TEST DRIVE<>
092016<><>

MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6G i Radeon RX 470 Gaming X 4G

Na krilima zmajeva

Unifikacija pojedinih komponenata kod različitih proizvoda je nešto čemu teže svi proizvođači. Glavni razlozi za to su pojednostavljenje proizvodnog procesa i niža cena gotovog proizvoda. MSI nije izuzetak i već više godina koristi TwinFrozr kulere na svojim grafičkim karticama. Ovoga puta je otišao toliko daleko u unifikaciji komponenata, da nas ne bi čudilo da se na istoj proizvodnoj liniji sklapaju svi trenutno aktuelni modeli. I dok možda ne čudi to što svi modeli nove Pascal generacije vizuelno deluju identično, zaista se ne sreće često da kartice ljutih rivala liče „kao jaje jajetu”. Upravo to je uradio MSI koji koristi isti kuler i štampane ploče istih dimenzija za sve trenutno aktuelne modele Pascal i Polaris čipova koji spadaju u Gaming seriju. Ipak, najpre ćemo se pozabaviti njihovim razlikama.

GP106

Iza oznake GP106 krije se trenutno najslabija verzija čipa koji pripada Pascal generaciji. Konkretno, predstavlja gotovo prepolovljenu varijantu GP104 čipa koji koristi GTX 1080. Tako umesto 2560, raspolaže sa 1280 CUDA jezgara, umesto 160 teksturnih jedinca, ima svega 80, ali zato broj rasterskih jedinica nije baš prepolovljen, pa ih umesto 64 ima 48. Takođe, ni 256-bitna magistrala jačeg modela nije prepolovljena, već se našao kompromis i GP106 sa memorijom komunicira putem 192-bitne magistrale. Raspoloživa količina memorije je nešto niža i iznosi šest gigabajta, a najavljena je i verzija sa tri gigabajta. Površina čipa iznosi tačno 200 kvadratnih milimetara, što je primetno više od polovine GP104 koji zauzima 314. Ni ukupan broj tranzistora ne odgovara polovini, pa GP106 broji 4,4 milijarde u odnosu na 7,2 milijarde koliko ih ima u jačoj verziji. Velika mana ovog modela je ukidanje podrške za SLI režim. Nismo sigurni da li je na osnovu broja prodatih primeraka ranijih generacija izveden zaključak da ovu tehnologiju koriste samo entuzijasti kojima su kartice ovog ranga nedovoljno interesantne ili Nvidia prosto ne želi da potencijalno ugrozi prodaju jačih modela koji su znatno skuplji. Uglavnom, do sada uvek zanimljiva mogućnost kasnijeg dodavanja još jedne grafičke kartice istog tipa više ne postoji. U svemu ostalom, uključujući raspoložive tehnologije i novitete koje je Pascal arhitektura donela, GP106 je ravnopravan sa ostalim modelima ove generacije. O svemu tome pisali smo u julskom broju, tako da se nećemo ponavljati.

GTX 1060 Gaming X 6G

Usled unifikacije komponenata o kojoj je bilo reči u uvodu, MSI je odlučio da iskoristi istu štampanu ploču koju koristi i GTX 1080 model. Zbog toga je kartica duga 27 centimetara i široka čak 14, što su vrlo neuobičajene dimenzije za karticu srednje klase. To ima svojih prednosti koje se ogledaju u manje zgusnutom rasporedu elektronskih komponenata, naročito onih koji pripadaju naponskoj sekciji, a što povoljno utiče na lakšu disipaciju toplote. Ipak, kartice srednje klase kupuju ljudi sa skromnijim budžetom, tako da će ovaj model retko naći mesto u nekom skupom kućištu velikih dimenzija gde će moći lako da se smesti. Zato bi budući vlasnici morali da obrate pažnju pre kupovine ako planiraju da je uglave u klasično, Midi Tower kućište, naročito ako je na bočnoj stranici kućišta ugrađen ventilator, pošto u tom slučaju neće moći da zatvore kućište. Čak i bez bočnog ventilatora, vlasnici kućišta koja su uža od prosečnih imaće problema sa instalacijom kartice.

Što se hardverskih detalja tiče, sve deluje besprekorno. Naponska sekcija izvedena je u 5+1 faza, od kojih pet faza napaja GPU, a jedna memoriju. Dodatno napajanje obezbeđeno je putem samo jednog osmopinskog konektora, što uz PCI-E konektor na ploči obezbeđuje maksimalno 225 vati koje kartica može da dobije. Time je ostavljeno i više nego dovoljno prostora za potencijalni overklok, jer je TDP deklarisan na svega 120 vati. Inicijalni takt ovog modela iznosi 1595 megaherca, dok u Boost režimu dostiže 1810. Zahvaljujući izuzetnom TwinFrozrVI kuleru, kartica sa lakoćom održava maksimalni takt, jer temperatura ni u jednom trenutku nije prešla 66 stepeni, i to uz brzinu ventilatora koja nije dostizala ni 1000 obrtaja u minutu. To je zaista hvale vredan rezultat, jer je kuler izuzetno tih. I kao da to nije dovoljno, u režimu niskog opterećenja, odnosno dok temperatura grafičkog čipa ne pređe 60 stepeni, kartica se hladi potpuno pasivno uz zaustavljene ventilatore. Čak je i backplate konstruisan tako da ne ometa prirodnu cirkulaciju (toplog) vazduha, jer je u velikoj meri prošaran rashladnim otvorima.

Vodilo se računa i o estetskom utisku, pa su u plastični oklop kulera ugrađene LED punog spektra, čiju je boju i režim rada moguće odabrati iz MSI softvera. Ovaj novi trend sve više je prisutan i kod Gaming modela matičnih ploča raznih proizvođača, tako da se MSI pobrinuo da ne sputa njegove pobornike u kreiranju (vašarskog) lajt-šou koktela. Ostatak vizuelnog pečata odmeren je sa malo više ukusa, u skladu sa zaštitnim znakom ove kompanije, tako da prorezi na backplateu i limčiću sa video konektorima podsećaju na krljušt zmaja. Stilizovane siluete zmaja zauzimaju i centralni deo oba ventilatora. Zbog tih detalja, svakom ko se iole razume u hardver, na prvi pogled će biti jasno da je u pitanju MSI kartica, tako da je vizuelni utisak snažan i karticu jasno izdvaja iz konkurencije.

RX 470 Gaming X 4G

 
Drugi „zmaj” izgleda kao blizanac prvog, iako su zapravo ljuti protivnici. Da, ovaj Radeon vizuelno je gotovo identičan gorepomenutom GeForceu. Razlikuju se u svega par sitnih detalja, pa tako ovaj model nema backplate na zadnjoj strani, a umesto trećeg DisplayPort konektora, dobio je drugi HDMI. Apsolutno sve što je pomenuto za GTX 1060, a što se odnosi na konstrukciju i hardverske elemente važi i ovde. Ista, ogromna štampana ploča, isti hladnjak, iste kvalitetne komponente naponske sekcije, koja je u ovom slučaju bogatija za jednu fazu koja filtrira napon, što čini 6+1 konfiguraciju. I kod ovog modela je potrošnja deklarisana na 120 vati, ali i on ima velikog „lufta” za overklok zahvaljujući osmopinskom naponskom konektoru i teoretskom granicom koja je za 100 vati viša od deklarisane potrošnje.

Radni takt grafičkog procesora deklarisan je na 1242 megaherca, a memorije na 6600. Ovo su donekle skromnije vrednosti u odnosu na jači, RX 480 model, naročito kada je memorija u pitanju. Pored toga, verzija Ellesmere čipa koju koristi RX 470 uskraćena je i za četiri Computing Units, odnosno šejderska klastera, pa ih je sada 32. Zato je ukupan broj šejderskih jedinica snižen na 2048, naspram 2304 sa koliko raspolaže RX 480. Broj teksturnih jedinica takođe je snižen sa 144 na 128 i tu se, pored nižeg radnog takta, završava spisak razlika između ova dva modela. Treba napomenuti da i RX 470 postoji u verziji sa osam gigabajta memorije, ali, kako se tolika količina čini prevelikom čak i za jači model, smatramo da je ovih četiri gigabajta idealna mera za karticu koja se bori za mesto najbolje 1080p kartice.

Pored sjajnih hardverskih karakteristika, red bi bio da se osvrnemo i na performanse koje ovi „zmajevi” pružaju, jer su, na kraju, one ipak najvažnija stavka.

Klasni sukob

Koliko god se MSI potrudio da razlike među „zmajevima” suprotstavljenih tabora učini manjim, i koliko god oni imali zajedničkih elemenata, u „srcu” su ipak potpuno različiti. GTX 1060 je superiornija kartica i u većini testova nadmašuje čak i jači, RX 480 model. Zbog toga bi svako direktno poređenje bilo nepravedno, ali je ono u određenim sferama ipak moguće. Pre svega, GTX 1060 je kartica koja pruža svoj maksimum u 1080p rezoluciji. Tu zaista blista i sve naslove pokreće bez imalo muke i uz sjajne rezultate. Takođe, ni 1440p rezolucija joj nije nedostižna i u velikom broj igara pruža odlične performanse, čak i pri najvišim nivoima detalja, ali sa najzahtevnijim naslovima „nasviranim” na maksimum ipak posustaje u određenoj meri. Ko voli da mu je „sve u fulu”, moraće da odreši kesu za nešto bolje, dok će većini igrača i ovakav nivo performansi biti sasvim dovoljan za uživanje u igranju.

S druge strane, RX 470 pretenduje na tron u 1080p univerzumu. Na toj rezoluciji odlično se nosi i sa najzahtevnijim naslovima i, iako su joj performanse kada su izražene ciframa niže u odnosu na GTX 1060, osećaj tokom igranja nije ništa manje kvalitetan. Čak i u 1440p rezoluciji može da pruži pristojne performanse, pod uslovom da korisnik nema nerealnih očekivanja i prevelikih zahteva. U odnosu na RX 480, performanse uopšte nisu bitno slabije, naprotiv. Uz malo overkloka, pogotovo na modelima poput ovako odličnog kakav je predstavio MSI, razlike gotovo i da nema.

Da se vratimo na poređenje današnjih takmaca. GTX 1060 je svakako brži, ali se razlika drastično smanjuje kada se u priču uključi DirectX 12. Tu GCN arhitektura Radeona i dalje dominira, najviše zbog naprednog sistema asinhronih proračuna koji je sjajno implementiran. Koliko će se DX12 igara pojaviti tokom efektivnog životnog veka ovih modela, to ne možemo da znamo, ali se do sada one još uvek nisu omasovile. Budućnost alternative DirectX-u u vidu Vulkan API-ja još uvek je krajnje neizvesna, mada trenutni rezultati deluju vrlo obećavajuće. Ipak, za sada samo novi Doom uspeva da prikaže svu snagu Vulkana i u tim situacijama AMD odnosi ubedljivu pobedu, ali to može i da se promeni ubuduće. Zašto smo onda poredili dve kartice koje ne pripadaju istoj klasi? Zato što smo želeli da uporedimo odnos cene i performansi. Radeon je za gotovo 100 evra jeftiniji od GTX 1060. Svako ko ne insistira na trocifrenom broju frejmova u sekundi, sit će se izigrati u 1080p rezoluciji za osetno manje para. Ko koristi 1440p rezoluciju ili prosto voli super sampling i downscaling u nižu rezoluciju, verovatno se neće ustručavati da doplati ne tako malu razliku u ceni. A cena ovih kartica je priča za sebe.

• • •

Nijedan od testiranih modela u trenutku pisanja ovog teksta nije mogao da se kupi na domaćem tržištu. Ipak, upoređujući cene dostupnih modela sa istim čipovima ne možemo sebi da dozvolimo da propustimo priliku da uputimo žestok hejt po pitanju cena. Najslabiji modeli GTX 1060 na domaćem tržištu koštaju gotovo 400 evra! Po toj ceni bilo je moguće kupiti model iz više klase prethodne generacije, i to u trenutku kada se tek pojavio na tržištu. Da ne pominjemo da su modeli ove klase pre koju generaciju koštali čak duplo manje. Dokle Nvidia misli da nastavi sa ovakvim trendom, to niko sem njenih rukovodilaca ne može da zna, ali je jako tužno biti svedok situacije u kojoj virtuelno igranje postaje zabava za debele novčanike. Činjenica je da će prvi naredni model Pascal generacije koji se bude pojavio na tržištu ujedno biti i najslabiji, barem kada je reč o gejmerskim karticama. Koliko li će tek on da košta? Sigurno ne mnogo ispod 300 evra. Zar je toliki iznos postao minimum koji igrač mora da izdvoji za grafiku da bi uživao u svom hobiju?

AMD koristi takvu situaciju i paralelno podiže cene, jer pred drugima ima opravdanje u vidu poteza konkurencije. Ipak, zbog trenutno nešto nižih apetita, cene njihovih kartica su prihvatljivije, mada i dalje prilično visoke. Odnos cene i performansi i nije toliko različit, ali deluje kao da je na strani RX 470, pre svega zbog toga što našem prosečnom igraču, ograničenom raspoloživim budžetom, performanse koje ovaj Radeon pruža deluju sasvim dovoljno za udobno igranje. Za koji god model da se odlučite nećete pogrešiti. Deficit RX 480 modela, koji je cenovno pozicioniran između ovih, možda doprinosi tome da odluka bude lakša, jer će 100 evra razlike kod mnogih koji razmišljaju o novoj grafičkoj biti instant okidač i odlučujući faktor.

Uzgred, kojeg god „zmaja” odabrali, vodite računa o tome da nijedan ne podržava analogni video signal, pa će vlasnici monitora sa starim VGA priključkom morati da planiraju i nabavku aktivnog digitalno/analognog konvertera.

Vladimir TRAJKOVIĆ

 
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6G i Radeon RX 470 Gaming X 4G
Šta mislite o ovom tekstu?
Intel 535; Crucial MX200; AMD Radeon R3; Geil Zenith A3, Adata Premier SP550; SanDisk Z410, X400, X300, SSD Plus, Ultra II; Silicon Power S80, S70, S60, S55
SilverStone Treasure TS08 i TS09
HyperX Predator DDR4 (HX433C16PB3K2/16)
Chieftec SJ-06B-OP
LC-Power LC-ADA-35-25-SWAP
Gigabyte GA-Z170X-UD3
DeepCool Gammaxx 300, Gammaxx 200T i Gamma Archer
SilverStone Raven RVX-01
LC-Power LC-PCI-LED
Lenovo Ideapad 710s
Nikon Coolpix B500
Kingston DataTraveler microDuo 3C i Adata UC350 Type-C OTG
LG 55UH950V
BenQ GW2470
LG Minibeam PW1500G
Mikrotik Routerboard hAP Lite (RB941-2nD-TC)
TP-Link TL-PA8010 (komplet)
TP-Link TP-sUH400

Rezultati testova
Rezultati testova
2560 x 1440 px, max. settings, AA off [fps]
1920 x 1980 px, max. settings, AA off [fps]
(Za prikaz dijagrama neophodan je browser sa uključenom podrškom za JavaScript)

MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6G
GPU:
Pascal GP106, 1280 CUDA jezgara, 80 teksturnih i 48 ROP jedinica, radni takt 1595 MHz (1810 MHz u Boost režimu)
Memorija:
6 GB GDDR5, radni takt 8108 MHz, 192-bitna magistrala
Video konektori:
1 × DVI-D, 1 × HDMI 2.0b, 3 × DisplayPort 1.2+
Ostalo:
16 nm, TDP 120 W, 1 × 8-pin konektor za napajanje, 5+1 (GPU+VRAM) naponska sekcija, podrška za 4 monitora, višebojno LED osvetljenje
Dimenzije:
27 × 14 cm
Proizvođač:
MSI

MSI Radeon RX 470 Gaming X 4G
GPU:
Ellesmere (Polaris 10 – GCN 4.0), 2048 shader jedinice, 128 teksturnih i 32 ROP jedinice, radni takt 1242 MHz
Memorija:
4 GB GDDR5, radni takt 6600 MHz, 256-bit magistrala
Video konektori:
1 × DVI-D, 2 × HDMI 2.0b, 2 × DisplayPort 1.4
Ostalo:
14 nm, TDP 120 W, 1 × 8-pin konektor za napajanje, 6+1 (GPU+VRAM) naponska sekcija, podrška za 4 monitora, višebojno LED osvetljenje
Dimenzije:
27 × 14 cm
Proizvođač:
MSI
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera