PHONE ZONE<>
052016<><>

LG K10 i K4

Tandem za mase

Kao što pekari ne žive od prodaje slatkiša, tako ni proizvođači telefona svoje račune ne plaćaju samo prodajom premium modela. Dok se razmeću skupim aparatima koji još samo kafu što ne kuvaju, dužnu pažnju poklanjaju nižoj i srednjoj klasi mobilnih uređaja, koji donose potrebnu infuziju kapitala. U tom segmentu tržišta stanje je, blago rečeno, komplikovano, jer korisnici koji svoj novi telefon traže u srednjoj klasi očekuju čuda – aparat koji je jeftin, ali i lepo dizajniran, napravljen od kvalitetnog materijala, izdržljiv, otporan, sa dobrim ekranom i dovoljno brz da u dokolici složi nešto zahtevnije od pasijansa. Uz maksimalističke zahteve kupaca i beskompromisnu konkurenciju, jedino što preostaje su dobra ideja – i malo sreće.

Na dobru sreću računa i korejski LG, koji je svoja dva nova „srednjaka”, jedan u gornjem, a drugi u donjem delu cenovnog ranga ove klase, predstavio na CES-u kao modele koji će se spremno suočiti sa potrebama kupaca, naročito onima koje imaju tinejdžeri i adolescenti. LG K4 je entry level model sa 4,5-inčnim FWVGA ekranom, četvorojezgarnim procesorom, gigabajtom memorije i podrškom za LTE, dok LG K10 nudi 5,3-inčni IPS 720p ekran, nešto više memorije i kvalitetnije kamere.

LG K10 je iznenađujuće ukusno dizajniran telefon, sa staklom koje pokriva čitavu prednju stranu i koje je na ivicama lako zakrivljeno, tako da se „preliva” na bočne stranice kućišta. Na njega se nastavlja metalni ram koji uz dodatnu čvrstinu daje i malo arome luksuza; zadnju stranu pokriva veoma čvrst poklopac baterije od polikarbonata sa finim perforacijama koje umanjuju klizanje. Telefon izgleda kao crni oblutak koji zbog svojih zaobljenih linija i potpunog odsustva bilo kakvih oštrih ivica odlično leži u ruci – toliko je gladak da smo prosto imali potrebu da ga neprestano „muljamo” u rukama. Na ivicama nema mehaničkih tastera (svi se nalaze na poleđini, kao kod modela serije G), dok se priključak za zvučnike, USB kabl i mikrofon nalaze na donjoj ivici. Neposredno ispod stakla nalazi se veliki ekran (razmak između stakla i ekrana je minimalan jer je tačskrin In-Cell tehnologijom postavljen direktno na ekran), iznad čije gornje ivice se nalaze senzor ambijentalnog osvetljenja i selfi kamera. Sve u svemu, za dizajn ocena je 5+.

Ekran dijagonale 5,3 inča opremljen je IPS matricom gustine 277 ppi (rezolucije 1280 x 720 piksela). Najupečatljivije karakteristike su „duboka” crna, besprekorni uglovi gledanja i oštrina (niža rezolucija ne pravi nikakve smetnje), dok boje nisu toliko uverljive kao na AMOLED ekranima. Jačina pozadinskog osvetljenja mu nije jača strana, tako da je sve ispod 60 ili 70 procenata osvetljenosti praktično neupotrebljivo. Ni dnevno svetlo neće doneti mnogo radosti, jer najjače osvetljenje ne može da savlada izraženu refleksiju stakla (s druge strane, na njemu ne ostaju otisci prstiju, pa je to kompromis koji nije teško prihvatiti).

Modeli serije K podržavaju 4G (LTE) mreže, što je jedna od karakteristika koja ih izdvaja iz mora sličnih modela. Sa fabričke trake ovi modeli silaze opremljeni Androidom 5.1 i standardnim LG korisničkim interfejsom koji je, kao i kod skupljih modela, dodatno optimizovan i lišen bespotrebnih aplikacija. Navigacija se odvija glatko, i nismo primetili nikakva usporavanja tokom skrolovanja, aktiviranja menija i prebacivanja između aktivnih aplikacija u standardnom multitaskingu. Da su na planu performansi ipak napravljeni ozbiljniji kompromisi postalo nam je jasno tek kada smo K10 stavili na milost i nemilost benchmark programima. Naime, Snapdragon 410 sa četiri A53 jezgra (jedno radi na jednom gigahercu, ostala tri na 1,2 gigaherca) i Adreno 406 grafikom ima jasne granice kada su brzinske performanse u pitanju (nešto više od 28 hiljada poena na AnTuTu testu). Testirani model ima gigabajt i po RAM, što je uglavnom dovoljno za uobičajene zadatke, ali pri zahtevnijem multitaskingu (sa 10 i više aktivnih aplikacija), sistem počinje da „štuca”.

Pošto je LG K10 zamišljen kao multimedijalni telefon za mlađe korisnike, posebna pažnja posvećena je kameri, koja često predstavlja glavnu karakteristiku koja opredeljuje kupce. To, naravno, ne znači da se performanse ove kamere mogu uporediti sa onom iz modela serije G, ali uz pristojnu optiku, živahan senzor i dobro optimizovan softver mogu se očekivati za ovu klasu više nego pristojni rezultati. Glavna kamera nudi rezoluciju od 13 megapiksela, solidan LED blic i softver koji je sličan onome u modelu G4 (ipak, nedostaju HDR, panoramski režim i drugi filteri, što prilično kvari zabavu).

Kvalitet fotografija i video snimaka umnogome zavisi od ambijentalnog osvetljenja, tako da danju i pod vedrim nebom nije teško dobiti odlične snimke (naročito u makro režimu, koji pruža obilje detalja), dok u mračnom okruženju za dobre rezultate treba malo sreće. Selfi kamera nudi pet megapiksela i po kvalitetu ne odskače mnogo od drugih modela u ovoj klasi. S druge strane, softver je potpuno na visini zadatka i pored jednostavnog upravljanja funkcijama kamere nudi i mogućnost aktiviranja glasom – dovoljno je izgovoriti neku od predefinisanih komandi („cheese”, „smile”, „whisky” i druge) i aparat će „okinuti” još jedan selfi za kolekciju. Kamera se može aktivirati i gestovima – stiskanjem otvorene šake u pesnicu, što kamera prepoznaje i aktivira snimanje u roku od tri sekunde (ako pesnicu stisnete dva puta, dobićete četiri snimka). Rezolucija videa ne prelazi 720p, a kvalitet ne odskače iz proseka.

K10 ima izmenjivu bateriju kapaciteta 2300 mAh, koja obezbeđuje autonomiju od oko 15 sati umerenog korišćenja sa stalno uključenom Wi-Fi vezom, odnosno 5 sati za igranje i reprodukciju videa i oko 6 sati za razmenjivanje poruka i sadržaja na društvenim mrežama. Sve u svemu, da se K10 pojavio pre dve ili tri godine, bio bi to telefon bez premca u svojoj klasi. U ovom slučaju, jedini čvrst adut u borbi za tržište je predivan dizajn i kvalitet izrade, što verovatno neće biti dovoljno za kićenje lovorikama, naročito ako cena predugo ostane u trenutnim okvirima.

Situacija s modelom K4 je jasnija. U pitanju je sveden, ulazni model koji od glave do pete šalje istu poruku – da nam neće isprazniti tekući račun. Spakovan u lagano, kompaktno kućište od kvalitetne plastike i polikarbonata, sa 4,5-inčnim ekranom i bolno iritantnim srebrnim okvirom, aparat ostavlja neodređen utisak pri prvom kontaktu. U ruci leži odlično, čvrst je i ništa na njemu ne „krcka” ni pod najjačim pritiskom. Najvećim delom prednje strane dominira ekran, postavljen nešto dublje ispod zaštitnog stakla, dok zadnju stranu gradi čvrst plastični poklopac sa identičnom teksturom kao kod modela K10. Zaobljene ivice su i u ovom slučaju plus, a dopada nam se i to što su mehanički tasteri razdvojeni – na desnoj ivici je taster za uključivanje ekrana, a na levoj onaj za regulaciju jačine zvuka. MicroUSB i 3,5-mm audio priključci su na donjoj ivici, dok je otvor zvučnika na donjem delu zadnje strane kućišta. Sve u svemu, nema većih primedbi na račun dizajna.

Što se ekrana tiče, niska rezolucija (480p, 218 ppi) i posledično mutnjikav prikaz sitnijeg teksta su glavne karakteristike kapacitivnog IPS panela koji ne može da se pohvali verodostojnim bojama, ali se bolje snalazi pod suncem od prethodno opisanog modela. Kontrast i uglovi gledanja su iznad proseka klase, a ističe se i odlična osetljivost i preciznost tačskrina. Zvuk u slušalici je odličan (podržava HD Voice i LTE mreže), a i omaleni zvučnik ume fino da se „prodere”. Brzinske performanse su u skladu sa standardima niže srednje klase, možda čak i nešto bolje nego što smo očekivali – dobro optimizovani Mediatek MSM6735M sa četiri jezgra sa jednim gigahercom izvlači maksimum iz svojih čipova, pa tokom uobičajenih operacija, kao što navigacija korisničkim interfejsom, rad u lakom multitaskingu i pregled nezahtevnih internet lokacija i servisa, nema nikakvih usporenja (AnTuTu skor od gotovo 24.000 poena je više nego adekvatan).

Rasterećen interfejs na Lollipop Android platformi je „puna kapa” za telefon skromnih aspiracija. Sve funkcioniše kao kod „velikih” modela, osim kada se u multitaskingu zaglavi više memorijski zahtevnijih aplikacija. Pored osnovnih, K4 je lepo poterao i neke zahtevnije igre (Asphalt 8 Airborne, na primer), a nikakvih problema nismo imali ni sa reprodukcijom i strimovanjem 480p videa. Telefon bi još bolje „disao” da se našlo mesta za još pola ili ceo gigabajt radne memorije, ali u tom slučaju bi cena probila projektovane okvire. Interna memorija broji osam gigabajta, a može da se proširi microSD karticama kapaciteta do 32 gigabajta. Autonomija koju LG K4 izvlači iz litijumskog akumulatora od 1940 mAh nudi standardnih 24 časa pod srednjim opterećenjem.

Kao i veći model, i K4 nudi više nego upotrebljiv softver za upravljanje kamerom, uključujući opcije za snimanje selfija glasovnim komandama i gestovima. Kamera radi prilično brzo, ima precizno fokusiranje i odličan makro režim. Glavna kamera pravi snimke rezolucije pet megapiksela i video zapise u 720p, i to dok ima dovoljno dnevnog svetla izgleda dosta dobro. Fotografijama snimljenim u ambijentu sa nepovoljnim osvetljenjem nedostaju boje, ili je zbog izraženog šuma prikaz toliko zrnast da zahteva dodatnu obradu na računaru. Selfi kamera nudi sve opcije kao u prethodno opisanom modelu, ali uz osetno lošiji kvalitet i prenaglašeno „peglanje” tokom koga se gube detalji, a slika izgleda kao preterano razvodnjen akvarel od četiri boje (samo najagresivniji filteri na Instagramu mogu od ovih snimaka napraviti nešto vredno objavljivanja). Ako vam treba iole upotrebljiva kamera, K4 definitivno nije telefon kome ćete se obradovati.

LG K4 je, kada se sumiraju utisci, dobar izbor za dve grupe korisnika: veoma mlade i veoma nezahtevne korisnike. U prvom slučaju, to su školarci od prvog do četvrtog razreda, kod kojih hormoni još uvek ne pokreću želju za besomučnim fotkanjem i konzumiranjem društvenih mreža, i koji su skloni nezgodama (gubitak i oštećenje telefona) koje roditelje neće zaviti u crno. Drugi scenario podrazumeva seniore koji se zadovoljavaju razgovorom, razmenom poruka i ponekim lajkom na Fejsbuku, ili druge korisnike kojima je potreban kompaktan i pouzdan sekundarni telefon. Tržište svakako postoji, a kako će se K4 na njemu pokazati, zavisiće od cene po kojoj će se prodavati.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Huawei Mate 8
Apple iPhone SE
LG K10 i K4
Šta mislite o ovom tekstu?
Remente – Personal Development
Logo Maker & Logo Creator
Draw on screen
SpinMe Alarm Clock
Klara
Colorfy
SunTrajectory.net
MediSafe Meds & Pill Reminder
Redub
Email Exchange + by Mailwise
Ultimate Guitar Tabs & Chords

LG K10
Operativni sistem:
Android 5.1.1
Dimenzije:
146 x 74,8 x 8,8 / 142 g
Ostalo:
Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410 čipset (Quad-core 1,2 GHz Cortex-A53 CPU + Adreno 306 GPU), 5,3” IPS LCD (720 x 1280, 277 ppi), 1,5 GB RAM, 16 GB interne memorije, microSD do 32 GB, Bluetooth v4.1 A2DP/LE, NFC, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/hotspot/Direct, FM radio, GSM/HSPA/LTE, microUSB v2.0, 13 Mpx 1080p / 5 Mpx 1080p, micro-SIM, Li-Ion baterija 2300 mAh

LG K4
Operativni sistem:
Android 5.1.1
Dimenzije:
131,9 x 66,7 x 8,9 / 120 g
Ostalo:
Mediatek MT6735M čipset (Quad-core 1,0 GHz Cortex-A53 CPU + Mali-T720 MP2 GPU), 4,5” IPS LCD (480 x 854, 218 ppi), 1 GB RAM, 8 GB interne memorije, microSD do 32 GB, Bluetooth v4.1 A2DP/LE, Wi-Fi 802.11 b/g/n/hotspot/Direct, FM radio, GSM/HSPA/LTE, microUSB v2.0, 5 Mpx 720p / 2 Mpx 480p, micro-SIM, Li-Ion baterija 1940 mAh
Proizvođač:
LG
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera