TEST RUN<>
071998<><>

Quick View Plus 4.5

Bolji pregled dokumenata

Pri pravljenju Windowsa, „Microsoft” je došao na ideju da u njega ugradi program koji će omogućiti pregled većeg broja formata dokumenata bez startovanja aplikacija u kojima su napravljeni. Pogađate, u pitanju je bio program Quick View. Sama po sebi ideja je bila dobra ali, nažalost, realizacija je bila očajna. Kao prvo, mogli su da se vide samo dokumenti koji su pisani u nekim poznatijim formatima (ukupno 30 različitih formata), a čim bi naišao neki iole egzotičniji format, Quick View nam nije mogao pomoći. Takođe, veoma iritirajuća stvar (bar za autora ovog teksta) bila je nemogućnost bilo kakvog manipulisanja prikazanim dokumentima. Bilo je dozvoljeno samo da se dokument pogleda i to je sve. Ukoliko biste pokušali da prebacite dokument (ili njegov deo) u Clipboard, sa namerom da ga kasnije prosledite u neki drugi program, čekalo bi vas veliko razočaranje – Cut/Paste nije radio. Štampanje dokumenta takođe nije bilo izvodljivo. Kakva korist od programa koji bi trebalo da vam omogući da pogledate neki dokument bez instaliranja aplikacije u kojoj je nastao, kad bez originalnog programa ništa nećete moći da uradite (sem da eventualno vidite dokument ukoliko je njegov format podržan)?

Engleska firma „Inso Corporation” uočila je sve nedostatke programa Quick View i napravila svoju verziju koja je dobila naziv Quick View Plus. Ovaj program predstavlja sve ono što bi Quick View trebalo da bude (pa čak i više od toga). Broj formata koje QVP podržava zaista je impresivan – više od 200. Praktično ne postoji format koji ovaj program neće pročitati. Ukoliko se ipak desi da naletite na neki format koji ovaj program ne uspe da prikaže, pogledajte na Internet adresi koja je data na kraju teksta, verovatno već postoji dodatak (plug-in) koji će rešiti vaš problem. QVP je u stanju da pročita i formate koji su odavno zaboravljeni. Na primer, bez problema će prepoznati Wordstar format koji se već godinama ne koristi. Stariji korisnici računara sigurno znaju o kakvom se programu radi, a mlađima možemo reći da je to bio jedan od najpopularnijih tekst procesora pre desetak godina. U njemu su se sva formatiranja vršila u samom dokumentu pomoću tzv. „tačkastih komandi” (linije u kojoj su se zadavale komande za formatiranje počinjale su sa tačkom), što je u ono vreme predstavljalo revoluciju.

Ali, vratimo se na temu ovog teksta. Quick View Plus se lepo integriše u Windows. Klikom desnim tasterom miša na neki dokument, na mestu gde je nekad stojala opcija Quick View (ukoliko je bio instaliran na računaru), sada će se naći dve nove opcije – Quick View Plus i Quick Print. Pored toga, program se može pozvati i samostalno, pa čak postoji i mogućnost startovanja iz komandne linije. Pored tekstualnih podataka u svim oblicima (tekstovi, tabele, baze podataka itd.), ovaj program omogućava i prikaz grafike. Tekstualni dokumenti mogu se kopirati na Clipboard, tekst se može formatirati i prikazivati sa fontovima po želji i pretraživati po zadatim uslovima. Grafički dokumenti mogu da se zumiraju i rotiraju.

Prijatno iznenađenje program je priredio kada je pokazao da je u stanju da se izbori i sa arhiviranim datotekama (doduše samo sa ZIP arhivama, ali i to je više nego što se moglo očekivati od programa ovog tipa). Ukoliko se odabere neka ZIP arhiva, u QVP-ovom prozoru prikazaće se sadržaj odabrane arhive, a korisniku će biti data mogućnost da pogleda pojedine fajlove unutar arhive, da raspakuje označeni fajl, grupu fajlova ili celu arhivu. Od ostalih stvari koje podržava, tu su mogućnost prikazivanja OLE objekata, korišćenje Netscape plug-in dodataka i povezivanje sa raznim programima. Veoma je korisno njegovo povezivanje sa Web čitačima (Internet Explorerom i Netscapeom) jer se na taj način dobija mogućnost jednostavnog pregleda bilo kakvog dokumenta dok krstarite Internetom. Za nuždu, program čak može da posluži i za čitanje pristigle elektronske pošte. Iako se program startuje kao samostalna aplikacija, po želji ga možete „prikačiti” uz bilo koji program. Tada će se on prilagoditi dimenzijama programa za koji je „zakačen” i izgledaće kao da je njegov sastavni deo.

Ukoliko na svom računaru nemate instaliran Quick View, onda verovatno baratate samo sa formatima programa koji se već nalaze na vašem sistemu i QVP vam u tom slučaju nije potreban, Međutim, ako često razmenjujete podatke ili ako vam se bar jednom desilo da neku datoteku niste uspeli da pogledate jer niste imali program koji bi vam to omogućio, onda je Quick View Plus pravo rešenje za sve vaše probleme. Program i plug-in dodaci za nove formate datoteka mogu se naći na adresi www.inso.com.

Branislav BUBANJA

 
Adobe Photoshop 5.0
Browse and Zip
Quick View Plus 4.5
Šta mislite o ovom tekstu?
VAZ 1.6, Generator 1.5, Gigasampler 1.0
Cloanto Amiga Forever

TIP:
Pregled različitih formata datoteka
PLATFORMA:
Windows 95/NT
VELIČINA:
4,5 MB

Preko 200 formata; štampanje dokumenata; pregled i raspakivanje ZIP datoteka.
Nema.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera