TEST DRIVE<>
102016<><>

AOC G2460PF

Povoljan igrač

Još uvek se igrate na kompjuteru? I mi. Zato smo uzeli AOC G2460PF na test, pošto je reč o jednom od najpristupačnijih gejmerskih monitora. Specifikacija kaže da je u rangu sa „kolegama”, ali... Mora li da postoji „ali”?

AOC G2460PF dolazi u klasičnom pravougaonom pakovanju, bez izuzetno tankih ivica, bez blještavih površina i sjajnih premaza. Svedenog izgleda, gejmerskih boja (kombinacija crne i crvene), lako uklopiv u svaki prostor, a pogotovo u sobu tinejdžera ili nas koji se tako osećamo. Dijagonala od 24 inča vam neće pojesti previše prostora na stolu, a mogućnost podešavanja po visini, kao i levo-desno, dodatno pomažu da ga podesite baš onako kako vam odgovara. Može da se okrene i u vertikalni položaj, valjda je to potrebno kada igrate neku igricu sa telefona, ali u svakom slučaju ne žalimo se na višak opcija. Sam monitor je ozbiljno izrađen, težak je, čvrst, i izuzetno stabilan. Nema nikakve naznake da se na bilo čemu štedelo, što pokazuje i broj opcija za povezivanje – VGA, HDMI, DVI, DisplayPort, audio in, headphone out, 2 × USB 2.0, a ako vam to nije dosta ima još dva USB 2.0 porta na desnoj bočnoj strani. OK, možda su mogli da stave USB 3.0 konekciju, ali to generalno imaju samo skuplji modeli. Nećemo se žaliti.

Tasteri za navigaciju su klasični, nisu osetljivi na dodir, pa smo očekivali da će i oni biti izuzetno precizni, ali kada ih stiskamo imamo blago „sunđerast” osećaj. Uprkos tome, na svaki klik su odradili svoju akciju, bez greške.

Ekranski meni je napucan grafikom i efektima. Doduše ikonice izgledaju kao da su iz doba Amige i Atarija, ali to ne mora nužno da bude loše. Sam meni je prepun opcija, jer nema skrivenih podmenija, već svemu direktno pristupate kroz nekoliko glavnih kategorija. Dok skrolujete kroz te kategorije, možete zapaziti health barove, jer nas na to apsolutno podsećaju delovi koji imaju vrednosti od 0 do 100. Napomenuli bismo još jednom da postoji zaista veliki broj podešavanja prikaza – Gamma, DCR, Overdrive, Eco, Game mode, Shadow control, Color temperature, DCB mode, Picture boost, Bright frame... I da, u nekom momentu sve to zajedno može izgledati poprilično zamarajuće, jer hoćete da se igrate, a ne da podešavate monitor. Pogotovo što je ovde slučaj takav da svako podešavanje nije idealno za svaku igru, te zato postoje i zasebni preseti, kao i dva custom, da ne štelujete stalno sve ispočetka.

Ekran je TN tipa i podržava prikaz 8-bitne palete, odnostno 16,7 miliona boja, što je i očekivano, jer samo TN paneli mogu da izvuku odziv od jedne milisekunde, a to je u slučaju G2460PF bitnija karakteristika. Pozadinsko osvetljenje je W-LED tipa i zaista možemo da potvrdimo da je ovo jedan od svetlijih ekrana koje smo imali priliku da vidimo. A da bi se postiglo igranje bez artefakata, zadužena je AMD FreeSync tehnologija i osvežavanje panela od 144 herca. Obično za ugrađene zvučnike kažemo da su tu kao prva pomoć, a postoje neki i koji se mogu koristiti... Ovi spadaju u onu prvu grupu.

Sam prikaz slike je korektan. Odmah ćemo na početku pomenuti da uglovi gledanja nisu idealni, što je opet jedna od karakteristika (ili mana) tehnologije TN panela. Zato je odlično što je monitor moguće podešavati po svim osama, jer ne morate sebe podesiti po njemu, već njega po vašem položaju sedenja (već smo više puta rekli da je to veoma bitno, a evo napominjemo još jednom). Reprodukcija boja je klasična, ništa zbog čega biste zvali svoje prijatelje da dođu, vide i oduševe se. Fabrička podešavanja su veoma korektno odmerena, iako svi profili imaju naglašen plavičasti ton. Prvi utisak je da boje izgledaju zasićeno i da je slika kontrastna. Testovi uniformnosti su ostavili izuzetno pozitivan utisak, jer su devijacije u osvetljenju od centra ka ivicama skoro neprimetne. Nema naglašenog isijavanja duž ivica ili toga da je neki deo ekrana svetliji od drugog, na testu crne. Bela pokazuje identične rezultate, bez neprijatnog isijavanja. Onda ni ne čudi što na testovima kontrasta i prikaza crno-belih fotografija, G2460PF briljira. Sama reprodukcija boja je korektna, primetno je da to nije taj ful kolorni spektar koji neki drugi monitori mogu da prikažu (pre svega mislimo na one sa IPS panelima), ali ponovićemo još jednom da svrha ovog monitora nije idealna reprodukcija boja. Da može bolje, može. Imali smo priliku da vidimo druge gejmerske monitore koji imaju bolju reprodukciju boja, ali je i njihova cena viša. U default profilu prikaz crvene ima primesu narandžaste, a zelena je malčice isprana, dok je plava puna i jaka, pa nije ni čudo što dominira u prikazu (hladniji tonovi). Gradijent test pokazuje da se svi tonovi lako razlikuju i nismo primetili stapanje ni najtamnijih ni najsvetlijih delova spektra.

AOC G246PF je namenjen igranju i kombinacija osvežavanja od 144 herca i odziva od jedne milisekunde omogućavaju glatko igranje. Prikaz boja je sasvim dobar za igranje, a u kombinaciji sa nedostatkom „štucanja” i „duhova” izgledaće još bolje. Javno oružje ovog modela je AMD FreeSync koji će u rasponu od 40-144 herca omogućiti da igranje zaista bude glatko (144 herca osvežavanja i milisekunda odziva ne mogu sami po sebi da eliminišu podrhtavanje i seckanje) i da se uživite još više. Input lag je oko deset milisekundi, što je u rangu najboljih igračkih monitora, a kada se uzme u obzir to da je ovaj monitor možda i najjeftiniji igrački monitor, performanse deluju još impresivnije.

Generalni utisak koji je AOC G2460PF ostavio na nas je pozitivan. Moramo priznati da nas je „kupio” sa kvalitetnom izradom, pogotovo ako pogledamo o kom cenovnom rangu je reč. Još više kada vam kažemo da neki skuplji monitori nisu toliko kvalitetno izrađeni. Uniformnost slike je takođe jako bitna karakteristika koja može da poboljša ili pokvari iskustvo korišćenja monitora. U ovom slučaju ona drastično utiče na osećaj zadovoljstva i slobodno joj mogu pozavideti i monitori koji su namenjeni grafičkim dizajnerima. Boje je moguće podesiti da daju pravilniji prikaz, ali ne i da prikažu pun sRGB spektar, pa mu tu tako malo fali da bude all-rounder, ali... Ako gledamo dobijeno/uloženo, kupovinom ovog AOC-a dobijate samo usko igrački monitor, što naravno mora da se plati. Iako upotrebljiv i za svakodnevnu upotrebu, njegova snaga je u omogućavanju glatkog i neometanog doživljaja i brzoj reakciji i preciznom prikazivanju stanja u igri. Još kada bi cena na našem tržištu bila približna onoj na zapadu, bio bi idealan jeftin igrački monitor. Ovako je samo odličan, i još uvek jeftin, igrački monitor.

Vojislav VUJANIĆ

 
Gigabyte Radeon RX 460 Windforce OC 2G/4G, Asus Radeon RX 460 Dual O2G, Asus ROG Radeon Strix RX 460 Gaming 4GB, XFX Radeon RX 460 2/4GB Double Dissipation, Sapphire Nitro Radeon RX 460 OC 4GB
LC-Power Gaming 983B Silent Interceptor
Acer Aspire ES1-531, Asus X540SA, Lenovo B51-30
HP Envy 13
Adata HD700 1TB
AOC G2460PF
Šta mislite o ovom tekstu?
Canon G3 X
SJ4000 Sports HD DV (nepoznati proizvođač)
Kingston DataTraveler 4000 G2 i DataTraveler Vault Privacy 3.0
Dell P4317Q
HP PageWide MFP 377dw
Canyon CNS-HKB6
Microlab M-300BT i FC330
TP-Link TL-SG108PE
Tenda N150 i N301

Osnovno:
24 inča, 1920 × 1080 px, TN, WLED
Ostalo:
HDMI, VGA, DVI, DisplayPort, audio in, headphone out, 4 × USB 2.0, zvučnici 2 × 2 W, osvetljaj 350 cd/m2, kontrast 1000:1 (dinamički 80.000.000:1), vreme odziva 1 ms, uglovi vidljivosti (H/V) 170°/160°
Proizvođač:
Aoc
Kontakt:
List Computers
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera