TEST RUN<>
091998<><>

Adaptec Easy CD Deluxe, NTI CD Maker Pro 2, WinOnCD 3.5

Snimite sebi CD

Trend pojeftinjenja računarske opreme doveo je do pada cena pisača i njihovog omasovljenja, ali je za efikasnu upotrebu potrebno izabrati odgovarajući softver

Cene CD rikordera su sada prihvatljive i, u slučaju potrebe, nije veliki trošak kupiti jedno takvo čedo (u slučaju SCSI varijante i odgovarajući SCSi kontroler). Pretpostavićemo da CD rikorder već posedujete i da je pred vama neka od sledećih dilema: Koji program da koristim? Da li mogu da snimam igrice i programe, muziku, filmove? Koliki je rizik da „spalim” disk? Pitanja ima, nažalost, mnogo, a mi ćemo se potruditi da na njih damo odgovore.

Standardi

U svetu prihvatanje ISO standarda uslovljava uspeh svakog proizvoda na tržištu. Ista pravilo važe za CD rikordere i softver. Preciznije, koristi se ISO9660 standard za snimanje multisession diskova. Da se ovaj standard nije usvojio, CD-R bi verovatno imao žalosnu sudbinu kao floppy disk, tj. bio bi nekompatibilan između različitih platformi. Ovako, možete sigurno računati na to da će podaci snimljeni na jednoj platformi (PC, Mac) moći da se pročitaju na drugoj (Amiga i sl.).

CD-R diskovi se izrađuju u nekoliko boja (zelena, plava, zlatna i srebrna), zavisno od tehnologije proizvođača. Boja je određena materijalom koji se koristi pri izradi sloja diska po kojem se urezuju podaci. Srebrni CD-R diskovi su najnovija tehnologija, ali još nismo imali prilike da ih vidimo. Svaki proizvođač daje prednost svojoj tehnologiji, te odlučiti se za tip medija nije lako. Vremenom ćete videti koji najmanje „pucaju” u vašem pisaču. Naša preporuka bi možda ipak bili mediji firmi TDK i „Verbatim”. Ako želite da snimate diskove za Sony Playstation, morate koristiti „Verbatimove” plave diskove, druge ova konzola ne čita.

Kapacitet CD-R diska je obično 650 MB (ili 74 minuta muzike), mada u zavisnosti od proizvođača i vrste podataka koji se nalaze na disku (muzički ili data disk), može da varira. Muzički diskovi obično ostavljaju dve, tri sekunde prazno između svake pesme. Ova pauza se eliminiše ako se disk snima Disk-at-once tehnikom.

Formati zapisa

U zavisnosti od platforme na kojoj se snimanje vrši, vrste podataka koji se stavljaju na disk, kao i od toga da li želimo da više puta snimamo na jedan disk, koriste se različiti formati zapisa: CD-ROM, CD-ROM XA, Multi-session, CD-Audio, Mixed-mode, CD-Extra, Photo CD, Video CD, CD-I, Hybrid i Mac HFS. Nama su najvažniji prvih pet, jer ćemo ih sigurno koristiti. Ostali su retki i veoma usko specijalizovani (npr. Hybrid format koji omogućava mešanje podataka sa PC-a i Maca).

Ako snimate multisession disk, imajte u vidu da se svakom sesijom gubi dodatnih 23 MB prostora na disku, tako da disk sa tri sesije ima 69 megabajta manje. Ako želite da smanjite količinu CD-ova koje ćete morati da bacite, ne uključujte finalizaciju diska. Ako dođe do kraha pri snimanju, možete iskoristiti prostor na disku iza mesta na kojem je disk „pukao”. Šire informacije o medijima možete naći na adresi www.cd-r.com.

Program od kojeg se očekuje da uspe na (gustom) tržištu CD-R softvera, mora podržavati gorepomenute standarde i formate zapisa, kao i CD rikordere raznih proizvođača. Za ovu priliku probali smo tri softverska paketa.

Adaptec Easy CD Deluxe

Jedan od najkompletnijih i zato najkorišćenijih programa za snimanje. Izradio ga je „Corel”, a 1996. godine otkupio „Adaptec”. Jedna od njegovih prednosti su odlični wizardi koji čak i laiku omogućavaju da posao obavi kao profesionalac.

U paketu se nalaze:

Easy CD deluxe - Fenomenalan program za pravljenje i kopiranje data i audio diskova, veoma lak za korišćenje. Nema mogućnosti da negde pogrešite zato što je korisnički interfejs sveden na minimum. Jednostavno prevucite fajlove u njega i CD je spreman za snimanje. Podržava puno formata zapisa i ima solidan Help. No, korišćenje wizarda uskraćuje vas za neke bitne informacije o snimanju diska i program sam odlučuje šta da uradi u kriznim situacijama. Na primer, ako želite da snimite muzički disk sa više od 74 minuta materijala, wizard će sam izbaciti jednu audio traku, ali vas o tome neće obavestiti. Ako pokušate to da uradite ručno, program će odbiti da snimi disk i reći vam da smanjite minutažu. Program se veoma trudi da izbegne uništavanje medija, ali ako koristite wizarde, nikad ne znate šta je i zašto uradio.

CD Spin doctor - Imate gomilu starih ploča i audio kaseta? Nemojte da ih bacate! Pomoću Spin Doctora sve što postoji u audio obliku može se snimiti na CD (LP, Tape, CD player, hard disk ili ulaz na zvučnoj kartici). Pored toga ima i opcije skidanja šuma, krckanja, puckanja, seckanja na posebne audio trake na osnovu pauze između pesama (neophodno za ploče, inače će se cela ploča snimiti kao jedna pesma), izjednačavanje glasnosti (tj. audio nivoa, u slučaju da su pesme sa različitih izvora i različite jačine). Veoma koristan program, veliki je plus „Adaptecovom” paketu!

CD Copier Deluxe - Svojevrsna fotokopir mašina za CD ROM-ove. Ubacite disk koji se kopira u čitač(CDROM), ubacite prazan disk u pisač i kliknete na dugme Copy. Celokupna struktura i sadržaj diska se kopira bit na bit. Rezultat je kopija istovetna originalu. Možete čak i birati koliko kopija želite! Za razliku od drugih programa, ovaj podržava IDE CD-ROM kao source za kopiranje. Ovo je njegova glavna prednost, jer većina ljudi koja poseduje pisače nema kompletnu SCSI vezu u računaru (hard disk + CD-ROM + pisač). Nažalost, kopiranje CD-a ne košta 50 para po stranici...

U paketu se nalazi i nekoliko programa koji su naznačeni kao Advanced Features, a služe kao dodatne pogodnosti pri pravljenju i organizovanju CD ROM-a. To su Picture CD Creator (pravljenje foto albuma na CD-u; podržava samo Kodak Photo CD i Corel Professional Photos formate), Session Selector pomoću koga birate aktivnu sesiju CD-ROM-a (u slučaju multisession diskova kada je prva sesija muzika, a druga podaci sa računara), ne baš koristan Sound Editor jer je previše spor u radu sa većim WAV fajlovima (mada ima dosta efekata kao što su Flange, Echo, Reverb itd.) i Video CD Creator za pravljenje i organizovanje multimedijalnih diskova (filmovi, prezentacije).

NTI CD Maker Pro 2

Odličan program, mada pomalo zapostavljen na našim prostorima. U testovima se pokazao kao najkvalitetniji što se podržanih formata snimanja tiče. Ima sve standardne opcije koje se tiču snimanja, kao i solidan korisnički interfejs. Podržava dupliciranje CD-a, pravljenje kompilacija, arhiva, bekapa, multimedijalnih prezentacija itd. Neke od njegovih posebnih mogućnosti, pored standardnog Session Explorera, su manja zahtevnost za prostorom na hard disku, alat za upoređivanje i pronalaženje fajlova na CD-u i optimizacija pristupa fajlovima na CD-ROM-u (što bi trebalo da drastično ubrza rad). Ovaj program nas je najviše privukao odličnim mogućnostima za recovery (oporavak) CD medija kod kojih je došlo do greške u snimanju. U prvo vreme, dok ne naučite zanat i ne znate da odaberete najbolje CD medije, ova opcija će vam mnogo značiti.

Vredi pomenuti i spisak uređaja koji su podržani, jer tu NTI odlično stoji - od IDE/ATAPI CD-R i CD-RW pisača do SCSI varijanti istih uređaja. „Plextor”, „Ricoh”, „Panasonic”, „Sony”, „Teac” i „Yamaha” su samo delić tog spiska.

Iako postoji i verzija 3.0, nju nismo mogli da nabavimo do zaključenja broja. Po onome što piše u specifikacijama koje smo našli na Internetu, nove mogućnosti ga postavljaju nešto iznad „Adaptecovog” proizvoda. Nadamo se da će se ova verzija uskoro pojaviti u našim krajevima. Internet adresa ove firme je www.ntius.com.

WinOnCD 3.5

WinOnCD je takođe vrlo korišćen na ovim prostorima, najviše zbog toga što podržava veliki broj pisača. Ako vaš pisač nije podržan u programu koji ste nameravali da koristite, na Internetu ćete sigurno naći odgovarajuće dravere za ovaj program. Postoje tri verzije programa: WinOnCD OEM, koja se deli se uz pisače ali, kao i svaki drugi OEM program, nema neke opcije za snimanje koje su omogućene u „jačim” tj. kompletnim verzijama; WinOnCD ToGO koja nema drajvere za sve pisače, a samim tim je i nekompletna i nekorisna (pogotovo na našem tržištu gde je situacija sa raznolikošću opreme i drajverima za istu veoma haotična) i, naravno, postoji kompletna verzija. Program je slabiji od prethodna dva jer uz njega ne ide program za duplikaciju CD-a, ali postoji zasebno u ponudi firme koja ga pravi.

Jedine opcije koju vredi istaći su snimanje u CD-Extra formatu, koje je poboljšano i striktno odvaja muziku od data fajlova, tako da vam se neće desiti da kada slušate CD sa audio i data trakama slučajno pustite „tehno” interpretaciju vaše arhive programa (ko zna, možda to neko i voli). Treba pomenuti i dobre mogućnosti ovog programa za kreiranje butabilnih CD ROM-ova. WinOnCD paket sadrži i veoma brz program za formatiranje podataka i on-the-fly snimanje, što smanjuje zauzeće prostora na hard disku (nema potrebe da se pravi image fajl).

Zaključak

Prikazani programi su sličnih mogućnosti i interfejsa. Ako vaše potrebe nisu serijsko snimanje CD-ova, već ćete pisač koristiti nekoliko puta mesečno, WinOnCD ili CD Maker su solidno rešenje jer zahtevaju najmanje od korisnika i mašine. Za svako ozbiljnije bavljenje ovom materijom, preporučujemo Easy CD Deluxe paket, jer alati koje on sadrži omogućavaju i napredno korišćenje CD pisača.

Nenad ORLIĆ, Goran ČAJIĆ

 
WinOnCD
Easy CD Deluxe
CD Maker
Bootabilni CD
Da
Da
Ne
Disk-at-once
Da
Da
Ne (opciono)
Podržanih pisača
32
48
36
Operativni sistem
Win95/NT
Win95/NT
Win95/NT
Duplikacija
Opciono
Da
Da
 
Adaptec Easy CD Deluxe, NTI CD Maker Pro 2, WinOnCD 3.5
Šta mislite o ovom tekstu?
Waves Native Power Pack 2.3, DSP-FX 4.0 i drugi plug-in zvučni efekti
Raspored časova 1.1
Dialer
CheckIt NetOptimizer
WillowTALK
ReBirth RB-338 2.0
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera