LAKI PINGVINI<>
072015<><>

mps-youtube

YouTube iz konzole

Pre nekoliko meseci (SK 11/2014), imali smo priliku da se upoznamo sa konzolnim muzičkim plejerom pod imenom cmus, a danas nastavljamo „konzolnu avanturu” i predstavljamo vam mps-youtube.

Kao što možete videti iz podnaslova i zaključiti iz imena, u pitanju je program koji služi za reprodukciju YouTube sadržaja. Može se instalirati iz repozitorijuma vaše distribucije, a ukoliko želite najnoviju dostupnu verziju, možete instalirati python pip (Python Package Index) i preko njega ubaciti mps-youtube u vaš sistem. U Arch Linuxu, Fedori i OpenSUSE-u ovaj paket se zove python-pip, dok je kod Debiana i Ubuntua python3-pip. Nakon toga, iz konzole pokrećete komandu:

sudo pip install mps-youtube

(za Debian i Ubuntu pip3). Kako zbog novih mogućnosti programa, tako i zbog stalnog ažuriranja YouTube API-ja, poželjno je uvek imati instaliranu najnoviju verziju programa.

Nakon instalacije u vašem omiljenom emulatoru terminala, ukucajte komandu mpsyt i program je pokrenut. Pretragu snimaka možete vršiti na dva načina – kucanjem tačke ili kucanjem ’/’ pre traženog pojma. Nakon ovoga, dobijate listu rezultata iz koje je moguće pustiti samo jedan željeni snimak ili odabrati par rezultata koji idu jedan za drugim, ukoliko ukucate njihove redne brojeve (npr. 1-8 pušta prvih 8 izlistanih snimaka). Ukoliko želite pretragu plejlisti, to možete učiniti kucanjem ’..’ ili ’//’ pre traženog pojma. Takođe, moguća je pretraga po YouTube korisniku ili ubacivanje direktnog linka do liste. Komande za pojačavanje, utišavanje, listanje stavki plejliste i pauzu su vam uvek ispisane na ekranu tako da ne morate da ih pamtite. Uz njih se prikazuju i osnovne informacije o snimku (format, bitrate, veličina, dužina) kao i trenutni status pesme. Sa početnim postavkama program će pretraživati i puštati samo audio snimke, a ako želite i video prikaz potrebno je da podesite zadani video plejer komandom

set player imeplejera

da omogućite video prikaz

set show_video true

i video pretragu

set search_music false

Pored reprodukcije, moguće je i preuzeti snimak (u video ili audio formatu) tako što nakon pretrage ukucate slovo ‘d’ i broj snimka za skidanje. Pored youtube-dl programa, ovo je još jedan zgodan način za dobavljanje YouTube klipova na vaš hard-disk.

Obično u ovom delu teksta iznosimo zapažanja i, osim činjenice da je potrebno malo više vremena da se učita pretraga, programu ne možemo naći pravu zamerku, sve radi onako kako je i predviđeno. Mi smo vas uputili kroz neke osnovne postavke potrebne za brzo snalaženje, ali to je samo vrh ledenog brega mogućnosti ovog programa. Za sve ostalo što vas bude zanimalo, tu je odlično izrađeno i raspoređeno uputstvo u koje ulazite pritiskom tastera ’H’. mps-youtube nije baš za svačiji ukus, ali je definitivno zanimljiv. Posebno će ga ceniti osobe koje preferiraju tastaturu ili one koje imaju nešto stariji računar i žele da ga rasterete fleš plejera.

Bojan STOJANOVIĆ

 
Iz drugog ugla
Ubuntu 15.04 Snappy
mps-youtube
Šta mislite o ovom tekstu?
PhotoQt 1.2

Platforma:
GNU Linux, MacOS, Windows
Licenca:
GNU GPLv3
Veličina:
77,3 KiB
Cena:
besplatno
Adresa:
github .com /np1 /mps -youtube
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera