NA LICU MESTA<>
102015<><>

Samsung Galaxy World Tour 2015, Berlin

Galaktička oprema

U susret sajmu IFA 2015 Samsung je premijerno predstavio novi pametni časovnik Gear S2

Tempodrom, Berlin, Nemačka, 3. septembar

Izveštavanje našeg novinara omogućila je kompanija Samsung Electronics
Na već tradicionalnoj manifestaciji u okviru koje premijerno predstavlja tehnološke pionire iz širokog asortimana svojih proizvoda, Samsung je uoči početka najvećeg evropskog sajma potrošačke elektronike IFA ugostio predstavnike IT medija sa svih meridijana i tom prilikom predstavio Gear S2. Uprkos očekivanjima i spekulacijama mnogih koji se smatraju upućenima u Samsungovu politiku predstavljanja novih proizvoda, ovoga puta su favoriti poput Galaxy S6 Edge+, Note 5 i Tab S2 pali u drugi plan i svu slavu pokupio je najmanji član Galaxy familije – Gear S2, pametni uređaj koji se krije iza spoljašnjosti ručnog časovnika.

Iako je dosadašnje interesovanje za razne modele pametnih časovnika prilično ograničenih mogućnosti bilo izuzetno skromno, Samsung se nada da će se uz Gear S2 to promeniti. Pre svega, ovaj časovnik treba posmatrati u znatno širem aspektu potencijalnih modaliteta upotrebe, jer je on zapravo samo deo Samsungovog ekosistema koji obuhvata potpunu automatizaciju životnog prostora, poznatiju kao Internet of things. Tako će budući vlasnici imati mogućnost da putem ovog časovnika otključavaju/zaključavaju svoj automobil ili stan/kuću, da pristupe sistemu video nadzora i upravljaju ostalim pametnim uređajima u svom domu.

Samsungovi inženjeri odlučili su da Android, kao najpopularnija mobilna platforma ipak nije u dovoljnoj meri adekvatan da bi ispunio sve zahteve koji su postavljeni pred Gear S2, pa je tako za njega razvijena posebno prilagođena verzija operativnog sistema Tizen. Ipak, to nije ograničilo mogućnost povezivanja sa drugim uređajima, naprotiv! Gear S2 moguće je povezati sa bilo kojim Android uređajem koji koristi verziju 4.4 ovog OS-a ili noviju, tako da njegova upotreba nije ograničena isključivo na uređaje iz Samsungove kuhinje, ali su napredne opcije ipak rezervisane samo za njih.

Časovnikom se upravlja uz pomoć touchscreen interfejsa i dva tastera, ali je akcenat stavljen na prsten koji okružuje ekran i čijim okretanjem se postiže znatno lakša navigacija kroz opcije. Takođe, izgled brojčanika, odnosno njegov prikaz na ekranu moguće je menjati po želji ili ga u potpunosti eliminisati i prikaz željenih parametara prilagoditi sopstvenim potrebama.

Hardversku osnovu čini gigahercni dvojezgarni procesor kome društvo pravi 512 MB radne memorije i četiri GB skladišnog prostora, dok je za prikaz zadužen sAMOLED ekran rezolucije 360 x 360 tačaka. Autonomija uređaja deklarisana je na dva do tri dana prosečne upotrebe, ali taj navod ostaje da bude proveren u praksi. Gear S2 se proizvodi u dve verzije: prvu odlikuje sportski izgled uz silikonske narukvice i različite boje, dok verzija Classic izgledom predstavlja klasičan muški ručni časovnik, robusne konstrukcije i prefinjenog izgleda. Nažalost, Classic verzija nema mogućnost prihvata SIM kartica, pa ju je zbog toga nemoguće koristiti kao komunikacioni uređaj bez pomoći nekog drugog uređaja sa kojim bi se bežično povezala. Zbog toga je nešto lakša i manjih dimenzija od standardne verzije.

Obe verzije trebalo bi da se nađu na evropskom tržištu tokom ovog meseca. Cena još uvek nije navedena, ali čelnici Samsunga tvrde da će biti u rangu konkurentnih modela. Ostaje nam da vidimo da li će baš Gear S2 biti okidač koji će napokon pokrenuti uspavano (ili neprobuđeno) tržište wareables uređaja.

Vladimir TRAJKOVIĆ

 
 TRŽIŠTE
Apple iPad Pro vs Microsoft Surface Pro 3 (i 4)

 PRIMENA
Računari u obrazovanju

 NA LICU MESTA
IFA 2015, Berlin
Samsung Galaxy World Tour 2015, Berlin
Šta mislite o ovom tekstu?
DevOps Meetup
BalCCon 2k15
Office 2016 predstavljanje
Klet i Novi Logos konferencija
Fujitsu Day 2015
Agile Month (najava)

 KOMPJUTERI I FILM
Hotel Transylvania 2
Pan
Filmovi, ukratko

 SERVIS
Windows 10, saveti i trikovi (1)

 VREMENSKA MAŠINA
Norijega, 51 Pegaz b i 4chan

 PRST NA ČELO
Isterivači nasilničkih reklamnih nemani
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera