TEST DRIVE<>
102016<><>

TP-Link TL-SG108PE

Mikro-snagator

Iz TP-Linka nam ovog puta stiže jedan gigabitni „pametni” svič sa podrškom za PoE (Power over Ethernet) opcijom. PoE omogućava da se određeni mrežni uređaji poput IP kamera, AP-a (Access Point) i rutera napajaju direktno sa ovog sviča, bez potrebe za sopstvenim napajanjem, dok reč „pametni” označava da se radi o sviču koji je upravljiv i ima određene funkcije koje su do sada imali samo napredni uređaji poput rutera.

U pakovanju pored samog sviča stižu još i eksterno napajanje, klasičan računarski strujni kabl, kratko štampano uputstvo, CD sa softverom i dokumentacijom u PDF formatu, kao i gumene nožice za montažu na ravnu površinu. Dizajn uređaja je klasičan, urađen po ugledu na dizajn „velike” Enterprise Class braće. Kućište je izrađeno od metala i boje je grafita (da ne kažemo „Space Black” kao što to radi Apple), što jako lepo pristaje pravougaonom obliku sa oštrim ivicama. Rashladne rešetke nalaze se sa leve i desne strane uređaja, dok se otvori za montažu na zid nalaze sa donje, zajedno sa dva šrafa koja služe za otvaranje uređaja radi servisiranja. Pored montaže na ravnu površinu i zid/plafon, uređaj nije predviđen za montažu u rek zbog svojih dimenzija i namene. Uz osam gigabitnih LAN portova (od kojih su prva četiri „PoE Capable”) tu su naponski konektor i Kensington bravica, a od tastera samo ’Reset’. Što se signalizacije tiče, tu je mnoštvo LED u različitim bojama, koje služe za prikaz stanja napajanja, iskorišćenosti PoE kapaciteta, mreže i PoE po portu. Što se sistema hlađenja tiče, radi se o pasivnom hlađenju bez ventilatora, te uređaj ne pravi nikakvu buku.

Od softvera na CD-u stiže samo Easy Smart Configuration Utility. Za ovaj model Utility je dostupan samo u verziji za Windows operativne sisteme, tako da će korisnici Linux i Mac operativnih sistema za podešavanja morati da se oslone samo na Web GUI. Pomenuti Utility je instalacioni softver, a služi za proste zadatke poput pronalaženja kompatibilnih uređaja u mreži i pružanje osnovnih informacija poput modela, opisa, MAC adrese, IP adrese i mrežnog opsega uređaja, ali i mogućnost nekih opštih podešavanja i prijave za naprednija podešavanja. Od opštih opcija nudi osnovno: izmenu opisa uređaja, uključenje i isključenje DHCP servera, izmenu IP adrese, Subneta i Gatewaya, s tim što je potrebno na kraju uneti akreditive da bi izmene bile primenjene. Prijava daje pristup naprednim podešavanjima u sklopu samog Utilityja, što je svakako za pohvalu. Dosadašnja praksa je pokazala da prijava obično otvara napredne opcije samo kroz browser. Od naprednih podešavanja mi bismo izdvojili Rate Limit, Storm Control, Link Aggregation, Port Mirroring i Loop Prevention. Pristup kroz browser se može ostvariti preko predefinisane adrese 192.168.0.1, a opcije su iste kao u Utilityju.

Na realnom testu brzine protoka ovaj uređaj se nije baš proslavio. Brzine su se kretale u okvirima maksimalnog protoka za 100 Mbit/s mreže (Download 12 Mbit/s, Upload 10 Mbit/s), iako su oba računara bila povezana na svič pri registrovanim brzinama od 1000 Mbit/s.

Ovaj uređaj možemo preporučiti za scenarije korišćenja gde je potrebno napajanje određenih mrežnih uređaja (najčešće IP kamere) preko sviča , a gde ujedno nije ni potreban veoma visok propusni opseg.

Petar LONČAREVIĆ

 
Gigabyte Radeon RX 460 Windforce OC 2G/4G, Asus Radeon RX 460 Dual O2G, Asus ROG Radeon Strix RX 460 Gaming 4GB, XFX Radeon RX 460 2/4GB Double Dissipation, Sapphire Nitro Radeon RX 460 OC 4GB
LC-Power Gaming 983B Silent Interceptor
Acer Aspire ES1-531, Asus X540SA, Lenovo B51-30
HP Envy 13
Adata HD700 1TB
AOC G2460PF
Canon G3 X
SJ4000 Sports HD DV (nepoznati proizvođač)
Kingston DataTraveler 4000 G2 i DataTraveler Vault Privacy 3.0
Dell P4317Q
HP PageWide MFP 377dw
Canyon CNS-HKB6
Microlab M-300BT i FC330
TP-Link TL-SG108PE
Šta mislite o ovom tekstu?
Tenda N150 i N301

Osnovno:
1000 Mbit/s, PoE
Ostalo:
8 × 1000 Mbit/s Lan port (RJ45), Fanless, eksterno napajanje 48 V DC, 1,25 A, maksimalna potrošnja energije 65,2 W (PoE on) i 5,2 W (PoE off), 4 × PoE (port 1–4), maksimalna raspoloživa snaga za PoE 55 W, Switching Capacity 16 Gbit/s, Packet Forwarding Rate 11,9 Mp/s (Milion Packets per Second), 4K MAC Address Table, 1,5 MB Packet Buffer Memory, 15 KB Jumbo Frame, QoS (Port-Based, 802.1p, DSCP priority), Rate Limit, Storm Control, IGMP Snooping (V1/V2/V3), Link Aggregation, Port Mirroring, Cable Diagnostics, Loop Prevention, VLAN (do 32 istovremeno), MTU/Port/Tag VLAN, Store-And-Forward način prenosa podataka
Proizvođač:
TP-Link
Kontakt:
Nebo ITS
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera