TEST JOY<>
092016<><>

Steelseries Apex M800 i M500

Trostruka negacija

Igračke tastature su čudne zverke i iako imaju manji staž od miševa, napredak i razvoj bili su nekako brži. U početku su bili kvalitetniji materijali, dodatni tasteri kojima je bilo moguće dodeliti posebne funkcije (što je uključivalo i čudo zvano „makro”), dodatni USB portovi i, čak, LCD ekran. U međuvremenu je prećutni dogovor konzumenta i proizvođača utvrdio da su mehanički tasteri sa matorih kancelarijskih tastatura must have, a napredak softvera omogućava da programirate praktično svaki taster po želji.

Danska kompanija Steelseries posvećena je razvoju proizvoda isključivo za igrače, ti proizvodi su u isto vreme specifični i konzervativni, barem u dizajnu. Teško da ćete njihovu tastaturu zameniti za neku drugu, cena će vam „pomoći” u tome takođe, jer crvena zastavica sa belim krstom sama po sebi dodaje na prestižu, a kada tome dodate razvojni tim koji zna šta radi i poznaje demografiju za koju razvija proizvod dobijate jedinstven, kvalitetan, premium proizvod.

Serija Apex čiji smo flagship testirali pre neku godinu (SK 2/2014) u međuvremenu se proširila. U stvari, sada sve Steelseries tastature imaju Apex u nazivu. Na testu nam se našao jedinstveniji model. Apex M800 oblikom podseća na Apex i Apex Raw (nove oznake su Apex 350 i Apex 300), ali je nešto kompaktnija, nestale su grupe dodatnih tastera iznad funkcijskih i dodatne strelice, ali ima nove, specijalne i najbrže prekidače (koliko smo puta to čuli) i još više procesorske snage i mogućnosti podešavanja. Dakle Apex 800M ne možemo baš da nazovemo flagship, više je kao USS Defiant ili SSV Normandy – kompaktna mašina nafilovana najmodernijom tehnologijom za specijalne operacije.

Konstrukcija je jednako robusna i kvalitetna, a tu su i velike gumene stope, što je velika prednost, kako za udobnost, jer tastatura nema šanse da šeta po stolu, tako i za one koji vole da sreću i tugu ispoljavaju fizičkim kontaktom sa svojim periferijama, jer se neće slomiti. Tastatura nema odmorište za ruke, ali Steelseries svoje proizvode oduvek dizajnira kako oni (i mnogi profesionalni igrači) misle da treba, što je deo imidža i šarma ove kompanije. Osvetljene bočne ivice i dva USB 2.0 zaokružuju vizuelni identitet Apex M800.

Čini se da svaki proizvođač ima nove i bolje „magične” tastere, Danci nisu izuzetak, te je njihov QS1, naravno, „najbrži” mehanički prekidač. Možda ćemo jednom prilikom moći da organizujemo svojevrsno takmičenje najbržih prekidača kako bismo empirijskom metodom utvrdili pobednika, ali dotle možemo da konstatujemo da su QS1 prekidači izuzetno brzi, do te mere da zahtevaju navikavanje. Navikavanje zahteva i specifičan osećaj koji je bliži tasterima sa membranom. Uz to tasteri su nešto niži (kao na ranije testiranim Apex tastaturama) pa preporučujemo proveru pre kupovine kako biste utvrdili da li je ovaj model za vas. Na sreću, proizvođač je ostavio rupu na kutiji kroz koju možete da opipate tastere i osetite kako su awesome!

Kada period privikavanja prođe, tastatura postaje izuzetno upotrebljiva, kako za svoju osnovnu namenu interaktivnog makljanja tako i za svakodnevno kucanje. Tasteri su iznenađujuće udobni za kucanje, a funkcija osnovnog preseta osvetljenja podrazumeva da svaki pritisnut taster neko vreme svetli plavo i polako bledi, što vam omogućava da jasno vidite šta ste pritisnuli i veoma brzo (zbog brzine tastera) korigujete eventualne greške. Takođe je interesantno da ’Caps Lock’, ’Num Lock’ i ’Scroll Lock’ svetle belo kad su aktivirani, što takođe olakšava orijentaciju.

Korišćenje u igrama takođe zahteva privikavanje jer tasteri ne samo što reaguju momentalno, nego i brzo prestaju da šalju signal, pa ako na primer za neku igru konstantno pritiskate taster (’WSAD’, na primer) ukoliko samo malo popustite pritisak, on više neće reagovati. Korisnici koji u toku igre imaju „milione” klikova ceniće prirodu ovog modela, a ostali će takođe navići da je cene, ako im, naravno, odgovara specifičan hod tastera.

Apex M800 je pametan, mnooogo je pametan, u stvari unutar ovog modela nalaze se dva procesora kako bi vaše frenetično lupanje po QS1 bilo pretočeno u reke krvi ili genocid neke vanzemaljske rase. Dva procesora zahtevaju više energije pa se Apex M800 napaja preko dva USB konektora. Na svu sreću, tastatura obezbeđuje napajanje za dva USB porta koji se nalaze na njoj, pa efektivno ne gubite (ali i ne dobijate) nijedan port.

Pomenuta „pamet” oslikava se i u praktično neograničenim mogućnostima za podešavanje i čuvanje tih podešavanja. Moramo da budemo potpuno iskreni i da napomenemo da svi modeli koji podržavaju Steelseries Engine 3 softver imaju praktično iste neograničene mogućnosti. Pored „krugova” kako proizvođač naziva set dodatnih tastera, svakom tasteru možete da dodelite funkciju, skraćenicu, makro... Funkcijama možete da odredite i broj ponavljanja, podešavanja mogu da se vežu za određeni profil, program ili igru po želji, a naravno, moguć je i uvoz već postojećih podešavanja igara i/ili postavki profesionalnih igrača.

Podešavanja osvetljenja su takođe praktično neograničena: svaki pojedinačni taster može da dobije određenu boju, takođe možete da mu dodelite cooldown timer-dakle taster će svetleti određenom bojom dok magija/sposobnost vašeg karaktera ne budu ponovo dostupni, kada će se vratiti na osnovnu boju. Za razliku od ostalih Apex tastatura, M800 omogućava istovremeni pritisak 256 tastera bez zaglupljivanja, a kako tastatura ima „samo” 109 tastera možete bukvalno da legnete na nju i možda ćete poslati poruku vanzemaljcima, ali sigurno nećete prekinuti sesiju.

Apex M800 predstavlja jednu od najnaprednijih i najkompleksnijih tastatura, ali je u skladu sa Steelseries tradicijom spakovana u relativno normalno i, naravno, kvalitetno pakovanje. Cena ovakvog pakovanja je naravno velika, čak veća od „očekivane”. Dvadeset pet hiljada, namerno smo napisali slovima, toliko ćete morati da izdvojite za ovo čudo tehnike. Da li ćete postati bolji igrač ako je kupite? Ne, nećete. Da li vam je neophodna, čak i ako ste profesionalni igrač? Ne! Ako ste profesionalni igrač možete to da budete i na matorom požutelom Geniusu koji ste kupili uz svoj prvi Pentium MMX. Sve to ne znači da M800 nije vanserijski proizvod i da ne treba da je kupite i koristite sa uživanjem, ako možete i želite sebi da priuštite.

Steelseries se dugo opirao „mehaničkoj revoluciji” i njihovi udarni modeli dugo su bili (vrhunski) primerci tastatura sa membranom. 6G bio je jedini model mehaničke tastature u ponudi i bio je simplistička robusna batina pre nego što je to postalo cool. Drugi model, Apex M500, koji nam se našao na testu, predstavlja duhovnog naslednika 6G.

Na prvi pogled, ova tastatura deluje obično da običnije ne može. Doduše, kvalitet izrade je očigledan već na taj prvi pogled, a tu je i plavo pozadinsko osvetljenje i veliki logo proizvođača da vas podsete da je ovo ipak ozbiljno oružje za online makljažu, mada može da bude upotrebljeno i kao „regularno” oružje. Plastika je kvalitetna i dobro obrađena, ali, nažalost, tasteri nisu izrađeni od iste plastike i, iako je kvalitet neosporan, upijaju prljavštinu i genetski materijal (kao i na drugim Apex tastaturama).

Sa estetske strane, izuzetno je zanimljiva poleđina tastature. Iz nekog razloga dizajneri su se veoma potrudili ne samo oko praktičnih stvari kao što su velike stope sa gumenim podloškama i kanalčići za sprovođenje kabla, već sam izgled zadnjeg dela sa manje-više geometrijskim udubljenjima koja nemaju nikakvu svrhu, izuzev da izazovu poštovanje i divljenje trudu uloženom u izgled dela tastature koji se u normalnoj upotrebi ne vidi.

Kabl je takođe kvalitetan, dugačak i debeo, i na njemu se nalaze čičak trake koje olakšavaju spremanje tastature za odlazak na turnir. Takođe, moramo da ukažemo na jednu sitnicu. Poslednjih godina igračke periferije sve češće imaju kablove obložene tkaninom. Iako se na prvi pogled (i nama) ovo čini kao dobro rešenje, kablovi obloženi tkaninom se češće uvijaju i zadržavaju formu nakon uvijanja, jer nisu dovoljno fleksibilni. Apex M500, na sreću, ima običan gumeni kabl koji je, iako podložniji prljanju i zapinjanju mnogo otporniji na uvijanja.

Pošto je ovo mehanička tastatura, moramo da se osvrnemo na upotrebljene prekidače. M500 ne koristi specijalne Steelseries QS1 prekidače kao M800, već cenjene, voljene i uobičajenije Cherry MX, čija je boja u ovom slučaju crvena. Cherry MX Red prekidači su linearni, imaju izuzetno mali otpor i brzu aktivaciju i cenjeni su i traženi upravo za igračke modele. Interesantno da ovaj prekidač nije bio tako cenjen kao prekidač za kancelarijske tastature, ali kako igračka publika ima drugačije prohteve od daktilografa, našli su svoju primenu u ovoj specifičnoj tržišnoj niši.

Tasteri zaista reaguju izuzetno brzo i zahtevaju malo navikavanja ukoliko ste koristili drugačiju tastaturu do sada. Kako smo ovu tastaturu probali posle M800, moramo da dodamo da QS1 deluje brže, ali treba dodati i da su tasteri na M800 niži i da imaju kraći hod. Ovo ne znači da je MX Red „spor”, već da se osećaj upotrebe tastera dovoljno razlikuje da različiti korisnici mogu da biraju na osnovu svojih potreba i osećaja. Tastatura je sasvim upotrebljiva za kucanje teksta, mada treba obratiti pažnju na izuzetno brzu aktivaciju. Kao i na prethodniku (6G), možete da legnete na tastaturu i istovremeno pritisnete sve tastere, bez bojazni da ćete zaglupeti kompjuter i prekinuti sesiju u kojoj ste upravo „otkucali” neverovatnu (i nepostojeću) magiju ili šta već vaš vrsni avatar može da uradi u određenoj igri putem makroa.

Pošto smo pomenuli makroe, da se osvrnemo na softver. Apex M500 podržava isti Steeelseries Engine 3, kao i ostale njihove moderne igračke periferije. Ako izuzmemo odsustvo dodatnih tastera i ograničene mogućnosti konfigurisanja i manipulacije pozadinskim osvetljenjem, ova tastatura može praktično sve što i M800. Svakom tasteru može da se dodeli posebna funkcija ili makro, i svaka konfiguracija može da se snimi u poseban „profil”. Pozadinsko osvetljenje je plave boje i to ne može da se promeni. Takođe, moguće je samo menjanje nivoa osvetljenja ili njegovo potpuno isključivanje. Ovo jeste urađeno kako bi se cena smanjila, ali i veliki broj kako profesionalnih tako i aktivnih „kućnih” igrača više voli jednostavno osvetljenje koje ili radi ili ne radi i koje može brzo da promeni to stanje bez ulaska u softver.

Steelseries Apex M500 je manje specifična tastatura od modela M800, jer sličnih modela drugih proizvođača ima sasvim dovoljno i svi dele cenovni rang i kvalitet sa njom. Trostruka negacija zaključka priče o M800 može da se primeni i na ovaj model, s tim da će vam novčanik biti lakši za 15.000, umesto 25.000 dinara.

Danilo LUKINOVIĆ

 
 NA LICU MESTA
Gamescom 2016

 TEST JOY
Steelseries Apex M800 i M500
Šta mislite o ovom tekstu?

 GAME TALK
50 godina serijala „Star Trek”

 JA, IGRAČ
Nahrani svinje i ništa ne diraj

Steelseries Apex M800
Broj tastera:
109 (ukupno)
Ostalo:
specijalni QS1 mehanički prekidači, dva procesora, „neverovatna” podešavanja makroa i pozadinskog osvetljenja, Anti-Ghosting do 256 simultano pritisnutih tastera, izmenjive gumene stope, USB hub sa dva porta

Steelseries Apex M500
Broj tastera:
104 (ukupno)
Ostalo:
Cherry MX Red mehanički prekidači, dodeljivanje alternativnih funkcija ili makroa svakom pojedinačnom tasteru i mogućnost snimanja podešavanja u praktično beskonačno profila, plavo pozadinsko osvetljenje, USB veza
Proizvođač:
Steelseries
Kontakt:
gameS
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera