PD KUTAK<>
091998<><>

YAM (Yet Another Mailer)

Kao mnogi drugi dobri programi, i prva verzija YAM-a (YAM = Yet Another Mailer – „još jedan mailer”) nastala je kada je njen autor uvideo da nijedan postojeći mailer ne ispunjava njegove zahteve. Kao poklon Amiga zajednici, jedan od najboljih i najkorišćenijih mailera sada je dobio naslednika – boljeg i lepšeg, ali i većeg i sporijeg.

Prethodna verzija programa (1.3.5) sa poštom radi bez zamerke, a takođe je odlična i po pitanju stabilnosti. Osnovna koncepcija programa podrazumeva preuzimanje pošte POP3 protokolom i slanje SMTP protokolom, uz potpunu podršku RFC 822 i RFC 1521 standardima za poruke, ukratko rečeno – Internet mailer. Sem prostog rada sa poštom, ima dosta dodatnih opcija koje olakšavaju život – foldere za razne vrste poruka (naročito zgodno kod mailing lista), filtere (za automatsko smeštanje poruka u foldere i brisanje neželjenih poruka), adresar, podržava MIME poruke zajedno sa Base64 i UUEncode kodiranjem/dekodiranjem binarnih fajlova, može da pregleda (i obriše) poruke na serveru pre primanja, ima interni multitasking, odlično urađenu Arexx podršku i vrlo funkcionalan upravljački interfejs.

Prvo što se posle prilično dugog učitavanja u novoj verziji YAM-a vidi jeste veoma ulepšan GUI. Osnovni dizajn je totalno promenjen: sada se većina stvari radi preko toolbarova, ima znatno više menija, postoji lista foldera, liste poruka omogućavaju direktno sortiranje... sve to znatno lepše izgleda i isto toliko sporije radi. Statusne sličice poruka su ulepšane, a mogu se i menjati (kao i toolbarovi), ikone su lepše... Šta više reći kad je ulepšano i prozorče za poruke o greškama!

Od novih mogućnosti najvažnije bi bile: višekorisnički rad, provera više POP servera (za jednog korisnika), pretraga poruka (izuzetno brza, za promenu), držanje kompresovanih ili šifrovanih poruka u folderima (zahteva XPK biblioteke), podrška za PGP šifrovanje poruka (zahteva eksterni PGP), veća podrška za mailingliste, log fajl, prozor za pregled poruka na serveru pre primanja i poboljšani filteri koji sada rade i sa porukama koje još nisu primljene. Najinteresantnija nova opcija je svakako prikazivanje slike sagovornika prilikom čitanja poruke. Poboljšan je i interni editor (stilovi, provera pravopisa...) mada je dodata mogućnost automatskog startovanja eksternog, pri pisanju poruke ima više kontrole nad zaglavljima poruke (važnost, potvrda primanja...), a nezavršena poruka se može snimiti kao „Hold” i neće biti poslata; od off-line readera preuzeto je više načina citiranja i tagovi. Sada je moguće znatno više manipulisati sa porukama, što čak pomalo i odstupa od koncepcije mailera koji bi ipak trebalo da ih čuva: moguće je kopirati ih po folderima bez ograničenja, umnožavati, promeniti temu poruke (koja je primljena!) ili odstraniti fajlove prikačene uz nju. Nažalost, i dalje nema podrške za HTML poruke, koja je ostavljena za verziju 3.0.0.

Interni multitasking je poboljšan – moguće je čitanje i pisanje više poruka odjednom, ali ne i beskonačno mnogo (četiri prozora za čitanje, dva za pisanje); istovremeno možete primati poštu, preturati po adresaru, menjati konfiguraciju... Postoji više novih Arexx komandi, a dodata je i mogućnost startovanja skriptova (ili programa) kod događaja (npr. prijem pošte, pisanje poruke, dvostruki klik na URL...).

YAM 2.0.0 je definitivno bolji od verzije 1.3.5 koji je i sam jedan od najboljih (i najkorišćenijih na našim prostorima) mailera. Drugo je pitanje da li su razlike dovoljno velike da opravdaju povećanu zahtevnost. Nije ga baš zgodno upotrebljavati na „goloj” Amigi 1200, i zbog memorije i zbog sporosti; najsporija operacija je iscrtavanje liste poruka pri otvaranju foldera koje može da potraje i desetak sekundi. Za YAM 1.3 dosad je napravljen zaista veliki broj Arexx skripti i pomoćnih programa koji mu daju sve mogućnosti iz 2.0, samo nešto slabije integrisane. YAM 1.3 je preveden na srpski, dok se na prevodu verzije 2.0 trenutno radi.

Upotreba i konfigurisanje jesu malo komplikovaniji, ali je to i logično, zbog dosta novih mogućnosti. A delimično je to stvar navike, jer je filozofija programa nešto promenjena. U trenutku pisanja ovog teksta aktuelna je verzija 2.0 Preview5 koja je možda malo manje stabilna od 1.3.5, ali u finalnoj bi to trebalo da bude sređeno. Zvanična Web stranica YAM-a, sa koje se nova verzija može skinuti je http://www.yam.ch.

Nikola SMOLENSKI

 
YAM (Yet Another Mailer)
Šta mislite o ovom tekstu?
TMT Pascal
MPEG Encoder
UltraEDIT
MP3List

TIP:
Mailer
INFO:
AmigaOS 3.0, (YAM20p5.lha, 643KB)
VER:
2.0.0
REGISTRACIJA:
FreeWare.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera