LAKI PINGVINI<>
052013<><>

Rhythmbox 2.98

Kutija puna ritma

Svako od nas očekuje različite stvari od programa koje koristi, te zato i postoje razni programi iste namene, a posebno audio plejeri. Jedna od prednosti Linux distribucija je to što se nakon instalacije većine distribucija dobija ne samo okruženje za rad, nego i programi koji su u većini slučajeva potrebni, kao što su audio i video plejeri. Kada trenutno najpopularnija distribucija Ubuntu izabere određene standardne programe, ta činjenica dovoljno govori o njihovom kvalitetu. Ako pak na to dodamo i činjenicu da je program koji opisujemo razvio GNOME tim i da je to standardni audio plejer za ovo okruženje, onda definitivno znamo da je reč o veoma kvalitetnom parčetu softwarea. Upoznajte se sa Rhythmboxom.

Nakon pokretanja vidimo prozor podeljen na četiri dela, od čega su tri namenjena pretrazi muzike i pravljenju plej-listi. Ono što je preporučljivo prvo uraditi je skenirati direktorijum sa muzikom, kao i prilagoditi program sopstvenim željama i navikama kako biste mogli da iskoristite pun potencijal Rhythmboxa.

U podešavanjima programa možete videti opcije vezane za to koje kolone želite da budu prikazane, kao i podešavanja vezana za vašu muzičku biblioteku. Potrebno je da unesete lokaciju direktorijuma u kojem se nalazi muzika i Rhythmbox će je skenirati. Opcija nema mnogo, ali je tu dovoljno stvari za većinu korisnika. Ukoliko ste navikli na to da koristite prečice na tastaturi za kontrolu audio plejera, uputite se do sistemskih podešavanja prečica svog okruženja i tamo ih prilagodite svojim navikama.

Ono što Rhythmboxu daje posebnu draž je njegova plug-in sekcija. Nakon instalacije, imate 20-ak plug-inova, koje možete uključivati i isključivati po želji, a takođe im i menjati podešavanja ako ih poseduju. Neki od njih su podrška za Magnatune i last.fm, mogućnost puštanja radio-stanica, kao i podrška za MTP uređaje. Ako vas zanimaju i dalja proširenja mogućnosti ovog plejera, možete skinuti nove plug-inove i uživati. Najverovatnije ćete uspeti da nađete baš onaj dodatak koji vam treba i prilagodite plejer svom ukusu i potrebama.

Nakon što sve podesite, vreme je da napravite novu plej-listu. Pretraga muzičke biblioteke je veoma jednostavna i brza. Kada nađete ono što ste tražili, jednostavno prevucite selektovane pesme, albume ili izvođače u levi prozor plejera, u deo pod nazivom Playlists, i napravili ste novu listu. Ako pak poželite da slušate neku radio-stanicu ili podkast, ni to nije problem. Plejer ima memorisanih 19 radio-stanica, a vi, naravno, možete dodati i neku drugu stanicu po želji.

Rhythmbox je stabilan program, sa kojim nismo imali problema pri radu. Iako će vam možda na prvi pogled delovati kao da mu nedostaje opcija ili da se mnogo razlikuje od plejera koji trenutno koristite, pružite mu priliku. Kada ga budete probali i zagrebali ispod površine, videćete da je ovo veoma prilagodljiv program, koji će ispuniti ono što tražite od njega, i to bez greške.

Bojan STOJANOVIĆ

 
rekonq 2.2.1
GParted Partition Editor 0.12.1
Netrunner Dryland 12.12.1
Rhythmbox 2.98
Šta mislite o ovom tekstu?
Krusader 2.4.0

Platforma:
GNU/Linux, Solaris, BSD
Licenca:
GPLv2
Veličina:
18,5 MB
Cena:
program je besplatan
Adresa:
projects .gnome .org /rhythmbox
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera