TEST DRIVE<>
102016<><>

SJ4000 Sports HD DV (nepoznati proizvođač)

Original kopija kopije

Pre nekoliko godina je pojavom GoPro Hero kamera definisan pojam akcionih kamera. Kao što svi znamo, u pitanju je kamera koja je dovoljno mala i lagana da može da se montira bilo gde i nosi u pokretu, pa je idealna za snimanje akcionih scena u visokoj rezoluciji. Naravno, konkurencija nije sedela skrštenih ruku i pojavile su se i druge kamere manje ili više poznatih proizvođača, manje ili više slične „originalu”. Mnogi proizvođači su jednostavno prekopirali Hero, kao na primer SJCam svojim modelom SJ4000, koji jeste dosta dobar (iako koriste svoj softver, drugačiju optiku i slično). Kao da to nije dovoljno, pojavila se kamera koja je očigledna kopija SJ4000. Na mnogim kineskim e-commerce sajtovima se može naći kamera identična SJ4000, ali i drastično jeftinija. U pitanju je kamera koja svojim izgledom, specifikacijama, opremom i pakovanjem apsolutno prati SJ4000. Rešili smo da vidimo da li se isplati dati tih dvadesetak dolara, za koliko može da se nađe.

Kao što smo već rekli, kamera dolazi u skoro istoj kutiji kao i SJ4000, sa par namerno pogrešno napisanih reči, tek toliko da ima neke razlike. (Zbog toga je i SJCam na svoj /ne/originalni proizvod počeo da lepi hologramske nalepnice.) U kutiji se pored kamere nalazi vodonepropusno kućište, otvoreni nosač, nosač za montiranje na cev (bicikl, motocikl...) i još par dodataka. Tu je još i USB kabl, par nalepnica, minijaturno uputstvo, i to je to. Vakuum nosač za staklo ne dolazi u paketu, kao ni „plovak” za snimanje pod vodom. Sav pribor je od solidne plastike i odgovara standardu koje je postavio Hero, a ispratio SJ4000, što će reći da se može koristiti i pribor drugih kamera. Vodonepropusno kućište je urađeno dosta dobro i nije bilo problema u slanoj morskoj vodi do dubine od tri metra, do koliko je pisac ovih redova imao petlju da zaroni. Na dokumentaciji stoji da je vodootporna do trideset metara dubine. Bravica za otvaranje providnog kućišta ima i dodatnu polugu tako da ne može da se slučajno otvori. Jedina zamerka ide ka malo jačim oprugama tastera na kućištu.

Kamera koju smo mi dobili nema Wi-Fi opciju. U pitanju je širokougaona sportska kamera (140°), sa 1,5-inčnim LCD ekranom na poleđini. Za sočivo stoji da se sastoji od šest slojeva, šta god to značilo. Tasteri su raspoređeni kao na SJ4000, sa istim ulogama. Sa prednje strane pored sočiva je ’Power’ taster kojim se i krećemo po meniju. Iznad, pored signalne LED je ’OK’ kojim potvrđujemo postavke, dok je desno ’Up’/’Down’ za biranje opcija. Levo su mikro USB, mikro HDMI izlazi i mesto za microSD karticu koja se ne dobija u pakovanju. Ispod su vratanca za bateriju i prorezi za zvučnik i mikrofon. Baterija je litijum-jonska, kapaciteta 900 mAh i sposobna je da izdrži oko 80 minuta upotrebe, a vreme punjenja je oko tri sata. Realno, pri snimanju 1080p videa traje kraće. Ekran je u boji i dovoljan je za preturanje po opcijama kamere, ali generalno lošeg kvaliteta.

U opcijama se može svašta podesiti, navešćemo samo bitno: motion detection, gde će kamera početi da snima tek kada se u kadru nešto pomeri, video rotate, posebno zgodno ako se kamera montira iz nekog razloga naopako, a potreban je normalan snimak... A tu je i verzija softvera gde stoji SJ4000.215.v142!?

Pa da zavirimo u tu kameru malo dublje...

Prema specifikacijama kamera je sposobna da snima video u 1080p, 720p i VGA, a fotke se mogu snimiti u pet i tri megapiksela.

Snimali smo kamerom u raznim uslovima. Ono što je bitno jeste da kamera, bez obzira na to da li smo izabrali 1080p ili 720p, snima isključivo u 720p. Broj frejmova je varirao od osam do trideset, koliko i piše u specifikacijama, a najčešće se vrteo oko dvadeset. Isti broj frejmova je i u VGA rezoluciji video zapisa. Prilikom naglih pokreta kamere, evidentan je i pad frejmova. Snimak napravljen montiranjem kamere na ram motocikla je otkrio da kamera ima veoma lošu stabilizaciju slike. Naime, u samom video zapisu, pored uobičajenog trešenja slike, pojavili su se talasi koje nijedan program nije uspeo da „ispegla”. Na svakoj neravnini preko koje je točak prešao se snimak „gužvao”. I pored svega ovoga, sam snimak je prepun šuma i na granici je upotrebne vrednosti. Zvuk se snima kao dvokanalni, 16-bitni, ali i najobičniji povetarac će pretvoriti, recimo zvuk motocikla, u nesnosno šuštanje. U opcijama postoji mogućnost da se snimanje zvuka isključi.

Fotografije su u skladu sa video zapisom, prepune šuma i jednostavno nekvalitetne u bilo kom smislu.

Da li se isplati uzeti ovu kameru, pa čak i ovako jeftinu? Mi mislimo da ne. Tih dvadeset dolara je bolje uložiti u nešto pametnije, a ako se ipak odlučite za neku akcionu kameru, bolje je skupiti malo više novca i uzeti originalni SJ4000 i dobiti ozbiljniji komad hardvera. Ovo obići u širokom luku.

Dejan PETROVIĆ

 
Gigabyte Radeon RX 460 Windforce OC 2G/4G, Asus Radeon RX 460 Dual O2G, Asus ROG Radeon Strix RX 460 Gaming 4GB, XFX Radeon RX 460 2/4GB Double Dissipation, Sapphire Nitro Radeon RX 460 OC 4GB
LC-Power Gaming 983B Silent Interceptor
Acer Aspire ES1-531, Asus X540SA, Lenovo B51-30
HP Envy 13
Adata HD700 1TB
AOC G2460PF
Canon G3 X
SJ4000 Sports HD DV (nepoznati proizvođač)
Šta mislite o ovom tekstu?
Kingston DataTraveler 4000 G2 i DataTraveler Vault Privacy 3.0
Dell P4317Q
HP PageWide MFP 377dw
Canyon CNS-HKB6
Microlab M-300BT i FC330
TP-Link TL-SG108PE
Tenda N150 i N301
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera