LAKI PINGVINI<>
072015<><>

PhotoQt 1.2

Look, but don’t touch

Nekada su stvari bile jednostavnije, a pod „stvari” mislimo programi. Operativni sistemi su bili „goli” i trebalo je potrošiti vremena da se „doteraju” drajverima i programima. Programi su imali osnovne opcije u skladu sa svojom funkcijom i radili su bez mnogo problema. Danas imamo multifunkcijske uređaje, multimedijalne plejere i all-in-one rešenja i ipak smo sve nezadovoljniji njihovim radom. Razlozi za odstupanje od unix filozofije koja kaže da treba napraviti program koji radi jednu stvar, ali je radi dobro, nisu tema ovog teksta, već je to program za pregled slika koji služi da pregledate slike. To je to, ništa više i ništa manje od toga.

PhotoQt možete preuzeti i instalirati upotrebom menadžera paketa distribucije koju koristite ili kompajliranjem izvornog kôda sa GitHub stranice projekta. Nakon pokretanja, sačekaće vas dijaloški okvir za učitavanje željene slike i možete početi sa pregledanjem. Opis korisničkog interfejsa ovom prilikom može da se završi jednom rečju – nepostojeći. U fokusu je slika na polutransparentnoj pozadini, dok su svi ostali uobičajeni elementi radnog prozora na koje smo navikli zamenjeni aktivnim ivicama, kontekstnim menijima miša i tastaturnim prečicama. Ovakav način interakcije sa korisnikom ima svojih prednosti. Pre svega, ne odvraća pažnju sa materijala koji pregledamo, ali zahteva malo vremena na prilagođavanje i učenje bitnih tastera iz Settings sekcije (ili slepo lupanje po tastaturi sa nadom u uspeh). Prateće informacije i uputstva unutar programa su detaljni, a podrazumevana podešavanja u najvećoj meri podložna su promeni i prilagođavanju potrebama korisnika pa vam savetujemo da ne preskačete ovaj deo i da se pre probe upoznate sa osnovnim funkcijama i mogućnostima koje PhotoQt pruža.

Već smo naglasili činjenicu da se ovaj program ne udaljava mnogo od svoje glavne funkcije, pa nije realno očekivati neke napredne mogućnosti koje se inače nalaze u sličnim aplikacijama. Ipak, daleko od toga da je PhotoQt neupotrebljiv. Pored pregleda slika moguće je obaviti najosnovnije intervencije tipa rotacije, flipovanja, brisanja ili preimenovanja, kao i videti EXIF informacije, postaviti pozadinu (sem za KDE), kreirati i pokrenuti slideshow.

U skladu sa filozofijom, PhotoQt radi bez ikakvih problema, stabilan je, brz i ne preteruje sa trošenjem resursa računara pa mu se sa te strane ništa ne može prebaciti. Možda bi moglo da se zameri odsustvo bazičnog fajl menadžera pošto ste trenutnim mogućnostima ograničeni na jedan radni direktorijum i datoteke u njemu pa je za prelazak u drugi potrebno ponovno pokretanje Open dijaloga.

PhotoQt je jedan od onih programa kojima se korisnici ili u startu oduševe ili ga deinstaliraju nakon prvog pokretanja, u zavisnosti od očekivanja i potreba. Neosporno je da ova aplikacija radi upravo ono za šta je namenjena – pregled slika, sa ponekom dodatnom opcijom, oni kojima (samo) tako nešto i treba verovatno će biti zadovoljni.

Goran STRIČIĆ

 
Iz drugog ugla
Ubuntu 15.04 Snappy
mps-youtube
PhotoQt 1.2
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
GNU/Linux, Windows
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
3 MiB
Cena:
besplatno
Adresa:
photoqt .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera