TEST DRIVE<>
012015<><>

Gigabyte GA-X99-UD7 WiFi

Nečisto zlato

Nakon modela SOC Force sa kojim smo nedavno imali prilike da se poigramo (SK 10/2014), na test nam je došao vicešampion Gigabajtovog stroja. Početno oduševljenje napustilo nas je vrlo brzo i na kraju smo ostali pomalo zbunjeni. O tome nešto kasnije, a sada ćemo krenuti od teškog hardvera kojim ova ploča raspolaže.

UD7 serija ploča je sam vrh Gigabajtove ponude i namenjena je veoma zahtevnim korisnicima. Osmofazna naponska sekcija sastavljena je od komponenata namenjenih serverskim pločama, koje su projektovane tako da konstantno mogu da podnose velika opterećenja. Za njeno, ali i hlađenje čipseta zaduženi su masivni aluminijumski hladnjaci međusobno povezani toplotnim cevima. Procesorsko podnožje koristi ojačane i pozlaćene vodove, što je već odavno standard kod Gigabajtovih najboljih modela. Sa obe strane podnožja nalaze se po četiri memorijska slota u koja je moguće instalirati ukupno 64 gigabajta DDR4 memorije u četvorokanalnom režimu rada. Sedam PCI-E slotova raspoređeno je tako da je omogućena upotreba četiri grafičke kartice. Tri su izvedena preko X1 fizičkog konektora, a ostala četiri preko X16 konektora, od kojih drugi i četvrti funkcionišu u X8 režimu. Između drugog i trećeg PCI-E X16 konektora nalaze se dva M.2 slota od kojih je jedan već zauzet Intelovim Wi-Fi modulom.

Overklok sekcija znatno je skromnija u odnosu na SOC Force i raspolaže samo osnovnim tasterima za tu namenu i mernim mestima za kontrolu napona. Taj detalj i nije naročito bitan, jer ova ploča nije namenjena takmičenju u overkloku, iako sa hardverske strane ispunjava sve uslove za postizanje odličnih rezultata. Brojni interni konektori omogućavaju povezivanje 10 SATA uređaja ili dva manje u slučaju da se koristi SATA Express port, a tu su i konektori za povezivanje dodatnih USB 2.0 i 3.0 portova. Ploča podržava i Thunderbolt povezivanje, kao i prastarog RS-232, poznatijeg pod nazivom serijski port. Pet PWM konektora za ventilatore dobro je raspoređeno, izuzev CPU_OPT konektora koji je namenjen povezivanju pumpe vodenog hlađenja, a koji je nekim čudom svoje mesto našao između ATX konektora i memorijskih slotova, pa mu je pristup znatno otežan.

Pored već pomenutog Intelovog Wi-Fi modula koji spada u sam vrh po kvalitetu i mogućnostima, mrežnu sekciju čine i dva Intelova gigabitna LAN kontrolera. Ovo rešenje svakako pozdravljamo jer mnogo bolje funkcioniše od kombinacije sa Atheros Killer kontrolerom. Naravno, sve vrste bridge modova su podržane i besprekorno funkcionišu. Audio sekciju čini Realtekov ALC1150 čip podržan posebnim elektromagnetno oklopljenim pojačalom za slušalice i Nichicon kondenzatorima, a svi audio-kanali fizički su razmešteni u različite slojeve ploče kako bi se izbegle moguće interferencije.

Sa hardverske strane, sem već pomenutog CPU_OPT konektora, ovoj ploči se malo šta može zameriti. Nije nam se dopalo to što je prvi memorijski slot preblizu hladnjaku naponske sekcije i što se hladnjak RAM modula gotovo dodiruje sa njim, a i tanke kablove koji povezuju Wi-Fi modul sa konektorima za eksternu antenu lako je moguće iščupati ili čak i pokidati prilikom manipulisanja grafičkim karticama.

Vizuelna komponenta takođe je diskutabilna. Kada je isključena, ploča zaista prelepo izgleda i odiše kvalitetom. Međutim, kada se sve poveže i pusti u rad utisak se bitno menja. Naime, nekome sa manjkom ukusa je palo na pamet da ovako lepu ploču okiti poput novogodišnje jelke, pa tako hladnjak čipseta obasjavaju žute, audio sekciju zelenkaste, donju stranu ploče bele, a zadnji panel plave LE diode. Ako tome dodamo i LED displej crvene boje i pri tom aktiviramo opciju pulsiranja silnog osvetljenja u ritmu reprodukovane muzike dobijamo pravu papazjaniju. Ovakva rešenja nismo viđali ni na modelima namenjenim mlađoj populaciji, a kamoli na ovako ozbiljnoj ploči. Srećom, sve se to da isključiti po želji iz Gigabyte App centra ili BIOS-a.

BIOS... Upravo je on glavni razlog navoda sa početka teksta. Iako na oko vrlo primamljiv i nakrcan opcijama za sva moguća podešavanja, odavno nismo imali prilike da vidimo toliko nedovršen BIOS, čak i kod najslabijih modela ploča. Prosto je neverovatno da je posle šest zvaničnih i tri beta verzije još uvek prepun bagova. Počev od banalnih stvari, poput nemogućnosti da se odabere i sačuva izabrani jezik, preko onih koje već nerviraju kao što je apsolutna nemogućnost upotrebe miša sa PS/2 konektorom, koji prosto „poludi” kad se uđe u BIOS (nije problem u mišu, probali smo tri različita koji savršeno funkcionišu na drugim mašinama), pa sve do podizanja sistema koje zna da potraje nekoliko minuta ili da se čak uopšte i ne desi. Probali smo razne verzije BIOS-a, od kojih je poslednja zvanična datirana na septembar prošle godine, posle čega je usledila objava još tri beta verzije od kojih nijedna nije ispravila sve probleme. Prosto je neverovatno da se za novu stabilnu verziju čeka toliko dugo, naročito za ploču koja pretenduje na sam vrh ponude. XMP memorijski profili ama baš nikako ne rade. Koristili smo iste Corsair Vengeance module sa kojima smo testirali SOC Force i koji su besprekorno funkcionisali u svim režimima, a koji na ovoj ploči nisu mogli da mrdnu dalje od safe vrednosti i 2133 megaherca. Aktiviranje bilo kog XMP profila momentalno je za sobom povlačilo menjanje BCLK vrednosti i overklok procesora. A podešene vrednosti bile su takve da 5820K koji je uspešno radio na 4,5 gigaherca na SOC Force modelu nije hteo ni da pokuša da se pokrene na tek nešto više od četiri gigaherca. Fast boot opcija baš nijednom nije htela da podigne Windows kada je bila aktivirana hardverski uz pomoć prekidača na zadnjem panelu, dok je njena aktivacija kroz BIOS ponekad i uspevala. Bilo je tu još nekoliko manje bitnih stvari, ali i ove navedene smatramo više nego dovoljnim da bi ilustrovali sve nedostatke dosadašnjih verzija BIOS-a.

Umesto klasičnog zaključka, ovoga puta mali disclaimer: potpisnik ovih redova veliki je ljubitelj Gigabyte matičnih ploča i sa njima se uspešno služi i druži više od 15 godina. Iz tog razloga je prema Gigabajtovim pločama prilično kritički nastrojen i ume da zakera za svaku sitnicu, ali isključivo sa željom da se ti nedostaci isprave i na taj način one učine još boljima. X99-UD7 WIFI ima potencijala da pretenduje na sam vrh, ali se to nažalost neće desiti dok softversko odeljenje zaduženo za njen razvoj neko ne dovede u red. Zaslužili su!

Vladimir TRAJKOVIĆ

Performanse
AIDA64 Memory benchmark MB/s
Read44939
Write46702
Copy47249
MaxxMEM 1.99
Copy23053
Read17418
Write20409
Sandra 2014
Memory bandwidth [MB/s]42097
Floating point [GFLOPS]134.3
Multimedia performance [Mpix/s]287
AES256 Encryption/decryption [GB/s]12.66
Asus RealBench 2.2
Image editing [rezultat / sekundi]83200 / 103
H.264 Video encoding [rezultat / sekundi]111500 / 108
Heavy multitasking [rezultat / sekundi]107361 / 91
Maxon Cinebench
R11.5 CPU Multi x64 [rezultat]11.08
R15 CPU Multi x64 [rezultat]1013
 
Gigabyte GA-X99-UD7 WiFi
Šta mislite o ovom tekstu?
Genius GHP-430F
Chipolo
Sony Alpha 77 II
Logitech m280 i Genius Ergo 8800
Thecus N2520 i N5550
Logitech Z213
Asus ROG G751JY
Lenovo Yoga 3 Pro
Dell Inspiron 15-5547
D-Link DCS-2332L
Sony HDR-CX900
Epson EB-X18, Acer P1273, NEC V300XG i BenQ MX661

Čipset, podnožje:
Intel X99, LGA 2011-v3
Memorija:
DDR4, 8 slotova, maksimalno 64 GB
Napajanje i naponska sekcija:
24-pin ATX, 8-pin EPS 12V, OC PEG SATA, server grade 8-fazna naponska sekcija
Slotovi za proširenje:
2 x PCI-E 3.0 x16, 2 x PCI-E 3.0 x8, 3 x PCI-E 3.0 x1, 2 x M.2 PCI-E (od koji je jedan rezervisan za Wi-Fi modul), 1 x SATA Express, 10 x SATA 3 (6 Gb/s)
USB:
8 x USB 3.0 na zadnjem panelu + 4 opciona na internom konektoru, 2 x USB 2.0 na zadnjem panelu + 4 opciona na internom konektoru
Mreža:
2 x Intel Gigabit LAN, Intel Dual Band Wireless AC7260 (802.11a/b/g/n/ac, 2,4/5 GHz) sa Bluetooth 4.0 podrškom i eksternom antenom
Zvuk:
Realtek ALC1150, podrška za 7.1, optički izlaz
Hlađenje:
pasivno hlađena naponska sekcija i čipset međusobno povezani toplotnom cevi, 5 x PWM konektora za ventilatore
Overklok sekcija:
naponski i reset taster, clear CMOS taster, direct to BIOS taster, status LED displej, prekidači za izbor BIOS-a, merne tačke za kontrolu napona + Fast boot i OC na zadnjem panelu
Ostalo:
Ultra Durable, Dual BIOS, aluminijumski 10K kondenzatori, Nichicon audio kondenzatori, LED osvetljenje čipseta, zadnjeg panela, audio sekcije i zadnje strane ploče, namenski USB port za direktno flešovanje BIOS-a (Q-flash), interni konektori za opcione RS-232 (serijski) i Thunderbolt portove
Dimenzije:
30,5 x 25,9 cm, E-ATX
Proizvođač:
Gigabyte
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera