TEST PLAY<>
102000<><>

CounterStrike

Counterstrike je najpopularnija modifikacija Half-Lifea. O kvalitetu i popularnosti Counterstrikea govori činjenica da će „Valve”, dizajneri HL, omogućiti skidanje ovog moda sa Neta direktno iz originalne igre (čim izađe iz beta faze), preko automatskog update-a. Counterstrike je u Beta fazi (7.0, da budem precizniji), ali i takav je stabilniji i igriviji od mnogih igara koje su izašle poslednjih meseci. CS (popularan skraćenica za mod) simulira sukob između terorista i antiterorističkih jedinica.

Možete birati četiri najpoznatije antiterorističke jedinice ili biti aktivista četiri najgadnije terorističke organizacije koje je ova planeta ikada videla. Šta god da odlučite zadatak je vrlo jednostavan - osloboditi ili zadržati što više talaca u svom posedu. Pored ovog osnovnog i najpopularnijeg tipa igranja, postoje još tri tipa igre u CS, pa ukoliko ste mlaki prema nevinim civilima koji istrčavaju pred cevi, „Bomb / Defuse” je igra za vas. CS tim pokušava da spreči teroriste da na određenom mestu postave bombu, a ako teroristi uspeju da je postave, CS tim mora da je demontira za određeno vreme. Sledeći mod je „Assassination”. Jedna grupa (CS tim) treba da provede debeloguzog, sporog, nenaoružanog predsednika do tačke za izvlačenje, dok teroristi moraju da istog pošalju Bogu na istinu. Debeloguzi je spor, a od oružja ima samo pištolj i nož (dobro de, i pojačani oklop), te zahteva koordinaciju svih telohranitelja da bi ga provukli pored raspoloženih snajperista. Na kraju ostaje klasična klanica, „escape”, gde teroristi beže, a CS tim treba da ih pobije, uh, eliminiše. Counterstrike nije lak za igru kao Quakelike FPS (uzmeš Rocket Launcher i roštiljaš). Akcenat je na realnoj fizici i osobinama oružja. To znači da ste ranjivi, i jedan metak u glavu završava vašu karijeru.

Posebna pažnja je posvećena oružju koje ima realne karakteristike, ograničen broj municije i veoma uverljiv (i jak) trzaj pri paljbi (naravno oružje CS tima ili američke proizvodnje je „malo” nabudženo). Najveći problem neiskusnim igračima biće preciznost. Bezglavo uletanje u akciju, pucajući iz svih oružja, obično rezultuje metkom u glavu i prelaskom u status posmatrača. Osnovno pravilo je da se koriste kratki rafali i da se nikada ne puca iz trka ili sa merdevina, jer ste tada najneprecizniji. Najprecizniji (i najranjiviji) ste kada stojite mirno ili kada čučite. Obrađeno je nekoliko najpopularnijih pištolja, automatskih i snajperskih pušaka. Najzanimljivija je AI Arctic Warfare /Magnum snajperska puška, čiji metak prolazi kroz zidove (nema virkanja iza ugla). Što je oružje koje imate jače, tj teže, to se sporije krećete. CS-ovcima i teroristima su uglavnom dostupna ista oružja. Naravno, pristup nekim oružjima je dozvoljen samo antiterostima, dok zli momci imaju svoj specifičan arsenal (npr. glok pištolj ili dve berete u John Woo stilu imaju samo teroristi). Za razliku od ostalih igara gde oružje i „health” možete naći razbacano po mapi ili ga pokupiti na za to određenim mestima, ovde ćete privilegiju da vitlate sa H&K MP5-Navy morati da platite (1500 $, da budem precizan). Oba tima plaćaju za oružje, municiju i opremu. Oprema se kupuje na „buy point” u prvih 90 sekundi meča. Postoji izreka u CS zajednici: duga kupovina, brza smrt. Pare zarađujete ubistvom protivnika ili spasavanjem talaca. Možete imati samo jedno primarno (puške ili mašinke) i jedno sekundarno oružje (pištolji). Od pomoćne opreme tu su kevlar prsluk, dimne, rasprskavajuće i zaslepljujuće granate (čakija se podrazumeva).

Poseban dragulj CS su mape. Raznovrsne, prilagođenje različitim stilovima i iznad svega zanimljive, samo doprinose vrednosti igre. Inicijalno dobijete nekoliko desetina najboljih koje je izabrao CS tim, ali na Netu možete naći stotine, ukoliko želite još.

Realizam je cilj dizajnera moda. Pošto ne možete da krvarite, kada ste teško povređeni krećete se sporije ili nišanite lošije. A ako vas ubiju, nećete se ponovo pojaviti u bazi i potrčati u okršaj, već ćete preći u „observer mod” (pratite nekog od svojih igrača iz trećeg lica) i sačekati kraj meča. Zbog toga, gubitak bilo kog člana tima može dovesti do katastrofe i duševnog kraha. Zbog realnosti, timski rad je obavezan među CS igračima. Takav sistem igranja čini ih kompaktnom zajednicom, koja se često druži kada je offline, tj ne igra mečeve.

Ukoliko ste zainteresovani, sledi malo upozorenje. Instalacija Half-Lifea je obavezna da bi ste mogli igrati CS. To znači cca 500 MB na hard disku, na šta treba dodati 40 MB najnovijeg pačeta za HL (možete ga naći na www.klanrur.co.yu) i 80 MB samog moda. Zahtevnost je ista kao i za HL, te bi trebalo da radi pristojno na većini današnjih mašina. Nažalost, kako se radi o HL engine-u, grafika se ne može podvesti pod vrhunsku, ali nećete biti razočarani.

Trenutno u Jugoslaviji ne postoji aktivni server za Counterstrike, a cilj ovog teksta (između ostalog) je da podseti nadležne web administratore da postoje još neke online igre osim Quakea 3 (na Zapadu više igrača igra CS nego Quake 3 i Unreal Tournament zajedno). Kod nas se fanovi ovog moda okupljaju po igračnicama, čekajući prvi YU CS server. Po nezvaničnim informacijama, to će se ubrzo desiti.

Aleksandar AŠKOVIĆ

 
Homeworld: Cataclysm
Carmageddon TDR 2000
Star Trek: New Worlds
Sanity Aiken’s Artifact
Sydney 2000
Odyssey The Search for Ulysses
Road Wars
Infestation
Steel Beasts
Search & Rescue 2
CounterStrike
Šta mislite o ovom tekstu?
The Sims: Livin' Large
Sergei Bubka’s Millennium Games
Return of The Incredible Machine: Contraptions

MINIMUM:
Pentium /166 MHz, 32 MB RAM-a
OPTIMUM:
Pentium 2/400 MHz, 64 MB RAM-a, D3D /16 MB

90
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera