PHONE ZONE<>
052016<><>

Apple iPhone SE

Jabučica rod rodila

Jeftino i Apple nikako ne idu ruku pod ruku, ali ne možemo reći da kalifornijski gigant baš nikad nije pokušao da donekle „siđe u mase” – premijerni pokušaj tog tipa bio je iPhone 5c. Pravi zaljubljenici u Apple telefone taj model nisu ni uzimali u obzir pri kupovini, smatrajući ga ružnim pačetom koje je izrađeno od inferiornih materijala i zastarelog hardvera. Ovaj Appleov pokušaj da privuče korisnike sa plićim džepom ostao je upravo to, pokušaj.

Iako se ni kod nas nije proslavio, format jeftinijeg iPhonea za Apple očigledno ima smisla – treba privući nove kupce, održati medijsku prisutnost, redovno i uredno predstavljati nove proizvode i voditi medijski rat sa konkurencijom, a za to nema boljeg načina od celokupne halabuke koja prati pojavljivanje novog modela na tržištu. Novi iPhone SE nije baš (toliko) jeftin, a ujedno nije ni toliko nov, barem u estetskom pogledu. Ako ste ikada videli iPhone 5 ili 5s, onda ste videli i novi iPhone SE. Njegovo kućište je gotovo do najsitnijih detalja identično petici koja je svetlost dana ugledala pre više od 3 godine! Jedina razlika koju smo uočili svodi se na mat boje za metalni ram telefona, naspram sjajnog finiša koji je imao 5s model, kao i mogućnost kupovine Rose Gold nijanse koju je premijerno uveo iPhone 6s. Pored estetike, iPhone SE deli i dimenzije sa 5s modelom, te će novi iPhone biti veoma zanimljiv svim korisnicima za koje veći gabariti ne podrazumevaju bolji telefon. Dizajn uređaja jeste star, ali da li ćete ga doživeti kao prevaziđen ili kao otelotvorenje uspešnog klasika je isključivo stvar ukusa: telefon i dalje deluje kvalitetno, što ruku na srce, nije nešto šta iznenađuje s obzirom na proizvođača. Senzor otiska prsta koji je ujedno i Home taster nije izostavljen kao na 5c modelu, međutim nije ni iskorišćena najnovija generacija viđena u 6s-ici, već njegov prethodnik koji radi za nijansu sporije. Kako se razlika zapravo primeti isključivo kod direktnog poređenja, većini korisnika ovaj detalj neće zapasti za oko, ali jasno je da je pored recikliranog kućišta, Apple iskoristio još neke elemente iz prethodnih generacija telefona.

Displej je jedna od tih komponenti koje su već viđene, jer sa rezolucijom od 1136 x 640 piksela deluje jako skromno za današnje pojmove. Ipak, treba uzeti u obzir to da je u pitanju četvoroinčni ekran te se efektivno dobija 326 ppi, što je dovoljno da se prikaz slike može smatrati oštrim. Nivo osvetljenja je izuzetno dobar i ekran je veoma upotrebljiv i na direktnoj sunčevoj svetlosti, međutim boje deluju nešto manje živo i kontrastno nego na šestici. Ovde se sličnosti sa starim iPhone 5s modelom završavaju, jer se SE može pohvaliti potpuno promenjenom elektronikom unutar starog kućišta i to u vidu poslednje generacije Apple A9 procesora koji je ukombinovan sa šestojezgarnim GT7600 grafičkim modulom.

Ovim zahvatom Apple je „parafrazirao” američke emisije koje se bave restauracijom automobila: uzeo je dobru ali zastarelu šasiju, ubacio novi motor od 300 konja i dobio vuka u jagnjećoj koži, tj. telefon koji je podjednako moćan kao trenutno najjači iPhone 6s! Štaviše, ukoliko su 3D igre glavna namena, iPhone SE će se zahvaljujući nižoj rezoluciji pokazati još bolje od modela veće dijagonale jer manje piksela zahteva manje procesorske snage, što se vidi i u sintetičkim testovima. Manji ekran, doduše, daje proporcionalno manje impresivno igračko iskustvo, ali težina od 113 grama i male dimenzije telefona ga zapravo čine idealnim za duže korišćenje jer je zamor ruke i zgloba drastično manji u odnosu na veće modele. Ista stvar važi i pri svakodnevnom korišćenju: tastatura traži nešto više preciznosti nego veći modeli, ali je zato baratanje jednom rukom stvar koja se podrazumeva, nema maltretiranja zarad pritiskanja funkcije koja je na vrhu ekrana i sve je izvodljivo bez previše muke. iPhone SE je telefon idealan za osobe sa manjim šakama, tako da pretpostavljamo da će biti hit kod pripadnica nežnijeg pola. Korisnicima koji ne mogu bez selfija se možda neće dopasti prednja kamera prilično niske rezolucije od 1,2 megapiksela koja, iako upotpunjena trikom viđenim na iPhone 6 (uključivanje ekrana na delić sekunde pre slikanja kako bi se osvetlilo lice) ipak nije idealno rešenje za dobijanje kvalitetnih selfi fotografija. Sa druge strane, na glavnoj kameri se nije štedelo jer je 12 megapiksela senzor i sistem sočiva identičan onom viđenom na iPhone 6s modelu, a to podrazumeva izuzetno kvalitetne fotografije i tečne 4K video snimke (jedina razlika je odsustvo optičke stabilizacije).

Jedna od stvari koja nam se najviše dopala kod novog iPhone SE modela je autonomija. Zahvaljujući bateriji kapaciteta 1624 mAh telefon ume da sastavi i dva dana normalnog korišćenja, dok se ceo dan maltretiranja se uvek završavao sa dobrom rezervom preostale snage, što je osetno bolji rezultat od ostalih aktuelnih iPhone modela. Najnovija 9.3.1 verzija iOS-a se podrazumeva, a SE podržava i novu Night Shift funkciju koja menja tonalitet boja pri noćnom korišćenju u toplije žute tonove, što navodno pruža udobniji rad i kvalitetniji san, poput f.lux programa za PC računare. Mana koju iOS donosi je nešto veće zauzeće interne memorije, te ukoliko planirate da intenzivno koristite telefon kao zamenu za kameru ozbiljno savetujemo da razmislite o modelu sa 64 gigabajta jer ne treba zaboraviti da Apple nema slot za SD kartice, kao ni na činjenicu da se modeli sa većom količinom memorije kasnije daleko lakše prodaju. Cena iPhone SE modela u inostranstvu iznosi 399 USD za model sa 16 gigabajta, dok je verzija sa 64 za 100 USD skuplja, što je za Apple uređaj sasvim pristojno (za naše tržište još nemamo nikakvih podataka).

Sveukupan utisak je veoma dobar, iPhone SE je kvalitetno napravljen, izuzetno brz i očekivano za Apple, pouzdan u radu. Mali displej je prelomna tačka za one koji su navikli na telefone dijagonale preko pet inča, dok će ga, sa druge strane, obožavati svi oni koji cene telefon koji ne cepa džepove i pruža udobno korišćenje jednom rukom.

Mario PAVIĆEVIĆ

 
Huawei Mate 8
Apple iPhone SE
Šta mislite o ovom tekstu?
LG K10 i K4
Remente – Personal Development
Logo Maker & Logo Creator
Draw on screen
SpinMe Alarm Clock
Klara
Colorfy
SunTrajectory.net
MediSafe Meds & Pill Reminder
Redub
Email Exchange + by Mailwise
Ultimate Guitar Tabs & Chords

Ukratko
1. Unutar telefona je smešten moćni Apple A9 procesor radnog takta 1,85 GHz koji je identičan daleko skupljem iPhone 6s modelu, što garantuje besprekorne performanse u svakodnevnom radu i pri igranju igara.
2. Iako je prednja kamera slabašna, glavna iSight kamera je sušta suprotnost: rezolucija od 12 Mpx i kvalitetna optika pružaju mogućnost snimanja videa u 4K rezoluciji i fotografija impresivnog kvaliteta.
3. Baterija kapaciteta 1624 mAh omogućava celodnevnu intenzivnu upotrebu ili čak dva dana korišćenja ukoliko spadate u prosečne korisnike.
4. Dijagonala ekrana od samo četiri inča će odbiti mnoge koji su navikli na veće telefone, ali ne samo da će vam iPhone SE izbiti 250 USD manje iz ruke, već ćete ga ujedno daleko lakše koristiti jednom rukom.

Operativni sistem:
iOS 9.3.1
Dimenzije:
123,8 x 58,6 x 7,6 mm / 113 g
Ostalo:
Apple A9 čipset (64-bit ARMv8-A dual-core CPU /1,85GHz + PowerVR GT 7600 GPU), 4” IPS LCD (1136x640, 326 ppi), 2 GB RAM, 16-64 GB interne memorije, nano-SIM, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, GPS, Glonass, Bluetooth 4,2, 3,5-mm audio, 12 MPx AF LED zadnja kamera, 1,2 Mpx prednja kamera, čitač otiska prstiju, Li-polymer 1624 MAh baterija
Proizvođač:
Apple
Kontakt:
Vip mobile
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera