TEST DRIVE<>
022016<><>

Asus RoG GX700VO

Vodeno hlađenje u laptop svetu

Asusove igračke laptopove potpisane znakom „RoG” (Republic of Gamers) imali smo prilike da vidimo i ranije (pa i pre samo mesec dana). Prenosne igračke mašine svaka za sebe plene nekim sjajnim detaljem, prepoznatljivim, modernim dizajnom i impozantnim hardverskim konfiguracijama. Ipak, ništa nije moglo da nas pripremi dovoljno na ono što donosi novi Asus GX700. Granice ekstremnog još jednom su pomerene.

Svaki RoG laptop koji smo do sada testirali bio je namenjen entuzijastima, onima koji nemaju ni vremena, ni budžetskih ograničenja zbog kojih bi trpeli kompromise. Svaki takav laptop bio je testament jednom vremenskom trenutku iz ugla korisnika i jednoj maloj digitalnoj večnosti iz ugla dinamičnog hardverskog tržišta. Granica brzine, standardi interaktivnog fotorealizma i kompleksnost igračkih scena, svaki put, bili su pomerani za korak. Ovaj put, pored očekivanog koraka u performansama, dobili smo neočekivani tehnološki korak i po jedan u ekstravaganciji i, naravno, ceni. Da krenemo redom.

Sa novim GX700 stigao je i moćni Intel Core i7-6820HK CPU sa četiri fizička jezgra (zbog podržanog Hyper-Threadinga, sposoban za izvršavanje osam konkurentnih programskih niti). Intelova šesta generacija Core procesora (kodno ime Skylake), po specifikacijama može da adresira do 64 GB memorije, podržava DDR4 i ima maksimalnu propusnu moć od 34,1 GB/s. Nedavno je, međutim, internetom prostrujala vest da ova generacija procesora ima skriveni bag koji u izvesnim situacijama može da zamrzne čitav sistem. Bag su otkrili matematičari koji se bave generisanjem rekordnih prostih brojeva koristeći Prime95. Intel je potvrdio bag, izbacio je tzv. „fix” i sada radi sa partnerima da se ta ispravka distribuira kroz BIOS-e matičnih ploča. Igrači verovatno neće biti pogođeni ovim bagom, ali se to može dogoditi matematičarima, naučnicima i finansijskim ustanovama koji po pravilu koriste kompleksna izračunavanja, koja pak mogu biti okidač za pomenuti bag. Kao što ste pročitali u našim vestima, još jedna interesantna novost vezana za ove (i sve buduće) Intelove procesore jeste da ih Microsoft uskoro neće podržavati na starijim verzijama Windows operativnih sistema (Windows 7 i 8.1) i da svi korisnici imaju 18 meseci da pređu na novi Windows. Zbog toga je odabir Windowsa 10 kao igračke platforme za ovaj računar bio jedino razumno rešenje iako, kao i obično, ostaje gorak ukus u ustima od Microsoftovih manira u tretiranju sopstvenih korisnika.

Kada je potrošnja u pitanju, ovaj procesor nije među najštedljivijima na tržištu. Iako je građen 14-nanometarskom litografijom, disipacija mu je celih 45 W. Moderni blockbuster naslovi za komotno igračko iskustvo zahtevaju ozbiljnu procesorsku snagu i Asus ovoga puta očigledno nije bio spreman da taktizira. Model GX700 koji nam je stigao na test bio je dupke pun DDR4 PC4-22400 SDRAM-ovima, tačnije sa maksimalnih 64 GB. DDR4 memorije dolaze i u modulima još većeg kapaciteta, rade na nižim naponima i potencijalno imaju veće brzine protoka. O uticaju novih memorija na igračko tržište još uvek se raspravlja, mada je već sada jasno da će DDR4 postati apsolutni standard, pre svega zbog pogodnosti koje donosi mobilnom svetu (niži naponi i potrošnja).

Pošto se na CPU-u i memoriji nije taktiziralo, jasno je da glavni grafički motor na ovom laptopu ne može biti ništa manje impresivan. GX700 stiže sa moćnim Nvidia GeForce GTX980 GPU-om, kome je na raspolaganju čak osam gigabajta GDDR5 memorije. Činjenica da se u Core i7-6820HK nalazi i integrisani Intel HD Graphics 530 je tek jedna od stavki u tehničkoj specifikaciji. Na nekim drugim modelima bi to možda bila činjenica koja odnosi prevagu u odluci o kupovini, ali na ovom modelu je tek anemični tehnički detalj oko koga se baš niko neće uzbuditi.

Iako osnovni model GX700 koji će se prodavati kod nas dolaziti sa dva NVMe diska od po 256 gigabajta uparenih u RAID0, naš primerak (eh, da je bar naš) je došao sa parom NVMe diskova od po 512 GB u stripe režimu. Ukupni realni disk prostor se završava na 953 GB, ako je to uopšte bitno, ali smo zato teško poverovali u izmerene brzine protoka. Brzina čitanja je preskakala 2900 MB/s, a brzina pisanja čak 2500 MB/s. Merenja smo ponovili nekoliko puta i na kraju smo morali da pogledamo činjenicama u oči. Ove vrednosti se retko mere i na naprednim desktop sistemima, tako da će budući vlasnici ove „aždaje” verovatno biti zadovoljni i sa sistemom za skladištenje podataka. Podizanje svakodnevnih aplikacija je praktično trenutno sa ovim diskovima u stripeu, a slično je i sa „pipkanjem” virtuelne memorije koje operativni sistem redovno radi. Zastajkivanje u reprodukciji bilo kog multimedijalnog materijala zbog interrupt zahteva za komunikaciju sa diskom praktično je nemoguće sa dva NVMe diska u RAID0 konfiguraciji. Boot proces je takođe veoma brz, što zbog UEFI ubrzanja, što zbog ogromne brzine diskova. Jedina situacija kada ćete primetiti da boot traje nešto duže od sekund-dva jeste ukoliko ste preterali sa overklokom, pa je neophodno da se vrate default frekvencije.

Ovde napokon dolazimo do glavne atrakcije ovog modela, a to je vodeno hlađenje. Asus GX700 je prvi serijski model laptopa koji ima pravo vodeno hlađenje. Laptop stiže sa dock uređajem u kome se nalazi kompletan sistem za hlađenje. Kada se laptop postavi u dock, polugom se aktivira sigurnosni mehanizam koji laptop zaključava u dock i povezuje dva para ventila, kao i konektor za vezu laptopa i docka. Na taj način se laptop štiti od slučajnog pomeranja i izlivanja rashladne tečnosti. Sa zadnje strane laptopa nalaze se dva ventila na kratkom rastojanju i između njih je pomenuti konektor što je dosta čudna pozicija s obzirom na to da rashladna tečnost prolazi veoma blizu tog konektora. Ventili u laptopu i njihov sistem povezivanja sa dockom dobro su konstruisani i izrađeni, pa u toku testiranja nismo imali prilike da vidimo kapi rashladne tečnosti prilikom razdvajanja laptopa i docka, mada sam proizvođač kaže da je to moguće u retkim situacijama. Dock, tj. rashladna stanica, je interesantnog i modernog izgleda, ima sopstvenu signalnu rasvetu i prozorčiće u kojima možete videti njenu unutrašnjost. Signalizacija je neophodna zbog eventualnog postepenog gubitka rashladne tečnosti na duži rok, pri čemu vas rashladna stanica obaveštava da je vreme da je servisirate, odnosno dopunite rashladnu tečnost.

Unutar sistema za rashlađivanje nalazi se par radijatora sličnih onima koje možete da ugradite u desktop računare. Kroz ovaj sistem prolazi 67 litara rashladne tečnosti na sat, što znači da se tečnost ne kreće velikom brzinom. Pumpa koja pokreće rashladnu tečnost je dosta tiha i ne proizvodi vibracije, pa duži rad neće biti neprijatan za korisnike. Pozicioniran u docku, sa vodenim hlađenjem, Asus GX700 daje performanse koje se bez problema mere sa najjačim desktop računarima. U slobodnom režimu i na standardnom vazdušnom hlađenju, overkloking ne dolazi u obzir, pa su i performanse nešto skromnije. U našim merenjima nismo uspeli da dosegnemo obećane velike dobitke u performansama, pošto smo zbog ograničenog vremena i dragocenosti ovog sistema bili oprezno konzervativni u pokušajima da overklokujemo CPU i GPU. Ipak, kao što se iz priložene tabele može videti, skok u performansama u takozvanom XMP modu, kada memorija efektivno radi na garantovanih 2800 megaherca, vrlo je primetan. XMP mod u novom RoG Gaming Center softveru mora da se aktivira ručno, jer će u suprotnom memorija ostati na 2400 MHz.

Kao poseban kuriozitet izdvajamo da laptop i dock dolaze u „putnom” koferu takve veličine da ni u jednoj avio-kompaniji ne bi prošao kao ručni prtljag koji može sa vama u kabinu letelice. Stranice kofera su tvrde, dok je sam kofer ispunjen kvalitetnim penastim materijalom koji svim uređajima u paketu pruža dobru zaštitu i sprečava njihovo oštećenje.

Uz laptop stiže i odličan gejmerski miš RoG Sica. Miš ima optičku rezoluciju od čak 5000 dpi, sa računarom se povezuje standardnim USB kablom i simetričan je po dužoj osi što znači da ga mogu koristiti podjednako levoruki i desnoruki igrači. Telo RoG Sica je elegantno, izduženo i odlično leži u šaci. Da bi kompletirao funkcionalnost ovog miša, Asus je obezbedio da čak može da se podešava i otpor koji tasteri pružaju prilikom pritiskanja. Na dnu miša nalaze se teflonski klizači za smanjeno trenje, a brzina i preciznost, pored visoke optičke rezolucije, postižu se uzorkovanjem od 1000 puta u sekundi. Miš se vizuelno potpuno uklapa sa ostatkom sistema i deluje kao robusno igračko rešenje. U toku testiranja nismo imali ni jednu situaciju u kojoj bi aktivacija nekog od tastera izostala/zakasnila, u kojoj bismo „promašili” neku sitnu kontrolu ili u kojoj bi skrol točkić bio neprecizan ili doveo do toga da link/kontrola pobegne ispod kursora.

Materijali koji su korišćeni u izradi ovog laptopa su vrlo kvalitetni i daju mu čvrstinu uprkos značajnim dimenzijama i težini. LED ekran ovog ekskluzivnog računara od 17,3 inča ima odličnu sliku i dolazi sa podrškom za Nvidia G-Sync tehnologiju. G-Sync smiruje sliku i eliminiše njeno horizontalno „cepanje” jer primorava ekran da se prilagodi frejmrejtu grafičkog adaptera, što je do sada bilo obrnuto. Slika je uz ovu tehnologiju mnogo bliža snimljenoj video reprodukciji i pruža nesvakidašnji užitak tokom igre, ali i smanjuje zamor očiju kod brzih promena na ekranu što je tipično za moderne igre.

Tastatura je, kao i na prethodnim modelima, vrlo kvalitetna i odlično prilagođena igranju zato što ima dodatne makro tastere. Crveno pozadinsko osvetljenje tastature odlično funkcioniše u zamračenim prostorijama, a ključni tasteri, osim kroz slova, svetle i sa strane, što njihovu lokaciju u mraku čini još očiglednijom. Prostor za dlanove je čvrst i izdašan, pa će korisnici i sa krupnijim šakama bez problema moći komotno da koriste taj prostor. Za idealan osećaj pri kucanju nedostaje jedino nešto jači otpor tastera, ali pošto je ovo igrački računar, sva je prilika da se na njemu neće kucati kilometarski tekstovi, pa ovaj „nedostatak” nije toliko bitan.

Na kraju, ostaje utisak da je Asus GX700 skoro savršen računar za igru, ali i za mnogo više od toga. Cena ovog računara od više hiljada evra i njegove dimenzije ga upućuju na relativno usku tržišnu nišu, dok će za ostatak igračke populacije ostati samo nedosanjani san. Vodeno hlađenje je vrlo efikasno i posle više sati korišćenja, igranja i „maltretiranja” u zahtevnim testovima, računar je u najgorem slučaju bio tek mlak, čak i kada je bio overklokovan. Međutim, uprkos evidentnoj efikasnosti, teško je zamisliti da bi ovakvo vodeno hlađenje moglo postati neki standard zbog „žestokih prekršaja” protiv portabilnosti, potrošnje i cene. Sam laptop, recimo, ima punjač od 180 W, a dock se napaja sa punjača od čak 330 W. Potrošnja, gabariti, ali i težina računara, Asus GX700 stavljaju možda pre u kategoriju desktop računara što se tiče (lake) prenosivosti. Ipak, treba imati u vidu da su snaga i udobnost uvek imali svoju „cenu”, pa je tako i sa ovim laptopom.

Sa druge strane, RoG Gaming Center lepo sazreva kao proizvod i pruža sve bolju kontrolu u monitoringu i optimalnom iskorišćenju hardverskih resursa. Deo draži overklokovanja za prave entuzijaste leži u improvizaciji i izvlačenju iz mašine više od onoga što je proizvođač zamislio. Koliko će kombinacija igračkog laptopa i vodenog hlađenja zaista zainteresovati potencijalne korisnike da poseduju ovaj računar, umesto da ga samo gledaju izloženog u prodavnici - ostaje da se vidi.

Stevan JOSIMOVIĆ

3DMark DefaultXMP
Cloud Gate3016830827
Fire Strike1140611860
Fire Strike Extreme58776119
PCMark 8
Home61296135
Creative66716752
Work55675970
Cinebench R15
OpenGL [fps]120.31129.40
CPU [pts]866872
CPU (samo jedno jezgro) [pts]170173
MP Ratio (x)5.105.03
Fritz Chess Benchmark
Relativna brzina32.9733.43
Knodes/s1582716044
AS SSD Benchmark
Sequential read / write [MB/s]2912.31 / 2531.89
Trajanje baterije
Maksim. osvetljenje, prosečno opterećenje2:21
 
Gigabyte GA-Z170X-Gaming 5
Toshiba Video Stream HDD (DT01ABA200V), Western Digital Purple (WD20PURX), Seagate Video HDD (ST2000VM003) i Seagate Surveillance HDD (ST2000VX003)
LC-Power LC-HUB-EX4R-ALU
Gigatron Game Rattler
LC-Power Gaming 977MB Big Block
Dell E1916He, E2016H, E2216H i E2316H
Benq GW2270
Dell Inspiron 15-3542
Asus RoG GX700VO
Šta mislite o ovom tekstu?
HP Pavilion x2 (12)
JVC GZ-R15
nJoy Septu 600, Horus 600, Isis 650L i Shed 625
TP-Link Archer C20

Procesor:
Intel Core i7-6820HK (Skylake), 2,7 GHz (Turbo 3,6 GHz, OC do 4 GHz)
Memorija:
64 GB DDR4 SDRAM, PC4-22400
Grafika:
Nvidia GeForce GTX 980, 8 GB DDR5 VRAM
Ekran:
17,3 inča, UHD (4K, 3840 x 2160 px) ili FHD (1920 x 1080 px), IPS, LED, G-Sync
Skladište:
2 x M.2 PCIEX4 NVMe 512 GB u RAID0 (realni kapacitet 953 GB)
Kamera:
HD Web kamera (720p @ 30 fps) sa nizom mikrofona za otklanjanje šuma
Zvučnici:
2 x 2 W + 2 x 1,5 W + interni subwoofer 3 W
Mreže:
Gigabit Ethernet, WLAN a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0 LE
Priključci:
HDMI 2.0, Mini DisplayPort 1.3, USB 3.1 C-type, USB 3.1 C-type (Thunderbolt), 3 x USB 3.0, 2-u-1 čitač kartica, slušalice/mikrofon
Dimenzije i masa:
429 x 309 x 33~35 mm, 3,6 kg (dock 4,8 kg)
Potrošnja:
laptop 180 W, laptop + dock 330 W
Baterija:
Litijum-jonska, 8-ćelijska, 94 Wh
Operativni sistem:
Windows 10 64-bit
Proizvođač:
Asus
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera