TEST RUN<>
112015<><>

ACDSee 19

Najpoznatiji alat za rad sa fotografijama

Svoju popularnost ACDSee je stekao davnih dana, kada je bio daleko najkvalitetniji program za pregled fotografija. Iako nikad nije bio potpuno besplatan, bez problema se nosio sa sličnim (besplatnim) programima drugih proizvođača. U jednom trenutku autori su procenili da ACDSee ima potencijal da preraste tržište običnog „pregledača” fotografija i danas on predstavlja jedan prilično kompleksan sistem za manipulaciju fotografijama. Diskutabilno je da li je to bila dobra ili loša odluka, jer mnogi korisnici žele samo program koji će im omogućiti prikaz fotografija na ekranu bez mnogo mudrovanja. Zbog toga gomila naprednih funkcija koju danas ACDSee ima, kao i kompleksni interfejs ovog programa, opterećuju i zabune brojne korisnike. Takvi korisnici računara, odavno su migrirali na neki drugi (besplatan) program iste namene. Jer, zašto bi plaćali prilično veliku sumu novca i držali (nepotrebnih) dvestotinak megabajta softvera samo da bi pogledali slike, kada to isto mogu da dobiju besplatno sa programima koji zauzimaju tek nekoliko MB prostora na disku?

Međutim, iako je izgubio korisnike na tom „najnižem” nivou upotrebe, ACDSee je zadržao i proširio bazu korisnika koji žele nešto više od pukog programa za pregled fotografija. Danas je on menadžer koji pomaže u organizovanju, pretrazi, poboljšanju i editovanju digitalnih fotografija. Ugrađene alatke za menadžment olakšavaju rad sa ogromnim brojem slika koje su prisutne na praktično svakom računaru. Pored već prisutnih opcija, u verziji 19, ACDSee je predstavio još jedan novi način organizovanja fotografija – prema datumu fotografisanja. Pretragu je moguće izvršiti prema godini, mesecu ili tačnom danu fotografisanja, pri čemu će se sve fotografije prikazati u jednoj ogromnoj panoramskoj listi. Zahvaljujući preview opciji koja će odmah uveličati fotografiju na kojoj se nalazi kursor, ako znate makar okvirni datum kada je tražena fotka nastala, vrlo brzo ćete uspeti da je pronađete i da je otvorite za pregled ili, eventualno, obradu. Drugi načini za kategorizaciju fotografija su kolorni tagovi, dodeljivanje ocena ili postavljanje u određene albume. Čak je na raspolaganju i mogućnost dodeljivanja geokodova koji će vezati fotografiju za lokaciju na kojoj je uslikana.

Standardni viewer možda i nije toliko standardan u globalnom smislu, pošto donosi i neke opcije koje nisu prisutne u drugim programima. Jedna od njih je mogućnost automatskog dodavanja filtera koji će se primenjivati u realnom vremenu nad svakom fotografijom. Ako se uključi „fotografska traka” sa umanjenim sličicama, prikazaće se i izvod najvažnijih EXIF informacija, ali i neki, hajde da kažemo, beskorisni i nepotrebni, ali svakako zanimljivi podaci – kao što je, recimo, vreme koje je bilo potrebno da se fotografija učita u viewer.

ACDSee nikad nije pokušavao da se nametne kao „ozbiljan” program za editovanje fotografija. Međutim, kada je potrebno da se uradi nešto „na brzaka”, uvek je nudio sasvim dovoljno kvalitetnih opcija. Ako je bilo potrebno da se malo doradi kvalitet boja, da se „secne” deo fotografije, da se ona malo zarotira, da se uklone kolorni šumovi, popravi osvetljenje... Za sve to postoji kvalitetno rešenje u ACDSee editoru.

Kako se danas sve čuva u oblaku, ni ACDSee nije ostao imun na taj trend. Nova verzija donosi potpunu integraciju sa OneDrive cloud okruženjem. Koliki značaj je pridodat ovoj funkciji možemo da vidimo po tome što je ona „izbačena” direktno na glavni meni, odmah pored opcija za organizovanje, editovanje i pregled fotografija. Fotografije koje se nalaze u cloudu potpuno su izjednačene sa fotografijama u lokalu i program ih tako i vidi – kao jedinstvenu celinu.

Veličina fotografija odavno je prerasla rezoluciju ekrana na kojima se prikazuje. Ta razlika se pojavom 4K monitora smanjuje i, mada oni još uvek nisu zastupljeni na tržištu u velikoj meri, ACDSee nije čekao, već se na vreme pripremio i podržao taj novi, budući standard. Već sada, ACDSee ima optimizovan prikaz fotografija za 4K monitore, na kojima one izgledaju jasne i oštre kao nikada ranije. Uostalom, to je valjda i jedna od osnovnih namena programa za pregled fotografija – da ih prikažu u najboljem mogućem svetlu...

Iako je fotografisanje putem mobilnih telefona gotovo izbacilo iz upotrebe digitalne fotoaparate, postoje „zaluđenici” koji ne žele da se priklone tom trendu. Valjda je jasno i zašto – te dve kategorije fotografija još uvek ne mogu da se mere po kvalitetu, čak i kada su najjeftiniji „idioti” u pitanju, a da ne govorimo o ozbiljnim DSLR-ovima. Zato je u ACDSeeju dodata podrška za 33 nova modela ovih fotoaparata, odnosno za njihove RAW formate fajlova.

Pored pomenutih, kao i još nekih drugih noviteta kojima se nismo bavili u ovom tekstu (jednostavno importovanje fotografija iz Adobe Lightrooma, „uparivanje” fotografija na osnovu preovlađujućih boja...), nova verzija donela je i poboljšanja mnogih postojećih funkcija. Među najkorisnije uvrstili bismo „pametnije” menjanje kolornih temperatura kako bi se podesio balans bele boje, napredniji sistem za odabir odgovarajuće boje (color picker) i, posebno, podršku za uređaje sa ekranima osetljivim na dodir. To u praksi znači da fotografije sada mogu da se na touch screen uređajima pregledaju i manipulišu pokretima prsta preko ekrana. Naravno, tu je još i ogroman broj drugih unapređenja koja, svako na svoj način, doprinose boljem sveukupnom utisku, među kojima ćemo samo pomenuti mogućnost slanja fotografija na različite društvene mreže.

Po svemu sudeći, ACDSee će i dalje ostati na samom vrhu kada se radi o programima za manipulaciju fotografijama. Ostaje činjenica da je i dalje (pre)komplikovan i pomalo zbunjujući za nekog ko se prvi put sreće sa njim. S druge strane, izobilje filtera za primenu nad fotografijama, kao i opcija za njihovu organizaciju i manipulisanje, kad-tad će korisnika nekog jednostavnog programa za pregled fotografija privući da proba ACDSee. A kada to uradi, teško da će se vratiti na staro.

Branislav BUBANJA

 
Microsoft Office 2016
Kodi 15.2
Nox APP Player 2.5
ACDSee 19
Šta mislite o ovom tekstu?
Kaspersky Internet Security 2016
UC Browser 5.4
iDealshare VideoGo 6.0
Microsoft Snip 0.1
AKVIS Enhancer 15.0
Ultimate Windows Tweaker 4.0
Public Fox 1.11
8GadgetPack 15
Start10
Fullscreen Anything 2
Alien Skin Exposure 7
PC WorkBreak 2.1
Lucinite Panels Beta
Topaz photoFXlab 1.2.9

Tip:
manipulacija fotografijama
Potrebno:
Windows
Veličina:
112,08 MB (demo), 252,37 MB na HD-u
Cena:
60 dolara
Adresa:
www .acdsee .com /en /products /acdsee -19#overview
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera