LAKI PINGVINI<>
072015<><>

Ubuntu 15.04 Snappy

Veseli vragolan

April je april, a tradicija je tradicija. Novi Ubuntu zove se Vivid Vervet. Naizgled, novo je skoro ništa, ako izuzmemo podrazumevanu pozadinu. Ipak, za novine se ovog aprila mora ići malo dublje. Ubuntu je u novoj verziji promenio nekoliko zanimljivih stvari.

Menadžer servisa (init system) je od verzije 15.04 systemd. Bavljenje init sistemom na Ubuntuu ima istoriju, od verzije 6.10 sysvinit zamenjen je Ubuntuovim Upstart koji se održao do aktuelne verzije, u kojoj ga je zamenio systemd. Inače, Debian od poslednje stabilne verzije takođe koristi systemd, zajedno sa većinom iole popularnih GNU/Linux distribucija, što stavlja tačku na fragmentaciju init sistema. Uz sve što za ljude koji se bave GNU/Linuxima donosi, systemd bi trebalo da znači brže podizanje sistema i veću autonomiju. Tvrdnje su delom tačne, sistem se brže podiže, značajno veću autonomiju ipak nije realno očekivati.

Globalne menije sada možete postaviti na okvir prozora kada aplikacija nije maksimizovana. Možete ih učiniti i stalno prisutnim umesto da prevlačite kursor preko mesta gde bi trebalo da se nalaze. Ako vam se dopada ideja, morate instalirati dconf, otići na com > canonical > unity i obeležiti „always show menus”.

Nove verzije softvera podrazumevana su stavka za update, GNOME aplikacije mahom su iz verzije 3.14, LibreOffice je u verziji 4.4, Firefox se redovno ažurira i možete očekivati najnoviju verziju. Vivid pogoni Linux u verziji 3.19, a ako vam je potreban zvuk preko HDMI izlaza i imate Intelov čipset (snd_hda_intel), klonite se kernela 3.19.0-18 budući da, u momentu pisanja teksta verzija 3.19.0-20, u kojoj je sve ispravljeno, nije stigla do repozitorijuma. Sve ostalo je sasvim u redu, ako za vaš hardver postoje valjani drajveri, pre svega grafički, Ubuntu 15.04 za nijansu je stabilniji i brži nego ranije. Sve funkcioniše kako bi se i očekivalo, nema puno smisla ne obaviti upgrade.

Vivid je prva verzija uz koju kao stabilna varijanta stiže i Snappy Ubuntu. Snappy Core ustvari je instalacija Ubuntua bazirana na imageu. Canonical je sve naučeno sa Ubuntuom za telefone i tablete preneo i na računare (servere). Ako biste sada pokrenuli update na vašem Ubuntuu ili gotovo svakom GNU/Linuxu, menadžer paketa bi pronašao koji su sve paketi dostupni u novim verzijama, preuzeo ih i instalirao. Snappy Core sastavljen je, pak, od imagea, pa kada se ukaže potreba za novom verzijom jezgra sistema, biće „instaliran” novi image. Na ovaj način se razdvajaju ključni elementi sistema, distribucija novih verzija je lakša, a i lakše se vraća na stare, ako nešto krene naopako.

Sve ovo naročito može biti zgodno za servere (cloud) i male (slabije) uređaje (devices), a vrlo verovatno će i Ubuntu za računare u nekom momentu preći na ovaj sistem. Ako želite da razvijate, za Snappy postoji dokumentacija kako zapakovati softver, a zanimljivo je da bi ovakav sistem okončao, za GNU/Linux tradicionalnu, zavisnost od biblioteka i softvera koji mora biti instaliran na sistemu. Sve što vam treba možete zapakovati i isporučiti sami, a softver će nastaviti da funkcioniše bez obzira na okolinu. Snappy bi trebalo da bude i bezbedniji, kako zbog pojednostavljenog manipulisanja samim sistemom, tako i zbog mogućnosti izolacije softvera (paketa). Ubuntu Snappy Core možete probati lokalno na način na koji ste navikli (KVM, OVA kompatibilni hipervizori) ili u cloudu (Azure, AWS, Google Cloud).

Ako Ubuntu koristite kao razvojnu stanicu, razvojne alatke sada su organizovane pod imenom Ubuntu Make. Ako vas pak zanimaju kontejneri, možda će vam LXD biti zanimljiv. Canonical LXD predstavlja kao „kontejner hipervizor sledeće generacije za Linux”, kako kažu iz Ubuntua, nadogradnja LXC-a. Pod LXD-om radiće i Docker, što znači da se radi o kompatibilnim projektima.

Da se vratimo na tezu sa početka, Vivid zaista na prvi pogled ne odaje svoje novine. Sa novim izdanjem na dobitku su svi, sistem je za nijansu brži i bolji, administratori sistema imaju dovoljno novih zanimacija, a mi malo mesta za izlazak iz uobičajenog korisničkog konteksta. Uživajte u miru dok još možete, Unity 8 i velike promene su na horizontu.

Ivan JELIĆ

 
Iz drugog ugla
Ubuntu 15.04 Snappy
Šta mislite o ovom tekstu?
mps-youtube
PhotoQt 1.2

Platforma:
GNU Linux
Cena:
besplatno
Adresa:
www .ubuntu .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera