TEST RUN<>
101998<><>

Macro Magic

Program koji ponavlja ono što ste jednom uradili

Veliki broj operacija koje se koriste na računaru ponavljaju se iz dana u dan. Njihovim automatizovanjem postiglo bi se značajno ubrzanje obavljanja poslova, a program koji to može da omogući naziva se Macro Magic i proizvod je nama malo poznate firme „Iolo”. Ovaj program omogućiće vam da bilo koju operaciju (ili grupu operacija) izvršite samo jednim klikom miša ili jednom kombinacijom tastera.

Program se po startovanju smešta u System Tray gde ostaje spreman da se aktivira u slučaju potrebe. Aktiviranje je moguće izvesti na dva načina: pritiskom određene kombinacije tastera (ili shortcut ikonice) ili automatskim startovanjem ukoliko su se za to stekli unapred definisani uslovi. Takav način startovanja najčešće se koristi kad je potrebno pokrenuti makro posle aktiviranja nekog određenog prozora. U programu postoji i mogućnost kreiranja shortcut ikona za makroe koji se često koriste uz mogućnost njihovog postavljanja na dekstop, pa čak i u StartUp folder.

Postoji praktično neograničen broj načina na koje ovaj program može da ubrza i pojednostavi rad na vašem računaru. Jedino pravo ograničenje predstavlja vaša mašta i broj poslova koje obavljate. Neke od čestih primena ovog programa su korišćenje makroa za automatizovano odgovaranje na pitanja koja se često ponavljaju, a na koja uvek isto odgovarate. Primeri takvih pitanja mogu da budu prozori sa tekstom „Do you want to save your changes?” i odgovorom „Yes” ili „Press Connect to dial the Internet” i odgovorom „Connect”, pristup često korišćenim Web stranicama, potpuno automatizovano slanje i preuzimanje elektronske pošte itd.

Macro Magic poseduje tri različita načina generisanja makroa. Prvi način se odnosi na startovanje aplikacija ili otvaranje dokumenata (tekstova, slika itd.). Ukoliko želite da automatizujete takve poslove treba da odaberete ovaj način kreiranja makroa.

Drugi način dozvoljava malo više slobode u kreiranju makroa, ali je i komplikovaniji. On podrazumeva korišćenje skript jezika koji kada se nauči omogućava izvlačenje maksimuma iz ovog programa. Ovaj način dozvoljava ne samo da se podignu aplikacije i otvore dokumenti, već i da makro odradi neke druge funkcije kao što su na primer prikaz vremena i datuma u otvorenom dokumentu, štampanje dokumenta (ili nekog njegovog dela), pravljenje petlji unutar makroa, poziv drugog makroa itd. Ova poslednja opcija predstavlja zaista moćnu alatku Macro Magica. Tako, na primer, možete jednim makroom otvoriti vaš E-mail program, a zatim kada se ta operacija izvrši pozvati drugi makro koji će preuzeti poštu sa Interneta. Mogućnosti su neograničene.

Treći način kreiranja makroa odnosi se na snimanje pokreta miša ili korišćenja tastature. Ova opcija je korisna u slučajevima kada je potrebno reprodukovati određene akcije tačno onako kako su prvi put odrađene. Pri tome se može birati između maksimalne brzine, ili reprodukcije istom onom brzinom kojom je i makro snimljen.

Pri odabiranju kombinacije tastera koja će se koristiti za startovanje makroa treba obratiti pažnju da bude jedinstvena. Treba izbegavati tastere ili kombinacije koje se pojavljuju u svakom programu (kao što su recimo ‘F1’ ili ‘Ctrl+C’). Ove kombinacije će sasvim lepo raditi sa Macro Magicom, ali više neće biti dostupna njihova originalna funkcija u programima.

Za kraj smo ostavili nedostatke koje smo primetili u radu sa programom. On nije u stanju da korektno odradi makro ukoliko je posle snimanja makroa pomerena lokacija prozora programa na desktopu. To nam govori da se njegov rad zasniva na koordinatama ekrana koje pamti. Ideja programa je dobra, ali ne i realizacija, jer se koordinate ne određuju prema rezoluciji ekrana već izgleda da program sam kreira svoj koordinatni sistem. Iz toga proizilaze i problemi koji nastaju posle permanentne promene rezolucije ekrana posle snimanja makroa. U takvim slučajevima najbolje je ponovo snimiti sve makroe koji se ne izvršavaju korektno. Bez obzira na ove sitne nedostatke, program je veoma interesantan i upotrebljiv, a više informacija o njemu možete pronaći na adresi www.iolo.com.

Branislav BUBANJA

 
Submit Wolf Pro, Add WEB, The Spider
Scala Multimedia 300
Crystal 3D Impact Pro
Fruity Loops Pro V1.372
Macro Magic
Šta mislite o ovom tekstu?
Winamp 2.0

TIP:
Kreiranje makroa
PLATFORMA:
Windows 95/98/NT
VELIČINA:
2 MB

Više operacija samo jednim klikom miša; i složeni makroi; jednostavna izrada makroa.
Mogući problemi pri pomeranju prozora i promeni rezolucije.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera