NA LICU MESTA<>
102015<><>

BalCCon 2k15

Novi Sad, Vojvodina, Serbia, Europe, Earth, Milky Way

Novi Sad je i ove godine, u periodu od 11. do 13. septembra, bio domaćin trećem po redu Balkanskom kompjuterskom kongresu (balccon.org), pa otuda i „Third time’s the charm” kao moto ovogodišnje manifestacije. Ukoliko niste upoznati, u pitanju je okupljanje hakerskih i srodnih zajednica i pojedinaca sa Balkana, ali i šire. Organizaciju je, kao i prethodnih godina, vodio LUGoNS (Linux User Group of Novi Sad) uz podršku Wau Holland fondacije iz Nemačke.

Muzej savremene umetnosti Vojvodine ugostio je veliki broj posetilaca za koje su organizatori pripremili raznovrstan i tematski bogat program predavanja, radionica i neformalnih druženja. Unutar tri sale u kojima se kongres održavao, prigodno nazvane imenima naših naučnika Pupina, Tesle i Milankovića, smenjivali su se predavači koji su posetiocima približili tematiku hakerskog pokreta, slobodnog softvera, online sigurnosti, razvoja softverskih i hardverskih rešenja, kao i najrazličitijih tehnoloških i naučnih inovacija. Na nekoliko radionica mogla su se i praktično primeniti stečena znanja.

Teško je iz gomile kvalitetnog sadržaja izdvojiti najbolje, ali moramo da pomenemo vrlo posećenu radionicu „Single chip retro game console” legendarnog Voje Antonića na kojoj su polaznici izrađivali konzolu sa kontrolerom i integrisanom igrom „Jumping Jack”. Mihael Buker (Michael Büker) iz nemačkog istraživačkog centra DESY održao je zanimljivo predavanje pod nazivom „27 kilometers of fun” na kome je prisutne upoznao sa načinom rada, ali i razlogom za postojanje, akceleratora čestica. Marie Gutbub, novinar i aktivista iz Francuske održala je nekoliko predavanja o sigurnoj komunikaciji na internetu i niz CryptoParty radionica. Jedan od autoriteta na polju računarske sigurnosti i poznati haker Bernd Fix svoj govor namenio je pre svega novinarima-istraživačima koji imaju potrebu da zaštite svoje poverljive izvore informacija, ali je predavanje bilo interesantno i korisno širem krugu korisnika interneta koji žele da povećaju nivo online anonimnosti. Goran Mekić iz LUGoNS-a predstavio je pojam i značaj hackerspacea i upoznao nas sa prvim novosadskim mestom za okupljanje hakera pod imenom Tilda Center. Lista učesnika i tema ovim nije ni blizu iscrpljena, ali je broj istovremenih dešavanja onemogućio da ispratimo sve, dok je, sa druge strane, svaki posetilac mogao da nađe sadržaj koji se nalazi u sferi njihovog interesovanja.

Pored već navedenog, posetioci su mogli da se upoznaju i druže sa radio amaterima, programerima, ekspertima za sigurnost i hakerima svih sorti, kao i da vide dronove „na delu”. Pošto se hacking kao pojam ne odnosi striktno na softver i hardver računara, našlo se mesta i za „Food Hacking Base” na kome su posetioci mogli da probaju različite specijalitete, a „Rakija workshop” nije potrebno dodatno objašnjavati.

Sve u svemu, tri dana odličnog druženja i edukacije na BalCConu kojim samo oni koji nisu shvatili šta znači biti haker neće biti zadovoljni. Naravno uvek mogu da se pripreme za sledeću priliku i naredno izdanje kongresa, koji svakom godinom postaje sve veći i bolji, što im mi i preporučujemo.

Goran STRIČIĆ

 
 TRŽIŠTE
Apple iPad Pro vs Microsoft Surface Pro 3 (i 4)

 PRIMENA
Računari u obrazovanju

 NA LICU MESTA
IFA 2015, Berlin
Samsung Galaxy World Tour 2015, Berlin
DevOps Meetup
BalCCon 2k15
Šta mislite o ovom tekstu?
Office 2016 predstavljanje
Klet i Novi Logos konferencija
Fujitsu Day 2015
Agile Month (najava)

 KOMPJUTERI I FILM
Hotel Transylvania 2
Pan
Filmovi, ukratko

 SERVIS
Windows 10, saveti i trikovi (1)

 VREMENSKA MAŠINA
Norijega, 51 Pegaz b i 4chan

 PRST NA ČELO
Isterivači nasilničkih reklamnih nemani
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera