TEST DRIVE<>
022015<><>

MSI Z97S SLI Krait Edition i Z97 XPower AC

Ekspresno pojačanje

Trenutna Intelova mejnstrim platforma oličena u Haswell generaciji procesora i pratećim čipsetima predstavlja zaista dobro rešenje u širokom spektru potencijalne upotrebe. Glavni razlog zbog kog ovu, ali i platforme koje su joj prethodile, uglavnom izbegavaju entuzijasti i veoma zahtevni igrači najčešće se svodi na činjenicu da im je podrška za konfiguracije sa više grafičkih kartica prilično ograničena. Konkretno, podržana su SLI rešenja sa dve grafičke kartice, odnosno trostruka kada se koristi Crossfire. U potonjem slučaju treća Radeon kartica koristi čipset kao posrednika u komunikaciji sa procesorom, a što se prilično negativno odražava na performanse. Uzrok ovako ograničenoj multi-GPU podršci je u samom procesoru koji za komunikaciju sa grafičkim podsistemom koristi svega 16 PCI-E 3.0 linija. Tih 16 linija moguće je upotrebiti za komunikaciju sa jednom grafičkom kartom pri punoj brzini ili sa maksimalno dve kartice, pri čemu one dele propusni opseg PCI-E magistrale i pri tom funkcionišu u x8 režimu.

Dakle, korisnicima koji žele da se igraju uz pomoć tri ili četiri grafičke karte kao logično rešenje nameće se prelazak na platformu X99 , čiji procesori podržavaju 28 ili 40 PCI-E linija i samim tim mogu da podrže veći broj grafičkih kartica. Ipak, postoji alternativa i u mejnstrim segmentu u vidu dodatnog PCI-E sviča koji se ugrađuje kod pojedinih modela ploča, a koji omogućava upotrebu multi-GPU rešenja i na ovoj platformi. Pogledajmo o čemu se zapravo radi.

Reorganizacija saobraćaja

PCI-E svičevi stari su koliko i sama PCI-E magistrala. Namenjeni su za podršku više uređaja koji koriste PCI-E magistralu nego što to sistem u koji su ugrađeni inicijalno omogućava. Prvi ovakav svič koji je namenski proizveden kako bi podržao simultani rad tri grafičke karte bio je Nvidijin N200 koji je predstavljen uporedo sa n780i čipsetom. Upotreba ovih čipova nije rezervisana isključivo za proširenje kapaciteta matičnih ploča, već su oni korišćeni i kod pojedinih grafičkih kartica sa dva grafička procesora poput modela GTX 690 i HD 7990. Rešenje koje se danas najčešće koristi proizvod je firme PLX i nosi oznaku PEX 8747. Ovaj svič omogućava dodatnih 48 PCI-E 3.0 linija i podržava maksimalno pet PEG slotova na matičnoj ploči u koju je ugrađen.

Osnovna zabluda koja je vezana za PCI-E svičeve je ta da oni volšebno dodaju PCI-E linije u postojeći sistem. Kako to jednostavno hardverski nije moguće, pravilno je posmatrati ih kao dodatke koji omogućavaju upotrebu uređaja koji u ukupnom zbiru koriste više linija od onih kojima sistem raspolaže. Pogledajmo na konkretnom primeru kako sve to zapravo funkcioniše. PEX 8747 koji je ugrađen na XPower AC ploču (o kojoj će u nastavku biti više reči) predstavlja most koji povezuje procesor i PEG slotove. Kako Haswell procesori podržavaju svega 16 PCI-E linija, maksimalna propusna moć je upravo tolika i ni na koji način se ne može povećati. Međutim, to ne sprečava svič da u komunikaciji sa grafičkim kartama instaliranim u sistem komunicira punom brzinom kada se koriste dve, odnosno prepolovljenom brzinom kada se koriste četiri kartice. Kako ni jedna od kartica čak ni u teoriji ne može da u svakom trenutku iskoristi sav raspoloživi kapacitet magistrale, svič to koristi kako bi filtriranjem saobraćaja i njegovom prioritizacijom efikasnije iskoristio propusni opseg ka procesoru. Na taj način se teoretski postižu čak i bolji rezultati nego kada kartice komuniciraju direktno sa procesorom. Ipak, u obzir treba uzeti da se dodavanje sviča unosi i izvesna doza latencije u sistem, jer podaci putuju duže i preko posrednika. Iako merljivi, rezultati pomenutih latencija na ukupne performanse sistema apsolutno su zanemarivi i neprimetni korisniku. Pošto pomenuti čip zapravo funkcioniše kao svojevrstan prekidač koji uspostavlja i prekida komunikaciju u skladu sa potrebom, otuda i naziv svič.

Kako bismo proverili funkcionisanje ovog sviča u praksi, uporedo smo testirali dve matične ploče od kojih jedna raspolaže upravo PEX 8747 svičem, dok druga predstavlja klasično izvedenu Z97 platformu. U oba slučaja ostatak konfiguracije i softverskih uslova testiranja bio je identičan: procesor i7-4770K, 2 X 4 GB HyperX Predator RAM modula, MSI GTX 970 Gaming 4G grafičke karte, uz Windows 8.1 Pro. Kako bismo maksimalno opteretili grafički podsistem, koristili smo tri monitora Dell UltraSharp U2412M koji uz upotrebu Nvidijine Surround tehnologije prikazuju objedinjenu sliku rezolucije 5760 X 1200 tpi. O utiscima ćemo nešto kasnije, nakon što se detaljnije osvrnemo na konkretne modele ploča.

Z97S SLI Krait Edition

 
Ovaj model prilično je jedinstven kada je MSI u pitanju. Umesto standardne stilizovane slike zmaja, u ovom slučaju dominira kobra. Kolorna šema izvedena je u crno-beloj varijanti i po rečima proizvođača predstavlja raj za ljude koji žele da im kompjuter bude u paseu, a koji vole da sebe nazivaju moderima. Nemamo ništa protiv izbora boja, naprotiv, ali je ploča zbog estetike ostala uskraćena za neke od mogućnosti koje smo viđali i kod daleko jeftinijih modela.

Naponska sekcija izvedena je u šest faza, što je dovoljno za prosečan overklok Haswell procesora, ali ne i za vrhunske rezultate. Već ovde dolazimo do prvog i potencijalno velikog problema sa ovom pločom. Naime, MSI nije ispoštovao Intelovu preporuku da između rupa namenjenih montaži kulera bude ostavljen prazan prostor. Tako se neposredno uz procesorsko podnožje našla grupa od tri zavojnice i tri kondenzatora koja nas je u potpunosti onemogućila da instaliramo zatvoreni sistem vodenog hlađenja koji inače koristimo prilikom testiranja ploča. Box kuler je stao bez problema, ali Z97 ploče nisu namenjene držanju procesora na nominalnom taktu. Memorijski slotovi takođe su bliže procesorskom podnožju i mogu da onemoguće upotrebu većih kulera.

Povezivanje skladišnih uređaja omogućeno je putem šest SATA konektora, kao i M.2 i SATA-Express konektora koje nije moguće koristiti istovremeno. Pri tom će upotreba jednog od njih automatski isključiti dva SATA porta koje kontroliše čipset, dok dodatni SATA kontroler nije prisutan. Pozicija M.2 porta odlično je određena, tik ispod procesora, tako da pristupanje njemu ne zahteva uklanjanje grafičke karte. Svi konektori raspoređeni su uz same ivice ploče i na njihov raspored nemamo primedbi. Zvučnu komponentu čini sada već prevaziđeni Realtekov ALC892 čip, a štedelo se i na mrežnom kontroleru, pa je tako odlično Intelovo rešenje zamenio Realtek 8111G čip. Slotovi za proširenje svode se na svega dva PCI-E slota pune dužine, tri PCI-E x1 slota i dva stara PCI slota. Iako ploča u nazivu nosi oznaku SLI, podržana su i dvostruka Crossfire rešenja. Zadnji panel poprilično je mršav i primetan je nedostatak DisplayPorta za koga se svakako moglo naći mesta. U skladu sa izgledom ploče i pakovanje u kom dolazi je spartansko, tako da se u njemu pored knjižice i diska sa drajverima mogu naći još samo dva SATA kabla. Odavno nismo videli ovako slabašnu propratnu opremu.

Ploča se u radu solidno pokazala. U testovima ne zaostaje za drugim modelima sa Z97 čipsetom, a BIOS-u, koji je takođe izveden u crno-beloj kolornoj šemi, ne nedostaje opcija. Iako po funkcionalnosti spada u osnovne modele ploča sa ovim čipsetom, Z97S košta koliko i odlične X99 ploče. Za gotovo 300 evra komotno je moguće kupiti dve prosečne Z97 ploče od kojih će svaka biti bolje opremljena od ove. Možda će oni koji vole da usklađuju boje naći opravdanje za ovako nerealno visoku cenu, ali mi to prosto ne možemo.

Z97 XPower AC

 
Ako nam verujete na reč, smatrajte da je Z97 XPower AC pun pogodak i slobodno preskočite ovaj deo teksta. Košta tek nešto više od prethodno pomenutog modela, ali zaista toliko i vredi. Šesnaest naponskih faza prekrivenih masivnim hladnjacima koje je moguće priključiti na sistem vodenog hlađenja biće sasvim dovoljno za obaranje rekorda i izvlačenje apsolutnog maksimuma iz platforme Haswell. Ko voli da „skalpira” procesore i rashladni sistem postavlja direktno na čip, bez posredstva omraženog heat spreadera koji je u mnogome osakatio overklok potencijal Haswell procesora obradovaće se priloženom Die guard dodatku koji znatno olakšava instalaciju kulera u takvim slučajevima. Čak pet PCI-E slotova pune dužine povezano je sa procesorom posredstvom već pomenutog PEX 8747 sviča, dok preostala dva koja su izvedena putem X1 konektora kontroliše čipset. S obzirom na to da je ploča krcata opcijama, raspored komponenata teško da je mogao da bude bolji. Jedina zamerka koju možemo da joj uputimo je položaj memorijskih slotova u odnosu na procesorsko podnožje, ali je to bilo neophodno imajući u vidu bogatu overklok sekciju ploče.

U radu se fantastično pokazala i sve je funkcionisalo kako je i zamišljeno. BIOS raspolaže sa toliko opcija da su objašnjenja onih koje se koriste prilikom overkloka odštampana u posebnoj knjižici. Automatski Turbo mod po defaultu je uključen za sva jezgra procesora, kako bi čak i iz verzija sa zaključanim množiocem bio izvučen maksimum. Za detaljan opis svake opcije koju ova ploča nudi ne bi nam bilo dovoljno ni pola rubrike, tako da ćemo sada preći na glavnu temu ovog teksta, a ostatak specifikacija možete pročitati u info boksu.

PEX 8747 pro et contra

 
Koliko je upotreba ovog sviča opravdana i isplativa u krajnjem će zavisiti isključivo od korisnika. U testu smo namerno koristili najjače grafičke karte koje su nam bile dostupne, pri najvišoj rezoluciji koju smo uspeli da postignemo. Generalni utisak je da pri takvom scenariju sa izuzetno visokim hardverskim zahtevima nema razlike u performansama na konfiguracijama sa i bez PCI-e sviča kada se koriste dve grafičke kartice. Cene Z97 ploča sa PEX 8747 svičem ne retko prevazilaze cene sasvim solidnih X99 modela, tako da budući vlasnici mogu eventualno da se nadaju uštedi na polju procesora i memorije, koji su na X99 platformi i dalje osetno skuplji. U obzir treba uzeti i činjenicu da multi-GPU grafička rešenja i dalje spadaju u egzotiku i da mnogi naslovi nisu najbolje optimizovani za takve konfiguracije. I dok dvostruki SLI još i radi pristojno, svaka naredna kartica u takvom sistemu dodatno doprinosi potencijalnoj nekompatibilnosti. U ovom slučaju dodavanje treće GTX 970 kartice ni približno nije doprinelo poboljšanju performansi u odnosu na upotrebu dve. Naslovi poput Far cry 4 i Company of Heroes 2 su čak potpuno ignorisali treću kartu, iako su uredno apdejtovani najnovijim zakrpama. Problem nije bio ni u grafičkim drajverima, jer nije bilo razlike između poslednje i nešto starije verzije.

Ako izuzmemo igranje, multi-GPU konfiguracije mogu da se upotrebe i za ozbiljan rad u situacijama gde je snaga grafičkih procesora presudna. S obzirom da PEX 8747 odlično obavlja funkciju kojoj je namenjen, ovakav scenario upotrebe više opravdava uložena sredstva nego u slučajevima kada se toliki grafički potencijal troši na igranje, pri tom sa upitnim rezultatima. Svako ko ima potrebe za GPGPU rešenjima i sebi ne može da priušti X99 platformu slobodno može da razmisli o sklapanju ovakve konfiguracije, koja u specifičnim zadacima neće mnogo zaostajati za high-end mašinama.

Vladimir TRAJKOVIĆ

Rezultati testovaMSI Z97S SLI
Krait Edition
MSI Z97
XPower AC
AIDA64 Memory benchmark
Read [MB/s]2319423030
Write [MB/s]2371523711
Copy [MB/s]2123621220
MaxxMEM 1.99
Copy [MB/s]1999620343
Read [MB/s]1733717563
Write [MB/s]2195622158
Sandra 2014
Memory bandwidth [MB/s]1914919026
Floating point [GFLOPS]64.373.14
Multimedia performance [Mpx/s]216.5255
AES256 Encryption/decryption [GB/s]5.955.84
Asus RealBench 2.2
Image editing [rezultat/vreme]107444/80s114296/75s
H.264 Video encoding [rezultat/vreme]72220/166s85118/141s
Heavy multitasking [rezultat/vreme]65581/149s76926/127s
Maxon Cinebench
R11.5 CPU Multi x64 [rezultat]7.778.5
R15 CPU Multi x64 [rezultat]710782
 
Asus GTX 960 Strix i MSI GTX 960 Gaming G2
MSI Z97S SLI Krait Edition i Z97 XPower AC
Šta mislite o ovom tekstu?
Asus ZenBook UX305F
Dell Vostro 5470
Toshiba Satellite P50-B-V10
LC-Power LC-1320II i Antec NSK 1380
Gembird Energenie EG-PMS2-LAN
Canon PowerShot SX400 IS
Corto, LC-Power i APC eksterne baterije
Philips 48PFS8209 - Android TV

Rezultati testova
3DMark (2013) - Fire Strike (Extreme preset)
3DMark 11 (Extreme preset)
Unigine Heaven (Ultra quality, Tessell. extreme)
Unigine Heaven (Ultra quality, Tessellation extreme)
Unigine Valley (Ultra quality)
Unigine Valey (Ultra quality)
Bioshock Infinite
Company of Heroes 2
Crysis 3
Far Cry 4
(Za prikaz dijagrama neophodan je browser sa uključenom podrškom za JavaScript)

Z97S SLI Krait Edition
Čipset/podnožje:
Intel Z97/LGA 1150
Memorija:
DDR3, 4 slota, maksimalno 32 GB
Napajanje i naponska sekcija:
1 x 24-pin ATX, 1 x 8-pin EPS 12V, 6-fazna naponska sekcija
Slotovi za proširenje:
2 x PCI-E 3.0 x16 (x16/x8), 3 x PCI-E 2.0 x1, 2 x PCI, 1 x M.2, 1 x SATA Express, 6 x SATA 3.0 (6 Gb/s)
USB:
4 x USB 3.0 na zadnjem panelu + 2 opciona na internom konektoru, 2 x USB 2.0 na zadnjem panelu + 4 opciona na internom konektoru
Mreža:
1 x Realtek 8111G Gigabit LAN
Zvuk:
Realtek ALC892, podrška za 7.1
Hlađenje:
Pasivno hlađena naponska sekcija, pasivno hlađen čipset, 5 x PWM konektori za ventilatore
Ostalo:
kombinovani PS/2 port, DVI, VGA, HDMI konektori, interni konektor za opcioni RS-232 (serijski) i LPT (paralelni) port
Dimenzije:
30,5 x 24,4 cm, ATX

Z97 XPower AC
Čipset/podnožje:
Intel Z97/LGA 1150
Memorija:
DDR3, 4 slota, maksimalno 32 GB
Napajanje i naponska sekcija:
1 x 24-pin ATX, 1 x 8-pin EPS 12V + 1 x 4-pin 12V, 1 x 6-pin PEG, 16-fazna naponska sekcija
Slotovi za proširenje:
5 x PCI-E 3.0 x16 (podrška za 4 grafičke kartice u 2 x x16 ili 4 x x8 režimima), 2 x PCI-E 2.0 x1, 1 x M.2, 1 x SATA Express, 10 x SATA 3 (6 Gb/s)
USB:
8 x USB 3.0 na zadnjem panelu + 4 opciona na internom konektoru, 2 x USB 2.0 na zadnjem panelu + 4 opciona na internom konektoru
Mreža:
1 x Intel I218-V Gigabit LAN, 1 x odvojivi modul Intel Dual Band Wireless AC7260 (802.11a/b/g/n/ac, 2,4/5 GHz) sa Bluetooth 4.0 i Wireless Display (WiDi) podrškom, dvostruka eksterna antena sa magnetnom bazom
Zvuk:
Realtek ALC1150, podrška za 7.1, optički izlaz, Audio Boost pojačalo za slušalice, pozlaćeni audio konektori
Hlađenje:
Pasivno hlađena naponska sekcija međusobno povezana toplotnom cevi sa mogućnošću priključivanja vodenog hlađenja, pasivno hlađen čipset, 7 x PWM konektori za ventilatore
Overklok sekcija:
naponski i reset taster, GO2BIOS, OC Genie, Discharge, tasteri za promenu vrednosti množioca i magistrale (BCLK), status LED displej, DIP prekidači za isključivanje PEG slotova, prekidači za izbor BIOS-a i automatski overklok, Slow mode prekidač, merne tačke za kontrolu napona
Ostalo:
PLX PEX 8747 čip sa dodatne 32 PCI-E 3.0 linije, kombinovani PS/2 port, Display port i HDMI konektori, aluminijumski 10K kondenzatori, LED osvetljenje hladnjaka naponske sekcije, hladnjaka čipseta, audio sekcije i zadnje strane ploče, Clear CMOS taster na zadnjem panelu, Delid die guard i fan stand
Dimenzije:
30.5 x 26.4cm, E-ATX
Proizvođač:
MSI
Kontakt:
List Computers
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera