcijskim tasterima. U menijima se nalazi praktično sve što je potrebno, pa tako na jednostavan način možemo da kreiramo md5 ili neki drugu hash vrednost, spojimo ili rastavimo, zapakujemo ili raspakujemo datoteke, uporedimo sadržaj direktorijuma ili fajlova i još mnogo toga. Jedna od korisnih opcija je ugrađeni terminal emulator, pa neophodne radnje možete obaviti iz konzole ukoliko je potrebno. Postoji i mogućnost da se Krusader pokrene u „root” modu, što, naravno, treba koristiti krajnje oprezno.

Ovaj tekst je prekratak da bismo opisali sve što Krusader nudi. Dovoljno je reći samo to da je nakon višegodišnje upotrebe dokazao svoj kvalitet i zaslužio visoko mesto na skali upotrebljivosti i korisnosti. Mnoštvo funkcija i podešavanja, kao i stabilan rad osiguraće da ovaj fajl menadžer nađe svoje mesto i u vašoj kolekciji.

Darko GERGURIĆ

 
rekonq 2.2.1
GParted Partition Editor 0.12.1
Netrunner Dryland 12.12.1
Rhythmbox 2.98
Krusader 2.4.0
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GPLv3
Veličina:
4 MB download, 15,5 MB na HDD
Cena:
Program je besplatan
Adresa:
www .krusader .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera