TEST DRIVE<>
102016<><>

HP PageWide MFP 377dw

Štampa širinom

Sa svojim PageWide modelima HP je definitivno napravo evoluciju u domenu ink-džet štampe. Za razliku od Epsona koji je, integrisanjem sistema za neprekidno napajanje mastilom u svoju L seriju radio na povećanju kapaciteta i smanjenja troškova eksploatacije, HP je otišao u drugom pravcu, primenom kertidža širine samog papira i time postigao brzinu štampe koja je do tog momenta bila nezamisliva za ink-džet uređaje. PageWide 377DW je treći model ove serije sa kojim imamo prilike da se susretnemo i vizuelno bi se reklo da razlike između njega i prethodnih modela nema.

Gabariti u klasi laserskih štampača nas ovaj put nisu iznenadili, a funkcionalne promene u odnosu na 477dw model koji smo zimus imali prilike da probamo takođe ne postoje. Tu je identično rešen mehanizam za automatsko uvlačenje papira koji se kopira, relativno klimava tacna za prihvat odštampanih dokumenata i velika fioka kapaciteta jednog risa papira, tj. 500 listova. Srce štampača čine već pomenuti kertridži širine lista papira iz PageWide 913 serije koji pružaju po solidnih 3500 crnih i 3000 kolor otisaka.

Samu tehnologiju smo već pominjali: za razliku od klasičnog ink-džet štampača gde glave „trče” od ivice do ivice papira pri čemu nanose boju, PageWide modeli imaju glavu širine papira te se, kao kod laserskih modela, cela linija nanosi u istom momentu. Ova tehnologija time pruža daleko veću brzinu štampe, ali naravno povlači i veću cenu izrade štampača i samih kertridža. Stoga je jasno je da ovi modeli nisu namenjeni kućnim korisnicima, već kompanijama koje traže alternativu za brzu kolor štampu. PageWide 377dw je najsporiji model u ovoj seriji, sa deklarisanih 45 strana u minuti pri draft režimu štampe, što na testu nismo uspeli da dostignemo, ali deklarisanih 30 strana u minuti u standardnom kvalitetu već postiže bez puno muke.

Manje pokretnih delova automatski povlači tiši i mirniji rad mašine, a potencijalno produžava njen radni vek, te stoga ne čudi HP-ova preporuka za mesečni obim štampe od 500 do 3000 strana, što je daleko iznad prethodnih generacija ink-džet uređaja. Kvalitet štampe je odličan kada su u pitanju dokumenta i grafikoni, ali rezolucija jasno govori da ovo nije printer namenjen izradi fotografija. Kako je štampa direktno sa računara samo delić apetita koje očekuje prosečan poslovni korisnik, HP se potrudio da dodatne mogućnosti budu dobro pokrivene, te je pored uobičajene dupleks jedinice za obostranu štampu, žične/bežične mreže i faks modema, PageWide 377DW opremljen i pametnim mogućnostima. Scan to folder opcija nudi skeniranje dokumenta na definisane mrežne lokacije putem SMB protokola, a sama konfiguracija se veoma jednostavno obavlja putem web interfejsa. Moguće je slanje e-mail poruka putem same mašine, bez potrebe da se dokumenti skeniraju i zatim dodaju kao prilog poruci, a sve to se obavlja veoma intuitivnim menijem kome se pristupa ekranom osetljivim na dodir. HP e-print tehnologija koja podrazumeva popularnu cloud štampu je očekivano prisutna, a tu je i mogućnost WiFi direct povezivanja zarad štampe sa mobilnog telefona. HP je mislio i na one koji preferiraju lokalno skladištenje dokumenata, te je tu USB host podrška pomoću koje je moguća štampa direktno sa USB flash memorije kao i skeniranje dokumenata direktno na stick, bilo u JPEG ili PDF formatu.

Naravno, sve ove mogućnosti povlače i visoku cenu, te će maloprodajna vrednost PageWide 377DW modela iznositi preko 500 evra, što je solidna suma za ink-džet štampač ali, ukoliko se sagleda cena adekvatne laserske varijante, kao i cena njenog održavanja, jasno je da računice svakako ima. Kao što smo pomenuli, razlike između novog 377DW i već testiranog 477DW modela nema, osim 15 strana u minutu manje, dok PageWide 377DW nudi kompletnu funkcionalnost skupljeg modela po nižoj ceni, čime predstavlja solidno rešenje za one koji su spremni da žrtvuju deo brzine zarad uštede u ceni nabavke aparata.

Mario PAVIĆEVIĆ

 
Gigabyte Radeon RX 460 Windforce OC 2G/4G, Asus Radeon RX 460 Dual O2G, Asus ROG Radeon Strix RX 460 Gaming 4GB, XFX Radeon RX 460 2/4GB Double Dissipation, Sapphire Nitro Radeon RX 460 OC 4GB
LC-Power Gaming 983B Silent Interceptor
Acer Aspire ES1-531, Asus X540SA, Lenovo B51-30
HP Envy 13
Adata HD700 1TB
AOC G2460PF
Canon G3 X
SJ4000 Sports HD DV (nepoznati proizvođač)
Kingston DataTraveler 4000 G2 i DataTraveler Vault Privacy 3.0
Dell P4317Q
HP PageWide MFP 377dw
Šta mislite o ovom tekstu?
Canyon CNS-HKB6
Microlab M-300BT i FC330
TP-Link TL-SG108PE
Tenda N150 i N301

Rezolucija štampe:
kolor 2400 × 1200 tpi,

mono 1200 × 1200 tpi
Brzina štampe:
do 45 strana u minuti
Rezolucija skenera:
1200 × 1200 tpi, 24 bita
Ostalo:
dupleks, ADF, faks, LAN, Wi-Fi, LED displej, E-Print, USB host
Proizvođač:
HP
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera