TEST RUN<>
052013<><>

Notepad2 4.2.25, AkelPad 4.8.2, EditPad Lite 7.2.3, NoteTab Light 7.1, Programmer’s Notepad 2.3, PSPad 4.5.7, Crimson Editor 3.72, ConTEXT 0.98, ActiveState Komodo Edit 8.0, Notepad++ 6.3.2

Besplatni editori teksta

Tekst je koren svega!

Svi znamo za program Notepad, koji dolazi uz Windows i uz čiju pomoć čitamo tekstualne fajlove. Isto tako, svi znamo da je u pitanju vrlo jednostavan program koji više od 20 godina nije pretpeo značajnije izmene. Ono što nije uradio Microsoft, uradili su drugi programeri, tako da danas imamo programe koji pored čitanja tekstualnih dokumenata mogu da rade i mnoštvo drugih stvari. Zato smo se odlučili da napravimo presek trenutno najkvalitetnijih besplatnih editora teksta za Windows.

Notepad2 4.2.25

Mnogim korisnicima će Notepad2 biti odlična zamena za Microsoftovo rešenje 
Da je sreće (kao što nije), ovako nekako bi trebalo da izgleda originalni Microsoftov Notepad. Iako na prvi pogled jednostavan i skroman, Notepad2 je vrlo kvalitetan program, koji sadrži i mogućnost za sintaksno bojenje teksta najčešće korišćenih formata fajlova. Poseduje i mogućnosti označavanja rednih brojeva linija, brzu promenu veličine fonta, rad sa blokovima teksta i još mnogo toga. Sasvim je sigurno da će se brzo svideti početnicima i manje iskusnim korisnicima jer podseća na ulepšani originalni Notepad. Zahtevnijim korisnicima bi mogao da zasmeta SDI interfejs i nemogućnost rada sa tabovima. Program ne zahteva instalaciju, a postoji kako u x86 tako i u verziji x64.

AkelPad 4.8.2

Upotrebom plug-inova AkelPad se može pretvoriti u vrlo moćan editor
Vrlo zanimljiv program, koji lepo demonstrira način kako se od Davida može postati Golijat. Naime, kada startujete AkelPad, skoro da ćete imati utisak da se nalazite u dobrom starom Notepadu. Mađutim, ukoliko malo pogledate menije, videćete da se tamo nalazi dosta zanimljivih opcija. Za tili čas je moguće interfejs iz standardnog SDI režima promeniti u MDI ili u tzv. pseudo MDI (pseudo multi-window), što znači da ćete moći da radite sa tabovima. Prilikom otvaranja fajla, moći ćete da vidite njegov skraćeni sadržaj i da se uverite da upravo to tražite. Vrlo je zanimljiva i mogućnost deljenja fajla (split window) na četiri zasebna prozora. Program omogućuje rad sa fajlovima teoretski neograničene dužine, podržava DOS, Windows i Unix format prenosa linije, kao i sve ostale „sitnice” koje se zahtevaju od ovakvih programa.

Kada slabašnom Davidu dodamo raznorazne plug-inove, pretvaramo ga u vrlo moćno sredstvo, posebno korisno onima koji se bave programiranjem. Transformacija je toliko velika da u prvi mah nećete poverovati da se radi o istom programu. Posebno je dobro urađen dodatak CodeFold, koji mnogo olakšava kretanje kroz velike blokove programskog koda.

U kratkim crtama, ukoliko vam je potrebno nešto malo bolje od Notepada, „ogoljeni” AkelPad je sasim dobar izbor. Međutim, ukoliko imate veće zahteve po pitanju dodatnih opcija, instalirajte plug-inove i dobićete vrlo moćan editor opšte namene.

EditPad Lite 7.2.3

Ukoliko vam pisanje programa nije prioritet, EditPad Lite je solidno rešenje 
U pitanju je dosta oslabljena (ali zato besplatna za nekomercijalnu upotrebu) verzija programa EditPad Pro. Prilikom instaliranja možemo da u meniju izaberemo prenosni ili „napredni” tip instalacije, što je svakako opcija za pohvalu. Po startovanju programa, dočekuje nas prilično druželjubiv MDI interfejs sa tabovima. Prvo neprijatno iznenađenje očekuje vas prilikom učitavanja nekog programskog koda jer EditPad Lite ne podržava sintaksno bojenje. Autor je želeo da nam predoči: „Evo vam besplatan program, koji će vam odlično služiti za obradu običnih tekstualnih fajlova, ali ako želite da pišete programe, moraćete da platite.” I stvarno, za „obične” tekstualne fajlove program ima niz vrlo korisnih mogućnosti. Počevši od dobro urađenog podsistema rada sa baferom, preko mogućnosti elegantnog ubacivanja specijalnih karaktera, pa sve do brojnih funkcija vezanih za izgled dokumenta i formatiranje teksta. Ukoliko niste programer, ali hteli biste da imate neki moćniji program za rad sa običnim tekstom, ovo u principu nije loš izbor. Za ostale korisnike (prvenstveno mislimo na programere), najbolje će biti da pogledaju na drugom mestu.

NoteTab Light 7.1

NoteTab Light donosi previše ograničenja
Kao i u prethodnom slučaju, i ovde se radi o oslabljenoj verziji izvornog programa. I ovde smo „osakaćeni” za neke funkcije kao što su sintaksno bojenje, traženje fajlova na disku sa konkretnim sadržajem, tekstualne šablone, rad sa regularnim izrazima i još dosta toga. Međutim, ono što najviše boli jeste uvođenje ograničenja na jedan jedini Undo potez! To znači da će vam biti obrisan ceo tekst koji ste napisali! Sasvim dovoljno da mu kažemo zbogom i zaboravimo sve njegove divne mogućnosti kao što su ograđeni FTP klijent, fleksibilan rad sa clipboardom, pomoć u pisanju HTML/CSS koda i još mnogo toga. Sa ovakvim ograničenjem NoteTab Light može jedino da služi za pregled već gotovih fajlova, ali za tu namenu imamo mnogo bolje alternative.

Programmer’s Notepad 2.3

Kao što mu ime kaže, Programmer’s Notepad najviše će odgovarati programerima 
Ovo je jedan od onih programa o kojima nema mnogo toga da se kaže. Jednostavno, radi svoj posao, i to dobro. Namenjen je uglavnom programerima i podržava bojenje sintakse za veliki broj programskih jezika, kao i automatsku numeraciju koda. I ovde je podržan princip rada sa projektima, kao i sa radnim prostorima. Sam prozor editora sa tekstom se može deliti i kod se automatski grupiše prema funkcijama i modulima. Iako program danas ima priličan broj snažnih konkurenata koji nude mnogo više opcija i mogućnosti, Programmer’s Notepad je i te kako upotrebljiv, ovakav kakav jeste.

PSPad 4.5.7

Iako je u pitanju editor opšte namene, PSPad je najpogodniji za obradu HTML dokumenata
U pitanju je editor teksta opšte namene, ali je na prvi pogled primetna njegova predispozicija za rad na HTML kodu. Ugrađeni FTP klijent omogućava direktan rad nad dokumentom na udaljenom serveru. Tu su još i opcije koje pojednostavljuju izbor boja, ugrađeni mehanizmi provere izgleda stranice unutar Internet Explorera i Firefoxa, ugrađeni CSS editor, integrisani pretraživač interneta sa podrškom za Apache, napredne opcije formatiranja i provere ispravnosti HTML koda i još mnogo toga. Svakako je za pohvalu i mogućnost izvlačenja „čistog” teksta odstranjivanjem HTML skripta.

Reč je o MDI editoru sa moćnim grafičkim interfejsom i mnoštvom naprednih opcija. Programerima će se dopasti postojanje podrške projektima, što omogućava kasnije povezivanje sa nekim od kompajlera. Ne nedostaju ni standardne opcije, kao što su linijski brojevi, sintaksno bojenje koda, upoređivanje dve verzije teksta sa vizuelnim prikazivanjem razlika, rad sa makrioma, signalizacija parnih zagrada, korišćenje šablona sa programskim kodom itd. Pored svega toga, tu je i ugrađeni HEX editor.

Kao što vidimo, u pitanju je moćan editor koji je i te kako upotrebljiv, posebno na polju izrade sajtova, ali se na njegove mogućnosti svakako neće žaliti ni ostali programeri.

Crimson Editor 3.72

Crimson Editor je veteran među editorima teksta, ali je i dalje upotrebljiv 
Nažalost, jedan od nekada najmoćnijih besplatnih tekst editora već pet godina nije dorađivan. Odlučili smo se da ga uzmemo u razmatranje isključivo zbog kvaliteta koji ni dan danas nije sporan. Poseduje MDI interfejs i automatsko bojenje sintakse, mogućnos pristupa fajlovima na serveru preko FTP-a, višekolonsko unošenje teksta, rad sa makroima, rad sa projektima, integraciju sa raznim vrstama kompajlera itd. Lepa je i mogućnost da vidimo izgled dokumenta pre štampanja (boje neće biti odštampane). Za pohvalu je i kvalitetno rešen sistem traženja reči u fajlu. Nedostaje funkcija „umotavanja” koda, odnosno mogućnost da se sakrije telo funkcije (prikazuje se samo naziv i argumenti) kako bi se olakšala navigacija po kodu. Iako vremešan, i dalje je u stanju da se nosi sa većinom prikazanih programa.

ConTEXT 0.98

Context ima podršku za veliki broj programskih jezika
Dosta toga rečenog za Crimson Editor važi i za ovaj program. I ovde se radi o softveru koji nije doživeo novu verziju poslednje tri godine, ali je istovremeno u pitanju vrlo kvalitetan editor koji je i dalje aktuelan. U neke od njegovih prednosti spadaju podrška za rad na projektima, integrisan pretraživač fajlova sa mogućnošću brzog izbora onih najčešće korišćenih, mogućnost istovremenog pretraživanja i zamene u svim otvorenim fajlovima uz korišćenje regularnih izraza, automatsko formatiranje teksta za jezike kao što su C i Java, upoređivanje fajlova sa isticanjem razlika, štampanje teksta u koloru sa prethodnim pregledom izgleda dokumenta, podrška šablona za mnoštvo programskih jezika i još mnogo toga. U nedostatke bismo uvrstili nepostojanje numeracije linija, kao i vrlo korisnu mogućnost skrivanja tela funkcija. Naravno, ako niste programer, ovo vam neće ništa značiti. Pored desetak standardnih, sa web stranice programa možete preuzeti iznenađujuće veliki broj gotovih modula za sintaksno bojenje teksta, tako da ćete sasvim sigurno naći ono što tražite čak i ako je u pitanju neki egzotični programski jezik.

ActiveState Komodo Edit 8.0

Modul za dodatke u programu Komodo Edit neodoljivo podseća na Firefox 
Ovo je već program koji iz grupe editora teksta prelazi u pravo razvojno okruženje. Sa veličinom od više od 60 MB jasno stavlja do znanja da je namenjen za ozbiljne poslove. U stvari, Komodo Edit je kreiran tako da bude editor za razvoj aplikacija Komodo IDE (koji nije besplatan). Kasnije je editorski deo izdvojen i nastao je program otvorenog razvojnog koda. Dodatna mu je pogodnost da je multiplatformski orijentisan (Linux, Mac OS X) i upravo na tim platformama je vrlo čest izbor programera. Iako ga je moguće koristiti i za raznorazne programske jezike, najbolje su podržani oni koji imaju vezu sa web programiranjem: PHP, HTML5, CSS, JavaScript, XML i XSLT. Program ima dopadljiv i savremen korisnički interfejs sa mnoštvom funkcija, kao što su minijatuni prikaz otvorenog fajla, skrivanje delova koda, sintaksno bojenje, bojenje promenjivih, ukazivanje na odgovarajuće zagrade itd. Tu su i svakojaki bočni paneli koji olakšavaju pronalaženje fajlova i korišćenje gotovih šablona koda. Ono što je vrlo pohvalno jeste to da program ima ugrađene neke od elemenata „inteligencije”. Na primer, prepoznaće da koristite JavaScript u okviru HTML dokumenta i prilagodiće automatsko kompletiranje reči njegovoj sintaksi.

Posebno je zanimljiv način na koji je rešen rad sa dodacima (add-ons). Naime, oni su u formatu koji podržava Mozilla Firefox i nemojte se iznenaditi kada prilikom njihovog instaliranja ugledate prozor identičan onome koji koristi (recimo) Firefox. Ekstenzije su priča za sebe i mogu ovaj editor da pretvore u pravu zver.

Ukoliko tražite program koji bi bio zamena za Notepad, toplo vam preporučujemo da potražite neko drugo rešenje. Međutim, ukoliko se aktivno bavite programiranjem (pogotovo za web), ovo će biti sasvim dobar izbor.

Notepad++ 6.3.2

Notepad++ donosi mnoštvo mogućnosti, brzinu, fleksibilnost...
Za kraj smo ostavili program koji je po svim parametrima must have za svakog vlasnika računara. Kada bismo u najkraćim crtama hteli da opišemo Notepad++, rekli bismo vam da slobodno izaberete sve najbolje iz svih prethodnih programa, i skupite to na jedno mesto! Kada prvi put startujete ovaj program, vrlo verovatno nećete primetiti ništa posebno. Međutim, kada počnete sa otkrivanjem njegovih mogućnosti, bićete prijatno iznenađeni. Počevši od sintaksnog bojenja za mnoštvo programskih jezika, preko moćnog sistema pretraživanja, skrivanja koda, rada s tabovima, makroa, šablona, brzog izbora veličine fonta, kompletacije koda, linijskih brojeva, skice stranice, ugrađenog FTP klijenta, pa do prikazivanja web stranica u najpopularnijim pretraživačima interneta. Ukoliko ste cepidlaka i uspete da nađete neku funkciju koja ne postoji, tu je veliki broj dodataka koji će vam izaći u susret.

Ovo je program kojem bi i najzahtevniji korisnik teško mogao da pronađe manu. Ako ona i postoji, to je onda nedostatak podrške za rad sa projektima (mada se i to može rešiti putem dodataka). Sve ostalo je na vrlo visokom nivou i, što je najvažnije, radi brzo i pouzdano. Bilo da ste programer ili obični korisnik koji ponekad ima potrebu da radi sa tekstualnim fajlovima, sa izborom programa Notepad++ nećete pogrešiti.

Igor S. RUŽIĆ

 
Notepad2 4.2.25, AkelPad 4.8.2, EditPad Lite 7.2.3, NoteTab Light 7.1, Programmer’s Notepad 2.3, PSPad 4.5.7, Crimson Editor 3.72, ConTEXT 0.98, ActiveState Komodo Edit 8.0, Notepad++ 6.3.2
Šta mislite o ovom tekstu?
MP3 Quality Modifier 2.51
uPhotoMeasure 3.4.5
Fotor
Free Studio 2013
JPEGView 1.0.28
Recent Files Scanner 1.7.21
Sugar Bytes Cyclop 1.1.1
Folder SimpBurn 1.0 beta 7
CCleaner 4.0
Skitch 2.0.1.5
Listary 4.00
Native Instruments Battery 4
Better History 1.9.38
JustType 1.01
Molecular White Screensaver
Tile Tabs 9.1
instant translate 1.7.3
Mousinity 1.2.2.6
Wordaizer 2.1
Similar image search 1.1.3

Notepad2 4.2.25
Potrebno:
Windows
Veličina:
351 KB, 963 KB na HD-u
Adresa:
www .flos -freeware .ch /notepad2 .html

AkelPad 4.8.2
Potrebno:
Windows
Veličina:
988 KB, 4,4 MB na HD-u
Adresa:
sourceforge .net /projects /akelpad

EditPad Lite 7.2.3
Potrebno:
Windows
Veličina:
9,2 MB, 13,49 MB na HD-u
Adresa:
www .editpadlite .com

NoteTab Light 7.1
Potrebno:
Windows
Veličina:
1,94 MB, 4,6 MB na HD-u
Adresa:
www .notetab .com /notetab -light .php

Programmer’s Notepad 2.3
Potrebno:
Windows
Veličina:
2,42 MB, 10 MB na HD-u
Adresa:
www .pnotepad .org

PSPad 4.5.7
Potrebno:
Windows
Veličina:
4,46 MB, 14,4 MB na HD-u
Adresa:
www .pspad .com

Crimson Editor 3.72
Potrebno:
Windows
Veličina:
1,7 MB, 4,2 MB na HD-u
Adresa:
www .crimsoneditor .com

ConTEXT 0.98
Potrebno:
Windows
Veličina:
1,57 MB, 4,9 MB na HD-u
Adresa:
www .contexteditor .org

ActiveState Komodo Edit 8.0
Potrebno:
Windows, Linux, Mac OS X
Veličina:
60,9 MB, 217 MB na HD-u
Adresa:
www .activestate .com /komodo -edit

Notepad++ 6.3.2
Potrebno:
Windows
Veličina:
5,7 MB, 14,9 MB na HD-u
Adresa:
notepad -plus -plus .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera