TEST RUN<>
071998<><>

Adobe Photoshop 5.0

Ko se boji slika još?

Adobe Photoshop je nezaobilazna alatka za sve one koji se bave grafikom na PC i Macintosh računarima. Štaviše, mnogi poklonici ovog programa uputiće vam oštar pogled ako im kojim slučajem predložite da koriste neki drugi program, a firmu „Adobe” smatraju važnijom i značajnijom i od „Microsofta”. Svakako preterano, ali ne i bez osnova.

Klasična Windows instalaciona procedura ne otkriva mnogo o novom Photoshopu. No već po prvom startovanju ozbiljno smo se zabrinuli – program se učitavao duplo duže nego prethodna verzija. Ipak, pre nego što smo krenuli u kupovinu najnovijeg Pentiuma pomislili smo da bismo ipak mogli nešto da uradimo i sa sadašnjom mašinom. Tad smo otkrili prvo poboljšanje nove verzije – brzinu. Iako je to možda iznenađujuće, Photoshop 5 je u nekim operacijama čak duplo brži od prethodnika, naročito na MMX procesoru. To je samo još jedan dokaz ozbiljnosti firme „Adobe”.

Ko većinu vremena provedenog za računarom odvaja za Photoshop, živce je pogubio uz alatku za tekst. Iako im je bilo potrebno dosta vremena, momci su se stvarno potrudili tako da je rad sa tekstom neuporedivo prijatniji. U prozoru za unošenje teksta (napokon) se mogu menjati font i veličina samo jednog dela unetog teksta. Da sve bude još lepše i prijatnije, sve promene se automatski reflektuju na slici, a moguće je istovremeno i pomerati tekst po slici dok je prozor za unos otvoren. Jednom unešeni tekst može se kasnije menjati, tako da je izbegnuto mučenje oko brisanja postojećeg teksta svaki put kad je potrebna izmena.

Filteri su još jedan razlog zašto je ovaj program toliko popularan. Sve što on „fabrički” ne sadrži u sebi možete dokupiti i nadograditi. „Adobe” nije raskinuo sa tradicijom da se u svakoj novoj verziji nađu i neki novi filteri. Uz Photoshop 5 kao novina idu i filteri Bevel i Emboss, Drop Shadow, Inner Shadow, Glow... Znamo, već ste pomislili da to odavno postoji. Da, ali ne u real-time verziji. Šta to znači? Ako unesete neki tekst i dodelite mu neki od navedenih filtera, efekat će se automatski prilagoditi ako promenite uneseni tekst, ili po želji efekat možete isključiti. Eto nama još više „oglasa na brzinu”.

Još jedna od često spominjanih (ne)mogućnosti Photoshopa jeste Undo funkcija. Ni u ovoj verziji ne postoji višestruki Undo. Postoji nešto mnogo bolje – History List, pregled svih radnji koje su izvršene nad slikom i u bilo kom trenutku se možete vratiti na bilo koji izvršeni korak. Ovo omogućava beskrajno eksperimentisanje sa slikama, a bez čuvenog pratećeg sindroma „ipak je ono prošlo bilo bolje”.

Posle nekog vremena primetili smo da se fajlovi učitavaju nešto duže. To je zbog toga što Photoshop sada za svaki fajl koji se učitava proverava da li sadrži Digital Watermark. Reč je o tehnologiji „digitalnog potpisa” koji se koristi zbog zaštite kopirajta fotografije i može se detektovati čak i posle štampe i ponovnog skeniranja fotografije (u to nas bar ubeđuju tvorci ovog sistema). U svakom slučaju, zapad se nimalo ne šali oko ovakvih stvari, te bismo možda i mi morali da ih shvatimo ozbiljnije.

Jedno od pitanja koje se uvek javlja sa novom verzijom nekog programa jeste pitanje kompatibilnosti. Format .PSD zapisa je u suštini nepromenjen, tako da se fajlovi kreirani ili obrađivani u verziji 5 mogu učitavati i u verziji 4.

Od zaista mnogo zanimljivih novotarija izdvojili bismo i poboljšane mogućnosti automatizacije nekih procesa. Tako je sada moguće tzv. batch procesiranje fajlova (izvršavanje iste operacije nad više različitih fajlova). Putem „.ini” fajlova moguće je definisati koji će set Actionsa biti aktivan po učitavanju programa.

Ipak, sve nabrojane mogućnosti samo su top level atrakcije koje se ne mogu zaobići. Poboljšanja su mnoga i nalaze se uglavnom „ispod haube” ili u obliku dodatnih finesi na sve ono što smo do sada videli. Lično smo veoma zadovoljni onim što je „Adobe” ponudio. History list i unapređen rad sa tekstom su, po nama, najači argumenti, dok ih neko drugi može naći u poboljšanoj kontroli boja, boljoj automatizaciji, većoj brzini... Malo ko je i očekivao da vidi nešto radikalno novo, a „Adobe” je pokazao da ume da ispunjava želje korisnika. Ocena? Odličan 5!

Nenad ORLIĆ

 
Adobe Photoshop 5.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Browse and Zip
Quick View Plus 4.5
VAZ 1.6, Generator 1.5, Gigasampler 1.0
Cloanto Amiga Forever

TIP:
Program za obradu slika
MEDIJ:
1 CD
PLATFORMA:
Windows 95, Mac

Trenutno bez premca u oblasti obrade slika.
Pročitati stavku prednosti.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera