LAKI PINGVINI<>
012014<><>

Qgifer 0.2.1

gifovani klipovi

Netizenima je meme fenomen dobro poznat, kao i manija za animiranim gif sličicama najčešće komične ili sarkastične sadržine koje se dele kroz društvene mreže velikom brzinom, a čiji autori najčešće ostaju anonimni. Mnogo važnije od slave jeste poruka koju šire. Ukoliko i sami imate ideju za neku animiranu gif sličicu baziranu na video-klipu koji posedujete, onda je najlakši način da istu napravite upravo program koji vam ovom prilikom predstavljamo, a zove se QGifer.

Ukoliko ova aplikacija ne postoji u riznici vaše distribucije, možete je preuzeti sa stranice projekta u vidu izvornog koda, prekompajliranog deb paketa ili izvršne datoteke za windows operativni sistem. Nakon instalacije i pokretanja dobijate radni prozor jednostavnog i razumljivog dizajna. Najveći deo površine služi za pregled i manipulaciju sadržajem dok je deo sa opcijama moguće, u vidu plutajućeg prozora, pomerati po želji ili postaviti uz bilo koju ivicu radnog prostora. Korisnici upoznati sa programima za obradu grafike vrlo brzo će pohvatati konce, a kako sučelje nije pretrpano, već organizovano u vidu jezičaka, ni oni manje iskusni neće imati većih problema.

Sam rad počinje uvozom željenog klipa nakon čega definišete parametre buduće gif sličice. Pod tim se podrazumeva određivanje trajanje animacije u frejmovima, bilo ručnim upisivanjem vrednosti, bilo upotrebom klizača ispod slike. Nakon toga moguće je postaviti margine kojima se ograničava veličina slike, a potom možete primeniti i dodatne efekte i filtere pre konačne izrade animiranog gifa. Ovde treba naglasiti da program podržava i upravljanje paletama boja, kao i automatsko dodavanje reverzne kopije (snimak unazad).

Podržano je ubacivanje teksta u animaciju te podešavanje veličine, boje, fonta i outlinea, kao i umetanje dodatnih slika. Ovim elementima moguće je definisati trajanje prikazivanja, ali i poziciju i interpolaciju (pomeranje) u toku animacije, pa iako ima samo najosnovnije opcije, sa malo mašte i nešto prakse moguće je napraviti vrlo efektne prateće komentare.

U sklopu QGifera nalaze se i dve korisne alatke. Prva je konverter u MJPEG format koji klipove veće dužine deli na definisani broj sekundi (pošto aplikacija ne podržava više od 1800 frejmova), ali koja, na našoj test mašini sa Arch Linuxom, nije radila, dok je druga gif optimizer koji će izrađenu sličicu dodatno srediti, umanjiti i pripremiti za objavljivanje.

Sam program radi veoma stabilno i brzo, dok proces konverzije u gif format može da potraje do nekoliko minuta, ukoliko pravite veći fajl ili imate slabiji procesor. Nema mnogo toga što bi moglo da se zameri QGiferu, sem malo više opcija oko ubacivanja teksta i slika i vrlo oskudne dokumentacije. Stoga vam, uz preporuku za sam program, predlažemo da pogledate i desetominutni klip sa predstavljanjem funkcija programa čiji se link nalazi na sajtu projekta.

Goran STRIČIĆ

 
Qgifer 0.2.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Password Safe 0.92b
OpenSUSE 13.1
KDE connect 0.4.2

Platforma:
GNU/Linux, BSD, Windows
Licenca:
GNU GPLv3
Veličina:
373 KB download, 1.1 MB na HDD
Cena:
Program je besplatan
Adresa:
sourceforge .net /projects /qgifer
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera